Benzina a revenit la prețul de acum două luni. Ce s-ar putea întâmpla pe termen scurt cu prețul de la pompă
În martie, a fost haos la pompe după ce oamenii s-au speriat că litrul de benzină va trece de 10 lei, iar unii și-au făcut provizii în canistre și butoaie.
De la 1 iulie au fost anunțate măsuri de ieftinire a carburanților. Executivul a anunțat un minus de 50 de bani atât la benzină, cât și la motorină, care ar urma să se aplice direct la pompă.
Întâi de toate, trebuie subliniat faptul că este foarte posibil ca prețul să nu fie același la toate benzinăriile, mai ales dacă ne gândim că Guvernul se bazează și pe contribuția benzinarilor.
Prețul la pompă a revenit la nivelul de acum două luni, de la începutul lunii mai, pe fondul scăderii cotației barilului de petrol în jurul valorii de 100 de dolari, precum și a scăderii cotației dolarului față de euro, rezultă din o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă.
Prețurile petrolului au fost sub presiune de la jumătatea lunii iunie, din cauza riscurilor mărite de recesiune globală, determinate de înăsprirea monetară agresivă, conform analizei asociației.
Totuși, menținerea acestei tendințe de scădere a cursului dolarului sau leului va crea premisa ieftinirii prețului la pompă.
Evoluția prețurilor la benzină și motorină în România
Ce este important de reținut
- atunci când apar creșteri bruște de prețuri pe fondul evoluțiilor internaționale, dar cu măsuri care să nu afeceteze funcționarea normală a pieței, statul trebuie să intervină;
- furnizorii de produse petroliere reacționează, atunci când evoluțiile cerere-ofertă/preț-cantitate o impun;
- impulsul societății civile, care prin studii și analize poate arăta cu degetul spre anomaliile din zona desfacerii produselor petroliere, este esențială în stabilirea prețului corect, se mai arată în analiză.
Evoluția cursului dolarului
În perioada următoare, există tendința menținerii prețului pentru țițeiului Brent, la valori cuprinse între 95 – 105 dolari /baril, conform Tradingeconomics, citat de Asociația Energia Inteligentă.
Previziuni privind evoluția prețului țițeiului brent
Cum putem afla unde sunt cele mai mici prețuri la carburanți în România. Aplicație gratuită
Astfel, pentru a afla prețurile putem folosi diverse aplicații online. Una dintre acestea se numește „Monitorul Prețurilor”, fiind dezvoltată de Consiliul Concurenței.
După ce accesăm aplicația, trebuie să selectăm ce produse vrem să comparăm. De exemplu, vrem să vedem prețurile la benzina standard. Imediat, aplicația ne va arăta benzinăriile din jurul nostru sau cele de pe o rază de 5 kilometri.
Foarte util este faptul că aplicația vă poate arăta benzinăriile pe care le aveți pe traseu, dar și prețurile, astfel încât să puteți vedea unde este mai ieftin.
Aplicația Monitorul Prețurilor poate fi folosită și pentru produsele alimentare.
Citește și: Ordonanță antispeculă, după haosul de la pompe din martie. Ce amenzi primesc cei care profită de situație
Sursa: StirilePROTV
Etichete: analiza, guvern, motorină, carburanti, benzina, pret, pompa, ieftinire,
Dată publicare:
21-07-2022 11:22