Cât va mai crește dolarul. Analiști: Euro se va mai deprecia cu 5-10% până la finalul anului
După ce miercuri, pentru puțin timp, dolarul a devenit la fel de valoros ca euro, joi, moneda unică europeană s-a depreciat și mai tare și valoreaza mai puțin de un dolar.
Este o premieră pentru ultimii 20 de ani. Dolarul este văzut acum ca o monedă mai sigură, în timp ce economia Europei pare vulnerabilă. Inflația ridicată și încetinirea industriei germane au dus la deprecierea euro. Efectele vor ajunge și la noi, pentru că este posibil să plătim mai mult pentru carburanți și chiar pentru vacanțe în afara Uniunii.
Euro a coborât sub un dolar în a doua parte a zilei, când se tranzacționa cu 0,99 de dolari. Este pentru prima dată din 2002 când se întâmplă acest lucru.
Slăbirea monedei unice europene a început de câteva luni, în special de la declanșarea războiului din Ucraina și din cauza crizei energetice. Anul acesta, euro a scăzut cu 12 procente.
Analiștii spun că euro va continua să se deprecieze în raport cu dolarul
Claudiu Cazacu, analist XTB: "Economia, în termeni relativi, are perspective ceva mai bune în SUA decât în Europa și asta chiar înainte de a vedea oprirea gazelor dinspre Rusia. Piețele iau în considerare orice scenariu și astfel consideră că euro se află în defensivă. Acum, motorul german este în retragere și asta înseamnă că se importă mai mult, deci încă un sprijin care nu mai există pentru moneda europeană pe termen scurt".
Analiștii XTB estimează că euro se va mai deprecia cu 5-10% până la finalul anului, față de dolar.
Această depreciere ne afectează și pe noi, în special dacă vorbim de produse energetice. Prețul petrolului este stabilit în dolari, astfel că nu este exclus să plătim mai mult pentru benzină și motorină, deși acum petrolul s-a ieftinit ușor pe piețele internaționale.
Va fi o presiune pe preț pentru orice importăm din Statele Unite, în special mașini sau echipamente electrice, sau din alte țări din afara Uniunii Europene.
Vacanțele vor fi mai scumpe în Turcia sau Egipt
Și nu în ultimul rând vor fi mai scumpe si vacanțele în zone în care se plătește în dolari. Nu vorbim doar de Statele Unite sau țările asiatice, ci și destinații populare pentru români, cum ar fi Egipt sau Turcia.
Dar când cineva pierde, altcineva câștigă. Un nivel mai slab al leului ar veni în ajutorul exportatorilor. În plus, cei care au investit în dolari în ultimele luni au avut parte de câștiguri.
Cotația dolarului la BNR se face prin intermediul monedei europene. Astfel, indirect, și leul pierde teren în fața dolarului. Totuși, în raport cu euro a rămas una dintre cele mai stabile monede din regiune.
Citește și: Ce misiune executa în România MQ-9 Reaper, drona americană prăbușită la Câmpia Turzii
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: "Nu vedem motive pentru care să avem variații semnificative ale cursului dincolo de a doua cifră după virgulă. Din perspectiva relației cu moneda europeană, suntem într-o perioadă de relativă stabilitate".
Economia României va crește
Potrivit Comisiei Europene, economia Uniunii va crește cu 2,7% anul acesta și cu doar 1,5% anul viitor. Prognoza pentru România este mai optimistă, urmând ca anul acesta economia să crească cu 3,9%.
Sursa: Pro TV
Etichete: vacanta, euro, dolar, motorină, benzina, curs valutar,
Dată publicare:
14-07-2022 18:10