Bătaie pe plaja din Eforie Nord între salvamari și turiști nemulțumiți că nu erau lăsați să intre în mare
Este steag roșu pe toate plajele de pe litoralul românesc, iar asta înseamnă că scaldatul este strict interzis! Vântul puternic ridică valuri mari, iar în adâncuri se formează curenți mortali.
Foarte aproape de mal s-au format deja gropi de un metru și jumătate adâncime. Doar în ultimele 24 de ore, 6 oameni și-au piedut viața pentru că nu au mai avut puterea să iasă din apele învolburate. Echipajele de salvare rămân în alertă!
Pe plaja din Eforie Nord, turiștii nemulțumiti că salvamarii îi opreau să intre în mare, pentru că era pericol de înec, s-au luat la bătaie cu aceștia.
Confruntarea a fost pornită de un bărbat care inițial ar fi aruncat cu o piatră într-un salvamar, pe skijet. Apoi, în conflict au intrat și alții, iar în ajutorul salvamarului atacat primul au venit alți colegi.
Între timp, adolescenta de 16 ani care luni a riscat și a intrat cu colacul în marea agitată, este bine, în spital - anunță medicii. Miercuri ar urma să fie externată. Pentru salvarea ei 3 bărbați și-au dat viața, iar un al patrulea care a participat și el la operațiune - s-a stins în spitalul din Constanța. Avea 38 de ani.
Bărbat: „Mi se pare o tragedie destul de mare. Nu mă așteptam să văd așa ceva și, ce să vă spun, la toată lumea vă recomand să nu intrați.”
Și totuși, dincolo de aceste drame și de pericolul evident sunt unii care nu țin cont de recomandări, chiar dacă și marți pe tot litoralul a fost arborat steagul roșu care interzice scăldatul.
Reporter: De ce ai intrat?
Tânăr: „E până la genunchi, nu se întâmplă nimic.”
Reporter: Este steagul roșu, știi ce înseamnă asta?
Tânără: „Că nu ar trebui să avem voie în apă. Până la genunchi, nu strică.”
În tot acest timp, pe plajă din Costinești valurile au adus la mal trupul unui turist pe care cei de la Agenția de Salvare a Vieții Omenești pe Mare îl căutaseră toată noaptea.
Iar în zona plajei de la Corbu, doi tineri care se aventuraseră cu placă de surf în larg abia au reușit să scape teferi din marea furioasă.
Jandarmeria a trimis pe plajă mai mulți agenți, cu carnetul de amenzi în mână, ca să îi convingă pe turistii să rămână pe șezlong. Iar salvamarii le-au explicat că nu vor intra după ei în mare ca să îi salveze pentru că risca să piară împreună.
Georgian Boariu, salvamar: „Mie îmi este foarte greu pe vremea asta să fac o salvare. Vizibilitatea crește la 0. Dacă îl văd circa 20 de secunde este mult. Eu îl pierd din vederea mea. Marea este agitată și îngreunează foarte mult vederea.”
Valurile au fost foarte mari, iar curenții au continut să sape gropi adânci pe fundul apei.
Valentin Ivan, salvamar: „Unde ne aflăm sunt curenți circulari, ei vin la mal și se întorc în larg rapid, sunt curenți circulari. Este efectul de hulă, valul în momentul când se întoarce îi trage, oamenii intră în apă, nu își dau seama, se joacă în valuri, iar ușor-ușor îi trag în larg și atunci când nu mai simt pământul sub picioare intră în panică chiar dacă știu să înoate și este de ajuns să ia 2-3 guri de apă, obosește și se îneacă.”
Emanuela Constantin, salvamar: „Am avut coleg care a intrat să vadă care este situația și s-a chinuit jumătate de oră, o oră să iasă înapoi la mal.”
Salvamarii anunță că steagul roșu va fi menținut și miercuri. Abia joi se va liniști marea. Până atunci... aceasta este soluția.