Povestea Cazinoului din Constanța. Detaliile neștiute despre clădirea emblematică de pe litoral

Cazino constanta
Shutterstock

Simbol al orașului Constanța și una dintre principalele atracții turistice de pe litoralul românesc, Cazinoul de pe faleză se află în ultimele faze ale procesului de reabilitare. Schelele de pe fațada clădirii au fost date jos la începutul lunii august.

Impunătoarea clădire în stil Art Nouveau de pe faleza din Constanța își va redobândi farmecul în curând. În prima săptămână din august 2023 au fost luate jos schelele de pe fațada cazinoului, iar progresele sunt acum vizibile pentru oricine.

Cazinoul are o poveste impresionantă, fiind martor tăcut al unor triste momente din istoria noastră. Te invităm să-i descoperi povestea în acest articol și să-l vizitezi, de îndată ce lucrările de reabilitare vor fi terminate și clădirea va putea primi din nou vizitatori!

Când a fost construit Cazinoul din Constanța

Primul Cazino din Constanța a fost construit pe faleză în anul 1880 și era o construcție din lemn. Din această cauză nici nu a rezistat foarte mult, fiind distrus de o furtună în 1891. Actualul Cazino a fost conceput de arhitectul Daniel Renard, la cererea regelui Carol I și inaugurat în 1910, în prezența viitorului rege Ferdinand, potrivit expatcenter.ro.

Citește și
Clotilde Armand, reacție ironică după meciul România – Ucraina. Mesajul postat de primarul sectorului 1

Cazinoul din Constanța este cea mai mare clădire în stil Art Nouveau din România, acesta fiind stilul arhitectural preferat pentru cazinourile din perioada Belle Epoque. Inovația nu a fost însă foarte bine primită de localnici, mulți oficiali și jurnaliști ai vremii criticând construcția, pe care o comparau cu un dric sau cu un mormânt, din cauza detaliilor sculptate pe fațadă.

Povestea impresionantă a clădirii emblematice

Cazinoul din Constanța a funcționat neîntrerupt timp de 38 de ani, devenind în scurt timp clădirea emblematică a orașului și totodată cel mai mare cazinou din țară, scrie Discover Dobrogea. În timpul celor două războaie mondiale, clădirea s-a transformat în spital de campanie, pentru îngrijirea răniților și a fost serios afectată de bombardamente, atât în anul 1916, cât și în 1941, când a fost ocupată de trupele naziste.

Nici în perioada comunistă Cazinoul din Constanța n-a avut o soartă prea fericită. Autoritățile au decis să-l restaureze, pentru a-l transforma în casă de cultură, iar ca forță de muncă pentru acest proiect au folosit deținuți politici aduși de la închisoarea Poarta Albă. Unii dintre ei au ascuns în ziduri bilețele cu mesaje în care își menționau numele și sentința primită. Aceste impresionante mărturii au fost descoperite abia recent, cu ocazia actualelor lucrări de restaurare.

După căderea regimului comunist, Cazinoul din Constanța a fost închis și abandonat de autorități, până când au fost găsite soluții și fonduri suficiente pentru restaurarea lui completă, proiectul fiind lansat abia în 2020, după foarte multe amânări.

Obiective in Constanta

Detalii inedite despre Cazinoul din Constanța

Dincolo de aspectul său impresionant, Cazinoul din Constanța ascunde aspecte mai puțin cunoscute, care cu siguranță îi vor crește farmecul dacă ar fi mai mediatizate. Astfel, clădirea este singura din lume care are trei fundații diferite.

Prima fundație a fost concepută de arhitectul Daniel Renard, apoi noul primar al orașului l-a ales pe arhitectul Petre Antonescu să continue lucrarea. Acesta a venit cu o altă viziune asupra construcției și a realizat o altă fundație. O nouă schimbare de regim politic l-a adus înapoi pe primarul liberal care îl susținea pe Daniel Renard, astfel încât acesta și-a reluat proiectul și, nemulțumit de schimbările aduse de Antonescu, a cerut realizarea altei fundații - cea de a treia.

Un alt detaliu interesant este legat de amplasarea Cazinoului. Acesta a fost construit pe o bucată de pământ care se afla inițial sub apele mării. Practic, toată faleza a fost amenajată în jurul anului 1910, prin lucrări de amploare care au implicat înălțarea terenului.

Cum arată acum cazinoul și ce se va întâmpla cu el?

Deși termenul stabilit inițial pentru finalizarea lucrărilor de restaurare începute în 2020 a fost anul 2022, reabilitarea Cazinoului nu este încă finalizată. Când totul va fi gata însă, superba clădire va deveni un important centru cultural. Va găzdui concerte, expoziții, conferințe și diferite alte evenimente, într-o sală de festivități cu 150 de locuri și într-un centru multifuncțional cu nu mai puțin de 200 de locuri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Scoțienii anunță transferul lui Ianis Hagi: ”În câteva zile”
NEWS ALERT Scoțienii anunță transferul lui Ianis Hagi: ”În câteva zile”
Citește și...
"Vacanța rece", noua tendință apărută în turism. Destinația de vis preferată de tot mai multe persoane

Verile devin tot mai călduroase în Europa, iar multe persoane aleg destinații de vacanță mai răcoroase, unde temperaturile depășesc cu greu 20 de grade Celsius.

Wizz Air a fost desemnată cea mai proastă companie aeriană pentru al treilea an la rând. ”În mod iritant, profitul a crescut”
Wizz Air a fost desemnată cea mai proastă companie aeriană pentru al treilea an la rând. ”În mod iritant, profitul a crescut”

Wizz Air a fost desemnată cea mai proastă companie aeriană pentru întârzierile zborurilor din Marea Britanie pentru al treilea an consecutiv.  

Plaja Mării Negre din Top 10 cele mai bune locuri din lume unde să te muți. Românii merg mereu acolo, trecând prin Constanța
Plaja Mării Negre din Top 10 cele mai bune locuri din lume unde să te muți. Românii merg mereu acolo, trecând prin Constanța

Orașul cu plajă Varna, pe care îl vizitează an de an sute de mii de români, a fost inclus în topul celor mai accesibile 10 locuri cu plaje din lume în care să te muți.

 

Recomandări
Boeing a ascuns de autorități piese defecte care ar fi putut fi instalate în avioanele 737 Max, susține un nou denunțător
Boeing a ascuns de autorități piese defecte care ar fi putut fi instalate în avioanele 737 Max, susține un nou denunțător

Un angajat al Boeing susține că această companie a încercat să ascundă de autoritățile de reglementare piese stricate ale modelului 737 Max sau care nu corespund specificațiilor, iar apoi a pierdut urma acestora.

Plata cu cardul devine lege în România. E obligatoriu pentru toți comercianții și PFA-uri
Plata cu cardul devine lege în România. E obligatoriu pentru toți comercianții și PFA-uri

Toți comercianții, societăți ori persoane fizice autorizate, au de acum obligația legală de a accepta plata cu cardul- prin mijloace electronice, mai exact. Actul normativ a intrat în vigoare acum două zile, pe 16 iunie.

Spionajul german avertizează că Rusia recrutează spioni pentru a compensa activitatea sutelor de diplomaţi expulzaţi
Spionajul german avertizează că Rusia recrutează spioni pentru a compensa activitatea sutelor de diplomaţi expulzaţi

Rusia a apelat din ce în ce mai mult la şantaj şi la stimulente financiare pentru a angaja germani care să spioneze pentru Moscova, după lovitura dată serviciilor sale de informaţii prin expulzarea de către Europa a aproximativ 600 de diplomaţi ruşi.