Povestea Cazinoului din Constanța. Detaliile neștiute despre clădirea emblematică de pe litoral

Cazino constanta
Shutterstock

Simbol al orașului Constanța și una dintre principalele atracții turistice de pe litoralul românesc, Cazinoul de pe faleză se află în ultimele faze ale procesului de reabilitare. Schelele de pe fațada clădirii au fost date jos la începutul lunii august.

Impunătoarea clădire în stil Art Nouveau de pe faleza din Constanța își va redobândi farmecul în curând. În prima săptămână din august 2023 au fost luate jos schelele de pe fațada cazinoului, iar progresele sunt acum vizibile pentru oricine.

Cazinoul are o poveste impresionantă, fiind martor tăcut al unor triste momente din istoria noastră. Te invităm să-i descoperi povestea în acest articol și să-l vizitezi, de îndată ce lucrările de reabilitare vor fi terminate și clădirea va putea primi din nou vizitatori!

Când a fost construit Cazinoul din Constanța

Primul Cazino din Constanța a fost construit pe faleză în anul 1880 și era o construcție din lemn. Din această cauză nici nu a rezistat foarte mult, fiind distrus de o furtună în 1891. Actualul Cazino a fost conceput de arhitectul Daniel Renard, la cererea regelui Carol I și inaugurat în 1910, în prezența viitorului rege Ferdinand, potrivit expatcenter.ro.

Citește și
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

Cazinoul din Constanța este cea mai mare clădire în stil Art Nouveau din România, acesta fiind stilul arhitectural preferat pentru cazinourile din perioada Belle Epoque. Inovația nu a fost însă foarte bine primită de localnici, mulți oficiali și jurnaliști ai vremii criticând construcția, pe care o comparau cu un dric sau cu un mormânt, din cauza detaliilor sculptate pe fațadă.

Povestea impresionantă a clădirii emblematice

Cazinoul din Constanța a funcționat neîntrerupt timp de 38 de ani, devenind în scurt timp clădirea emblematică a orașului și totodată cel mai mare cazinou din țară, scrie Discover Dobrogea. În timpul celor două războaie mondiale, clădirea s-a transformat în spital de campanie, pentru îngrijirea răniților și a fost serios afectată de bombardamente, atât în anul 1916, cât și în 1941, când a fost ocupată de trupele naziste.

Nici în perioada comunistă Cazinoul din Constanța n-a avut o soartă prea fericită. Autoritățile au decis să-l restaureze, pentru a-l transforma în casă de cultură, iar ca forță de muncă pentru acest proiect au folosit deținuți politici aduși de la închisoarea Poarta Albă. Unii dintre ei au ascuns în ziduri bilețele cu mesaje în care își menționau numele și sentința primită. Aceste impresionante mărturii au fost descoperite abia recent, cu ocazia actualelor lucrări de restaurare.

După căderea regimului comunist, Cazinoul din Constanța a fost închis și abandonat de autorități, până când au fost găsite soluții și fonduri suficiente pentru restaurarea lui completă, proiectul fiind lansat abia în 2020, după foarte multe amânări.

Obiective in Constanta

Detalii inedite despre Cazinoul din Constanța

Dincolo de aspectul său impresionant, Cazinoul din Constanța ascunde aspecte mai puțin cunoscute, care cu siguranță îi vor crește farmecul dacă ar fi mai mediatizate. Astfel, clădirea este singura din lume care are trei fundații diferite.

Prima fundație a fost concepută de arhitectul Daniel Renard, apoi noul primar al orașului l-a ales pe arhitectul Petre Antonescu să continue lucrarea. Acesta a venit cu o altă viziune asupra construcției și a realizat o altă fundație. O nouă schimbare de regim politic l-a adus înapoi pe primarul liberal care îl susținea pe Daniel Renard, astfel încât acesta și-a reluat proiectul și, nemulțumit de schimbările aduse de Antonescu, a cerut realizarea altei fundații - cea de a treia.

Un alt detaliu interesant este legat de amplasarea Cazinoului. Acesta a fost construit pe o bucată de pământ care se afla inițial sub apele mării. Practic, toată faleza a fost amenajată în jurul anului 1910, prin lucrări de amploare care au implicat înălțarea terenului.

Cum arată acum cazinoul și ce se va întâmpla cu el?

Deși termenul stabilit inițial pentru finalizarea lucrărilor de restaurare începute în 2020 a fost anul 2022, reabilitarea Cazinoului nu este încă finalizată. Când totul va fi gata însă, superba clădire va deveni un important centru cultural. Va găzdui concerte, expoziții, conferințe și diferite alte evenimente, într-o sală de festivități cu 150 de locuri și într-un centru multifuncțional cu nu mai puțin de 200 de locuri.

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Hotelurile pentru adulți sunt la mare căutare pe litoral. Cât costă noaptea de cazare cu jacuzzi în cameră
Hotelurile pentru adulți sunt la mare căutare pe litoral. Cât costă noaptea de cazare cu jacuzzi în cameră

După vacanțele all-inclusive, aflate în topul preferințelor la Marea Neagră, pe următorul loc se află rezervările celor care își doresc mai multă liniște și relaxare. Acești turiști aleg hotelurile destinate doar adulților.

Câți bani alocă românii pe concediul de vară. Motivul pentru care cei mai mulți aleg destinații pe care le-au vizitat deja
Câți bani alocă românii pe concediul de vară. Motivul pentru care cei mai mulți aleg destinații pe care le-au vizitat deja

Un studiu recent arată că, în această vară, trei din patru români au în plan să meargă în vacanță.  

Via Transilvanica. „Drumul care unește” se regăsește în topul Time Magazine
Via Transilvanica. „Drumul care unește” se regăsește în topul Time Magazine

Time Magazine a inclus Via Transilvanica în prestigiosul său top al celor mai frumoase 100 de locuri de vizitat din lume.

 

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.