Bărbați din Galați surprinși cu o trotinetă electrică de închiriat furată: „Am găsit-o la gunoi”
Trotinetele electrice de închiriat au ajuns şi la Galaţi unde s-au dovedit extrem de tentante pentru diverşi indivizi.
Mulţi n-au înţeles cum functionează şi cum nu le păzea nimeni le-au luat acasă. Acum sunt cercetaţi, pentru furt.
Doi bărbaţi încercă să pună o troninetă electrică pe un scuter: "Dar unde ai găsit-o, trotineta? La gunoi era. Stricată. Şi acuma ce vrei să faci cu ea? Mi-a dat-o mie, am nevoi. Şi mata` ce să faci cu ea? Unde să o duci? Nu, îmi trebuie motorul de la ea. Lasă trotineta, bre!"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deşi pare un banc, această scenă s-a petrecut în realitate, în Galaţi. Un localnic a găsit trotineta pe stradă a crezut că este abandonată şi stricată aşa că şi-a însuşit-o. Nu este singurul caz. Un altul a văzut trotineta "fără stăpân" pe trotuar şi a băgat-o direct în maşină, ignorând semnalele acustice şi luminoase pe care le emitea neîncetat.
Un trecător mai tânăr l-a avertizat însă pe individ că trotineta este urmărită prin GPS şi trebuie dusă înapoi.
În Galaţi aceste trotinete au apărut pe străzi de o săptămână - de când primăria a început colaborarea cu o firmă care le închiriază printr-o aplicaţie smartphone. Localnicii nu erau obişnuiţi să le vadă peste tot aşa că unii au crezut că sunt ale nimănui şi le pot lua.
Petrică Hahui, comandantul Poliţiei Locale Galaţi: "Am depistat o persoană de 47 de ani care transporta o trotinetă electrică. Trecând la verificări, am stabilit că această trotinetă a fost luată de această persoană pentru a fi sustrasă. Am procedat la predarea persoanei, împreună cu documentele întocmite la Poliţia Municipală Galaţi".
De fapt trotinetele electrice se închiriază cu 60 de bani pe minut prin intermediul aplicaţiei smartphone cu care utilizatorul o şi deblochează printr-un cod QR.
Compania care le închiriază le răspunde celor care fură trotinetele că "Tratăm orice încercare de furt în consecință. Toate trotinetele electrice sunt monitorizate GPS. De asemenea, multe dintre piesele lor nu sunt compatibile cu alte servicii'.'
Acelaşi serviciu este disponibil în București, Cluj-Napoca și Constanța. În noiembrie anul trecut în Capitală poliţiştii au identificat un bărbat de 36 de ani care furase - după ce le dezactivase sistemul gps - 20 de astfel de trotinete electrice, în valoare totală de 40 de mii de euro.