Viața din Coreea de Nord, în timpul pandemiei: „Deficit acut de produse de bază, în special de medicamente”
Ambasada Rusiei din Coreea de Nord a descris joi viaţa grea din această ţară, cu restricţii „fără precedent" precum absenţa accesului la medicamente, consecinţă a măsurilor draconice impuse din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP.
Într-o referire la un nou val de plecări ale unor diplomaţi străini din această ţară, ambasada rusă scrie într-o postare pe Facebook că „cei care pleacă sunt de înţeles".
„De departe nu toată lumea poate suporta restricţiile fără precedent în ceea ce priveşte severitatea lor, deficitul acut de produse de bază, în special de medicamente, imposibilitatea de a-ţi trata problemele de sănătate", notează ambasada rusă.
Amintind că numeroase ţări şi-au închis reprezentanţele diplomatice, ambasada Rusiei subliniază că rămâne deschisă „chiar dacă nu este uşor, există într-adevăr multe probleme şi mai multe familii (...) au trebuit să plece".
Aflat la conducerea Coreei de Nord, al cărei sistem de sănătate este extrem de deficitar, Kim Jong Un a decis să închidă în ianuarie 2020 frontierele ţării, pentru a împiedica răspândirea noului tip de coronavirus apărut la vecinul său chinez. În condiţiile în care zborurile şi traficul feroviar cu şi dinspre străinătate au fost suspendate, aprovizionarea ţării şi munca diplomaţilor şi lucrătorilor umanitari au fost foarte mult complicate.
O înregistrare video, difuzată încă în februarie de ambasada rusă şi devenită virală, a ilustrat deja aceste dificultăţi. În înregistrare puteau fi văzuţi opt diplomaţi ruşi şi familiile lor cum părăsesc Coreea de Nord la bordul unei drezine, cu zeci de valize, în lipsa transportului transfrontalier după adoptarea de restricţii legate de pandemie.
„Au fost nevoiţi să împingă întreaga structură pe căile ferate pentru mai bine de un kilometru”, a precizat Ministerul de Externe rus într-o postare pe Facebook, publicând şi imagini cu diplomaţii.
Rusia, care întreţine relaţii strânse cu Phenianul, a menţinut o importantă prezenţă diplomatică în Coreea de Nord, care se confruntă de multă vreme cu mari penurii alimentare.
Coreea de Nord face obiectul unor sancţiuni internaţionale menite să constrângă regimul să renunţe la programele sale nuclear şi balistic.