Raport CE: Coruptia politica si mica coruptie raman o problema semnificativa in Romania
Coruptia politica si mica coruptie raman o problema semnificativa in Romania, chiar daca s-au inregistrate unele rezultate pozitive in ceea ce priveste cazurile de coruptie la nivel inalt, se arata intr-un raport publicat luni de Comisia Europeana.
Documentul remarca si faptul ca vointa politica de a aborda coruptia si de a promova standarde inalte de integritate a fost "inconsistenta".
"In Romania, atat coruptia la scara mica, cat si coruptia politica continua sa fie o problema semnificativa. Cu toate ca s-au inregistrat unele rezultate pozitive in ceea ce priveste urmarirea penala a cazurilor de coruptie, vointa politica de a aborda problema coruptiei si de a promova standarde inalte de integritate a fost inconsecventa", se arata in raport.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
In cadrul raportului, Comisia Europeana sugereaza Romaniei "sa se asigure ca sunt mentinute toate garantiile necesare pentru a proteja independenta investigatiilor si continuarea anchetelor impartiale in cazurile de coruptie la nivel inalt, inclusiv cele cu privire la persoane care au fost alese sau numite in functii publice".
Totodata, CE recomanda Romaniei sa elaboreze coduri de conduita cuprinzatoare pentru persoanele alese in functii publice si sa asigure aplicarea "unor sanctiuni eficace pentru a descuraja actele de coruptie".
O alta recomandare se refera la intarirea mecanismelor de prevenire si control cu privire la atribuirea contractelor de achizitii publice, inclusiv in intreprinderile detinute sau controlate de stat. In plus, Comisia sugereaza atat cresterea eficacitatii in ceea ce priveste prevenirea si depistarea conflictelor de interese in randul functionarilor publici, cat si consolidarea sistemului de garantii in domeniul alocarii fondurilor publice si aplicarea unor strategii pentru reducerea coruptiei din domeniul sanatatii.
Acesta este primul raport anticoruptie care analizeaza situatia din fiecare stat membru, realizat de Executivul european. Impreuna cu raportul, Comisia Europeana prezinta doua ample sondaje de opinie. Potrivit acestora, mai mult de trei sferturi din cetatenii europeni si 93% din romani sunt de acord ca fenomenul coruptiei este raspandit pe scara larga in tara lor de origine.
25% din romani - ceea ce reprezinta al doilea cel mai mare procent din UE - au declarat ca le-a fost cerut "in mod explicit sau tacit" sa dea mita in decursul ultimului an, in comparatie cu media europeana de 4%.