Permis de conducere doar cu Abecedarul. Cati infractori conduc masini ilegal pe drumurile publice

×
Codul embed a fost copiat

Sentinta revoltatoare data de Judecatoria din Pitesti, unui tanar de 25 de ani, aproape analfabet, care a provocat un accident in urma caruia 3 oameni au murit nevinovati.

 Barbatul a fost condamnat la 3 ani cu suspendare.

Atat rudele celor care au pierit din cauza lui, cat si Parchetul, au formulat recurs.

Si culmea este ca nici soferul, care abia stie sa scrie si sa citeasca, nu a fost multumit de sentinta si a contestat-o.

Pe de alta parte, procurorii DNA vor sa afle,cum a ajuns sofer, un tanar care nu stie nici sa se iscaleasca.

Citește și
infografic
INFOGRAFIC: Romania, la examen! Judetele care n-au luat permisul si cine sunt cei mai buni soferi
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Onorus Mirica, de 25 de ani, are patru clase, dar categoric nu l-au marcat anii de scoala. In cele trei declaratii pe care le-a dat, recunoaste ca abia se descurca la scris si citit si ca politistii au fost cei care i-au consemnat marturia. Iar cand a sosit momentul sa semneze... a scris cu litere mari: AT DECRAR SUTIN SI SEMNEZ.

De fapt, barbatul care a fost considerat capabil sa conduca o masina si a omorat trei oameni, a vrut sa scrie: ATAT DECLAR, SUSTIN SI SEMNEZ

Iar pe fiecare declaratie, el s-a semnat de fiecare data altfel: iscalitura lui este un ghem mazgalit cu pix-ul.

La sfarsitul lui octombrie, in Pitesti, masina pe care o conducea Onorus Mirica a izbit violent o ambulanta in care se aflau mai multi pacienti dusi la dializa, si trei barbati au murit. Dupa sentinta de marti, de trei ani cu suspendare, rudele victimelor sunt revoltate!

Familiile au facut recurs si sunt socate ca soferul vinovat a fost pus in libertate. Pana sa provoace tragedia, tanarul fusese amendat de doua ori pentru viteza mult prea mare.

Si Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti a facut recurs, dar, in mod neasteptat: si tanarul aproape analfabet. El isi luase permisul de sofer in 2006, cand abia implinise 18 ani, iar cazul sau este cercetat de procurorii DNA.

Rudele spera ca decizia finala din acest caz le va face dreptate.

CAZUL PERMISELOR DIN ARGES:Spagi de jumatate de milion de euro

Cazul permiselor luate fraudulos in Arges umplea primele pagini ale ziarelor in 2008. In luna decembrie a acelui an, DNA a trimis in judecata 28 de inculpati printre care 10 politisti si un director de scoala auto pentru fraudarea examenelor de obtinere a permisului de conducere. In fruntea listei, comisarul sef Gheorghe Codrut Vlasceanu, seful Serviciului de Permise si Inmatriculari Arges, pe care judecatorii l-au condamnat la 14 ani de inchisoare cu executare.

Comisarul Vlasceanu impreuna cu subalternii sai dadeau practic permise pe banda rulanta in schimbul unor sume care incepeau de la 500 de euro si puteau ajunge si la cateva mii. Incupatii au povestit ulterior ca “se faceau zilnic liste cu protejati si doar pilosii luau examenele”. “Avem obligatii si trebuie indeplinite”, le raspundea invariabil comisarul Vlasceanu colegilor scandalizati, conform depozitiilor de la proces. Obligatii care ii intrau in mare parte in buzunar: Agentia Nationala de Integritate a confiscat doar de la Vlasceanu si de la unul din subordonatii acestuia peste jumatate de milion de euro.

3.500 de infractori in libertate
Daca vinovatii au fost condamnati – desi in proces s-a afirmat ca reteaua se intindea si mai sus, chiar pana la prefect – in schimb a ramas o mare problema nerezolvata. Cea a posesorilor de permise eliberate fraudulos, care continua sa ramana netulburati pe drumurile publice. In 2012, cand s-a dat sentinta in acest dosar, au fost anulate doar 50 de permise. Si asta cu toate ca initial fusesera suspendate peste 400 de permise, banuite ca ar fi fost luate fraudulos.

Unii – inclusiv la cel mai inalt nivel - spuneau ca cifra reala a permiselor luate cu spaga ar fi mai degraba de 3.500. "Sunt 3.500 de infractori in libertate. Ii puteti considera evadati. Au comis 21 de morti si aproape o suta de raniti. Fie ca erau bolnavi psihic, analfabeti sau persoane care nu au niciun fel de aptitudini, au fost pusi in libertate din cauza unei actiuni inconstiente a unor angajati din minister”, declara ministrul de Interne de atunci, Dan Nica. Numarul s-a redus insa incet-incet pana cand anchetatorii au ramas doar cu o lista de vreo 400 de permise in cazul carora sperau ca pot dovedi ca sunt au fost obtinute fraudulos.

Permis de conducere doar cu abecedarul
Pe lista celor care riscau anularea permisului apareau nume mari: Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4 al Capitalei, manelistul Vali Vijelie si fotbalistii lui Dinamo Adrian Ropotan si Cosmin Moti. Cazul edilului a fost probabil cel mai spectaculos: din documentele de la dosar rezulta ca intr-o singura zi, 19 octombrie 2007, acesta ar fi sustinut cu succes 5 examene de permis pentru categoriile A, B, BE, C si CE. Pentru a realiza aceasta performanta, primarul bucurestean si-ar fi facut viza de flotant in Arges, la o adresa unde politistii au descoperit o instalatie ilegala de fabricare a alcoolului.

Ce s-a intamplat deci cu sutele de cetateni care si-au luat permisele la superoferta, 5 la pret de 1? Nimic. Doar 50 de romani au ramas cu permisul anulat. Restul, inclusiv cele trei VIP-uri de mai sus, si-au recastigat in instanta dreptul de a conduce. Altii – poate cateva mii - nici macar n-au fost deranjati i conduc de oamenii legii si conduc fara probleme pana la primul accident, la fel ca Onorus Mirica. Sau precum soferul de autocamion din acest video:

DNA Ages spune acum ca va ancheta cine i-a dat permisul lui Onorus Mirica, desi raspunsul e evident: politistii de la Permise, care au fost deja condamnati. Mai bine ar fi sa ancheteze cine a mai luat permisul la fel ca Onorus Mirica, fara sa fi parcurs nu doar Codul Rutier, ci nici macar abecedarul.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
"Fabrica de permise" de la Targu Jiu. Reteaua include politisti, instructori, medici si asistente

Noi retineri joi noapte la Targu Jiu, intr-o ampla ancheta ce vizeaza o filiera de obtinere ilegala a permiselor auto. Doi politisti, directorul unei scoli de soferi si doi instructori auto au fost arestati pentru luare de mita si trafic de influenta.

INFOGRAFIC: Romania, la examen! Judetele care n-au luat permisul si cine sunt cei mai buni soferi
INFOGRAFIC: Romania, la examen! Judetele care n-au luat permisul si cine sunt cei mai buni soferi

La sfarsitul anului 2012, in Romania erau 7.164.331 de detinatori de permise auto, din care 2.219.357 femei si 4.944.974 barbati.

Mai multi inculpati in dosarul permiselor de la Pitesti au fost eliberati
Mai multi inculpati in dosarul permiselor de la Pitesti au fost eliberati

Mai multe persoane arestate in dosarul permiselor, printre care si sefi ai Serviciului de Permise din Arges au fost puse in libertate, vineri, de judecatorii inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.