Averea presedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, retinut de DNA: 9 terenuri si 2 case

14-05-2013 07:55


Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, retinut luni de procurorii DNA, va fi prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Seful Consiliului Judetean este cercetat pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, instigare la fals si denuntare calomnioasa. In acelasi dosar, au mai fost retinute alte doua persoane: un consilier judetean si directorul executiv al Directiei de Drumuri Judetene.

Potrivit DNA, in decembrie 2010, Borboly Csaba ar fi dispus in mod ilegal, decontarea a aproximativ 3 milioane de lei, in favoarea unor firme de constructii, pentru lucrari privind drumuri judetene. Procurorii spun ca Borboly Csaba ar fi pretins apoi unuia dintre administratori 50.000 de lei - drept forma de sponsorizare pentru o asociatie.

Sergiu Bogdan, avocatul presedintelui CJ Harghita: "Ar fi dispus o plata catre firme de asfaltari in conditiile in care nu a verificat daca exista toate documentele necesare. Infractiunea de instigare la fals si asa mai departe, pentru ca actele ulterioare care au aparut presupune ca ele ar fi determinat alte persoane sa le falsifice."

Borboly Melinda, sotia presedintelui CJ Harghita "Nu stiu ce s-a intamplat, efectiv, deci nu-i doresc nimanui sa treaca prin ce trec eu acum si copiii mei sau familia noastra. Vestea ca a fost retinut pentru 24 de ore a venit ca un soc pentru mine."

Seful Consilului Judetean Harghita are, potrivit declaratiei de avere, noua terenuri si doua case. In declaratia de interese, Borboly Csaba precizeaza ca firma tatalui sau are un contract cu DSVSA pentru servicii sanitar-veterinare, incheiat in 1999, pe 15 ani.

Avocatul lui Borboly: Clientul meu este foarte suparat si socat, e vorba de fapte din 2010

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, este "foarte suparat si socat" in legatura cu retinerea sa, declara avocatul Sergiu Bogdan, potrivit caruia acuzatiile se refera la fapte din 2010, fiind "greu de imaginat" ca abia acum, dupa trei ani, "se justifica masura retinerii".

“E vorba de niste lucruri din 2010. Suntem in 2013 si e greu sa-ti imaginezi ca dupa trei ani de verificat acte - ca au fost verificate acte, e dosar din 2012 - dintr-o data acum se justifica masura retinerii", a spus Sergiu Bogdan.

Potrivit acestuia, Borboly Csaba este acuzat de DNA de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals, instigare la fals si denuntare calomnioasa.

"Este acuzat de faptul ca ar fi dispus o plata catre fime de asfaltari, in conditiile in care nu a verificat daca existau toate documentele necesare - evident, atributii care reveneau angajatilor Consiliul Judetean. Aceasta este in esenta acuzatia, cu mai multe inscrisuri. si evident infractiunea de instigare la fals si asa mai departe, pentru ca actele ulterioare care au aparut se presupune ca el ar fi determinat alte persoane sa le falsifice. si mai este si o acuzatie interesanta - denuntare calomnioasa, in sensul ca a descoperit acest lucru, moment in care a deschis o ancheta interna - si exista o ancheta interna desfasurata -, a facut plangere penala impotriva persoanei pe care o banuia si din acest motiv astazi este acuzat si de infractiunea de denuntare calomnioasa. Evident, este vorba exact de actele care i se imputa lui ca nu ar fi existat la momentul in care s-au facut platile", a spus Sergiu Bogdan.

El a adaugat ca "infractiunea de baza" de care este acuzat Borboly Csaba, pentru care a fost emisa ordonanta de retinere pe 24 de ore, este cea de abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru ca a dispus platile respective.

"Mai este o infractiune de fals - ca ar fi raspuns DNA, comunicandu-i inscrisurile solicitate. Si aceasta iarasi este o infractiune de fals intelectual", a aratat Sergiu Bogdan.

DNA a informat ca presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, retinut pentru fapte de coruptie, este cercetat dupa ce ar fi decontat ilegal, in favoarea unor firme de constructii, aproximativ trei milioane de lei, cerand de la una dintre acestea sa primeasca inapoi 10%, sub forma de sponsorizare.

Sotia presedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, declara, luni dupa-amiaza, ca acesta a fost retinut de DNA pe 24 de ore pe motiv ca nu a verificat documentatiile privind ordinele de plata pentru doua drumuri judetene in 2010, inainte de a semna.

Sotia presedintelui CJ Harghita, Borboly Melinda, spunea, intr-o conferinta de presa sustinuta in fata Consiliului Judetean Harghita, ca sotul sau a plecat luni dimineata, la ora 5.00, la sediul Serviciului Teritorial Mures al DNA pentru a da o declaratie si ca, in cursul dupa-amiezii, a primit un telefon de la acesta, care o anunta ca a fost retinut de DNA pentru 24 de ore pe motiv ca, inainte de a semna, nu a verificat documentatiile privind ordinele de plata pentru doua drumuri judetene in 2010.

Borboly Melinda, care a declarat ca, in opinia ei, sotul sau este nevinovat, a precizat ca inaintea presedintelui CJ au semnat directorul si vicepresedintele institutiei, adaugand ca nici nu intra in atributiile sotului sau sa verifice documentatiile.

Ea a mai spus ca atunci cand a observat, dupa "un an sau doi", ca "ceva nu este in regula" cu documentatia, Borboly a sesizat organele de specialitate. Potrivit acesteia, DNA a considerat ca aceasta sesizare a presedintelui CJ Harghita este "un denunt calomnios" facut de acesta.

Borboly Melinda adauga ca in ultimii cinci ani sotul sau a fost tinta mai multor denunturi calomnioase si ca inclusiv ea si cele doua fete ale lor au primit sms-uri de amenintare, insa si-a sfatuit sotul sa mearga inainte cu activitatea in fruntea administrastiei judetene.

VIDEO PROTVPLUS.RO