Aventurile extreme prin care si-a condus Ovidiu Popescu fiicele. Marturia unei alpiniste: "A fost chinuitor, avea dureri"
Valul de emotie declansat de moartea celor doi copii alpinisti, in Retezat, ar putea duce la impunerea unor restrictii severe. Un senator vrea ca iubitorii muntelui care nu respecta avertizarile date de Salvamont sa fie amendati.
Libertatea de miscare nu trebuie ingradita, sutin revoltati alpinistii. Cert este ca povestea lui Ovidiu Popescu si ale fiicelor sale, incurajate sa faca performanta de la varste mici, nu va ramane fara ecou.
In 2008, Ovidiu Popescu si fiica sa cea mare, Crina, care avea 14 ani atunci, doreau sa stabileasca un nou record de varsta pe Aconcagua, un varf de aproape 7.000 de metri. Asta desi copilul era prea mic si nu avea voie potrivit legislatiei argentiniene. Si totusi, tatal si fata ar fi patruns ilegal in masiv, dupa cum povesteste o alta membra a expeditiei.
Camelia Manea, alpinista: "Noi, din cate am inteles, pur si simplu nu a mers pe traseu clasic si a mers pe... au ciculat noaptea! Acesta a fost motivul pentru care Coco a racit foarte tare, a trebuit sa traverseze de cateva ori raul Mendosa, care se forma din mai multi afluenti, provenind din apa topita de ghetari, de sus. Au fost niste zile destul de chinuitoare pentru ea, pentru ca avea dureri mari, nu putea sa se mai ridice, acuza dureri la simpla incercare de a sta in sezut."
Dar se pare ca tatal nu voia sa rateze varful si nu a anuntat autoritatile despre situatia copilei. Membrii expeditiei au reusit insa sa ii dea de veste mamei Crinei despre cele intamplate si l-au convins in final pe barbat sa mearga cu fata la spital.
Camelia Manea, alpinista: "Dorea sa ia legatura cu mama ei si, la un moment dat, mai mult sau mai putin pe furis, intr-adevar am sunat in tara si am vorbit eu pe furis si eu cu Gabi. Adica fara sa stie tatal... A trebuit sa facem asta, a fost o conspiratie a noastra. Noi doua!"
Crina Coco Popescu nu era la prima aventura periculoasa. In 2005, pe cand avea 11 ani, s-a ratacit iarna impreuna cu tatal ei, in Bucegi, aproape de varful Omu. Au fost recuperati de salvamontisti dupa o ampla actiune de cautare.
Iar in 2010, Crina, tatal ei si un bun prieten au fost prinsi de o avalansa in Fagaras. Camaradul lor, medic si salvamontist alaturi de care cucerisera Kilimanjaro, a murit.
Toate aceste intamplari ar fi trebuit sa-l convinga pe Ovidiu Popescu sa fie mai prudent.
Camelia Manea, alpinista: "Ce m-a durut a fost ca nu au avut oamenii curaj sa discutam mai din timp si sa spuna lucrurilor pe nume. Daca discutam intre noi, ca alpinisti, intelegand fenomentul si, da, era ok, dar eu cred ca mult mai etic ar fi fost ca cineva sa-i spuna, asa cum am incercat eu atunci cand a fost situatia aceea cu grupul."
Deocamdata, Ovidiu Popescu tace, iar montaniarzii se revolta, dupa ce un senator a cerut ca cei care nu asculta de indicatiile salvamontului sa fie amendati.
Marius Gane, vicepresedintele Federatiei Romane de Alpinism si Escalada: "In terenul de aventura exista un grad de risc, care poate fi mai mic sau mai mare, dar asta e decizia practicantului. Nici in alti munti mai inalti si mai periculosi, in speta Alpii, nu sunt restrictionate accesele chiar in perioade cu pericol mare de avalansa."
Alpinistii sustin ca oamenii au nevoie de o educatie montana temeinica si de o buna informare.