Aventura lui Tibi Ușeriu la Yukon Arctic Ultra. Cum a fost atacat de un ren
Tibi Uşeriu, românul care a străbătut pe jos nordul îngheţat al Canadei, a terminat joi seară cu bine această cursă infernală.
Parcurgerea traseului de 300 de mile al ultra-maratonului Yukon Arctic Ultra i-a luat şapte zile şi 33 de minute.
Un elveţian, fost voluntar pe acest traseu, şi cu 13 ani mai tânăr decât Tibi, a ajuns primul la final, după şase zile şi 18 ore.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Nimeni nu a ocupat locul al treilea, pentru că toţi ceilalţi 19 concurenţi au abandonat cursa.
Scopul lui Tibi Uşeriu este să obţină astfel finanţare pentru proiectul lui de suflet, "Via Transilvanica".
Aproape 500 de kilometri, prin ger năprasnic, viscol și zăpadă - acesta este traseul pe care a pornit Tibi Ușeriu pe 30 ianuarie. Avea la el atâta echipament și hrană cât a putut să care într-o sanie. A dormit în cort, în reprize, când l-au răzbit oboseală și foamea.
Tibi Ușeriu: „Planurile mi s-au cam dat peste cam din cauza zăpezilor. E foarte multă zăpadă, traseul este foarte dificil de mers pe el, dar ce contează?! Să ajungem la final, asta cred că e foarte important. Eu am crezut că le-am văzut pe toate în partea cealaltă, dar de fapt nu, mai...băi asta e nenorocită. Ai de capul meu!"
Nu există suferință pe care să n-o fi îndurat românul în maratonul Yukon Arctic Ultra. Frigul l-a vlăguit cu totul, iar, din cauza unor probleme cu stomacul, n-a putut mânca mare lucru.
La jumătatea cursei s-a rătăcit și a pierdut timp prețios, apoi a fost atacat de un ren.
Tibi Ușeriu: „Aici singurele animale care te atacă sunt renii și mai umblă lupi, răși am văzut doi, dar în general sunt renii. Și la un moment dat a apărut un ren. Și organizatorii mi-au zis că orice ar fi să nu las sania, că dacă am lăsat-o e gata. Și a apărut un ren și nu mă lasă să trec și a trebuit să sar prin boscheți cu tot cu sanie.”
Rând pe rând, aproape toți concurenții au abandonat. În fața lui Tiberiu a rămas doar un elvețian. La un moment dat, românul a reușit să-l depășească, pe când dormea, însă adversarul și-a recâștigat poziția. Tiberiu nu s-a lăsat descurajat și a decis să termine cursa, cu orice preț.
Tiberiu Ușeriu: „Mi-am dat seama că numai atât am, moral. În rest n-am nimic. Nici niște termosuri bune nu am, ca ale elevețianului. Mi-ar fi plăcut și mie niște termosuri dintr-alea. O ducem la capăt"
Tiberiu a sunat ultima oară de pe traseu.
Tiberiu Ușeriu: „Nu m-a mai recunoscut telefonul, când l-am luat azi dimineață. A trebuit să îmi bag codul pe el, nu mai e așa fain nimic, cam ajunge."
Mii de oameni au urmărit, cu sufletul la gură, pe internet, aventura lui Tiberiu.
Cristian Deac, prietenul lui Tiberiu: „O cursă a supraviețuirii din cauza condițiilor meteo, zăpadă mare, viscol, am avut încredere în el din prima zi când a plecat din România, că o să termine cursa”
Alin Ușeriu, frate: „500 de kilometri în șapte zile zile cred că a fost o competiție extraordinar de frumoasă. A câștigat unul cu 13 ani mai tânăr, mai bine pregătit, mai bine echipat, din diverse motive."
Tiberiu Useriu visează să obțină finanțare pentru amenajarea unui traseu de drumeție de 1.000 de kilometri ce va străbate, pe diagonală, țara
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!