Planul lui Tiberiu Ușeriu pentru a câștiga ''Yukon Artic Ultra''. Vrea să obțină finanțare pentru România


Ultimul update: Sambata 01 Februarie 2020 09:55
Data publicarii: Sambata 01 Februarie 2020 08:18
Categorie: Stiri Sport

Pentru al doilea an consecutiv, românul Tiberiu Ușeriu participă la cea mai dură cursă din lume: ''Yukon Artic Ultra.''

Maratonistul a luat startul şi a petrecut deja prima noapte pe traseu, în sălbăticie.

Anul trecut, după prima zi de concurs, organizatorii l-au obligat să abandoneze, pentru că avea degerături grave, la un picior.

Doar 21 de sportivi au îndrăznit să se înscrie în ultramaratonul "Yukon Artic" de la Cercul Polar. Pot alege să se deplaseze prin zona îngheţată pe jos, pe schiuri ori cu mountain-bike-ul.

Trebuie însă să suporte temperaturi de până la minus 40 de grade Celsius, să se orienteze prin sălbăticie şi să decidă singuri când şi unde pot să se odihnească. În plus, sub obligaţi să îşi care, într-o sanie, toate proviziile şi echipamentul de care au nevoie.

Evenimentul este transmis în timp real pe internet

 

La această cursă infernală de 500 de kilometri, pe care în ultimii ani doar un francez a reuşit să o ducă la bun sfârşit, Tiberiu Ușeriu participă pentru a doua oară. Evenimentul este transmis în timp real pe internet şi toată suflarea îl susţine pe ambiţiosul român.

Alin Ușeriu, fratele lui Tiberiu: "Primele 24 de ore sunt mai critice pentru că, pe urmă, Tibi, credem noi, îşi intră pentru că are una din cele mai vaste experienţe în ceea ce înseamnă alergările de anduranţa în frig. Am vorbit aseară cu el înainte să plece. Ce ne interesează pe noi este să rămână sănătos şi să nu îi facă probleme picioarele şi să nu mai facă greşelile de anul trecut, anul trecut a fost o neglijenţă din parte lui când era să îngheţe în somn".

Pentru ultramaratonul de anul acesta, Tiberiu a făcut antrenamente dure. A alergat până la 50 de kilometri prin munţi, chiar şi noaptea şi a încercat să reziste cât mai mult fără apă şi fără mâncare.

Cristi Deac, prietenul lui Tiberiu: "Ne-am antrenat împreună. Anul acesta şi-a făcut un alt plan de alergare, să ia cursa mai step by step şi să nu atace dintr-o dată şi să o ducă până la final, cred că va reuşi cu siguranţă."

Tiberiu Ușeriu s-a înscris în maratonul de la Cercul Polar şi ca să obţină finanţare pentru ''VIA TRANSILVANICA'' - un traseu de drumeţie de o mie de kilometri care ar urma să lege 10 judeţe ale României.

Dacă la prima sa încercare a fost nevoit să abandoneze cursă după 20 de ore, din cauza degerăturilor, acum Tiberiu este complet refăcut.

Înainte de a porni în cursă, a postat un mesaj pe pagină lui de Facebook: ''Sunt aproape de start, dar cu gândul la finiș. (...) O să-mi hrănesc sufletul nu doar cu gheață și adrenalină, ci și cu gânduri calde, luminoase. Deocamdată, le trimit înspre voi toți, cei de acasă. Abia aștept să înceapă distracția!"

Tibi Ușeriu participă din nou la cea mai dură cursă din lume. Anul trecut risca să-şi piardă degetele
VIDEO PROTVPLUS.RO