Maidanezii au devenit acum un ajutor pentru persoanele cu dizabilitati. Centrul deschis in Bucuresti, unic in Europa
Si-au dus traiul pe strazi, au mancat din gunoi si au fost vanati de hingheri. Dar acum fac terapie cu persoanele cu dizabilitati ca sa se integreze in societate.
Vorbim despre cainii maidanezi antrenati sa-i ajute pe copiii care sufera de autism, ori au probleme de comunicare. Cainii le ofera neconditionat dragostea lor, iar copiii fac progrese vizibile. De joi in Bucuresti exista si un centru de terapie asistata de animale, primul din Europa, cu catei adoptati de pe strada.
Iata cum decurge o sedinta de terapie. Tudor, un baiat de 11 ani, care sufera de autism, refuza pana nu demult sa vorbeasca. Insa, de cand s-a imprietenit cu cainii reuseste sa comunice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar progresele nu se opresc aici. Acum poate face lucruri care noua ni se par banale, dar care pentru el si parintii lui pareau imposibile.
“A invatat sa taie cu foarfeca, ceea ce noi ne-am chinuit foarte mult, dar aici l-au pus sa taie cremvursti pt catei, ceea ce a fost o motivatie mult mai puternica. Societatea inca nu accepta copiii cu autism, dar cainii nu fac diferenta, oamenii fac diferenta.” spune mama lui Tudor.
Faceti cunostinta cu Richie, Tzuca, Mura si Mulan. Sunt 4 caini care fac terapie cu persoanele varstnice si cu copiii cu dizabilitati. Sunt dresati si interactioneaza foarte bine cu oamenii, iar unii dintre ei ii invata pe copii sa numere.
“Richie, cat fac 1+1?” il intreaba dresorul. “Ham ham.” raspunde acesta. “Cat fac 2+2?”, “ham ham ham ham.”
Nu orice caine poate deveni terapeut, ci trebuie sa treaca anumite teste, sa fie bland, sa nu muste si sa fie prietenos cu copiii. Apoi timp de cateva luni este dresat. Tzuca are 9 ani si a fost salvata de la eutanasiere.
“Am luat-o dintr-un adapost, ea a avut o boala neurologica foarte grava. Ea cumva a supravietuit.” declara Victor Chitic, psihoterapeut.
Alti caini au fost luati direct de pe strada.
Acesti caini sunt mediatorii dintre terapeuti si copii. Un copil cu dizabilitati nu are incredere in orice strain, asa ca animalul ii da incrdere ca strainul din fata lui este un om prietenos, in care poate sa aiba incredere si sa invete de la el. Dealtfel, copiii imita mult comportamentul animalelor.
“II taiem lui Richie cremvursti, il rugam pe copil sa puna o bucatica de mancare pe triunghiul verde. Astfel invata forme, culori, iar apoi recompensa este sa ofere mancare cainelui.” spune un ingrijitor.
Ideal ar fi sa existe cat mai multi caini special antrenati sa ajute copiii, spun specialistii, mai ales ca pe strazi sunt zeci de mii de caini fara stapan. In Bucuresti au fost capturati in ultimii doi ani peste 32 de mii, iar 13 mii au fost eutanasiati.