De ce e important sa vorbim cu copiii imediat dupa nastere. Varsta la care trebuie sa va alarmati daca nu comunica

Ultimul update: Joi 15 Octombrie 2015 07:02
Data publicarii: Vineri 09 Octombrie 2015 15:43
Categorie: CSID

"Vorbeste cu mine!" Este ceea ce comunica, inca de la nastere, un bebelus,spun psihologii. Materializarea cerintei este un detaliu esential pentru micutul creier in formare. Parintii trebuie sa dea curs solicitarii.

In acelasi timp, trebuie lasate putin deoparte credintele populare. Cum ca baieteii isi gasesc mai greu vorbele, de exemplu. Sau ca, pana la urma, toti copiii deprind limbajul.  Nu e chiar asa,

Lorelai Varsta povesteste ca fetita ei, Aylin, “nu scotea niciun sunet sau scotea anumite sunete nearticulate. Se intimpla la 1 si 8 luni, cand a fost diagnosticata cu autism.”

Nicoleta Burlacu , psiholog: “Cand am intrat in contat cu Aylin ea refuza sa faca practic orice si asta nu pentru ca nu stia sa faca acel lucru, ci pentru ca avea o intarziere  in dezvoltarea limbajului”.

Inainte sa implineasca doi ani, Aylin a fost diagnosticata eronat cu autism. Dupa terapie, verdictul a fost schimbat in "intarziere in limbajul expresiv si receptiv". Pe intelesul tuturor, imposibilitatea de a genera cuvinte si de a intelege exprimarea altora.

5% dintre copii primesc acest diagnostic, daca au sansa sa fie dusi din timp la o evaluare, iar apoi tratati intr-un interval util. Pornind de la o situatie extrema, psihologii fac un scenariu al limbajului. Care ii implica, in primul rind, pe parinti.

Inca de la nastere, bebelusul va spune – indirect, evident - „Vorbeste cu mine!''.  Faceti, deci, acest lucru. Raspundeti-i cand gangureste.  La cateva luni, angrenati-l in jocuri simple, precum "Cine e acolo?" Apoi, ascultati-va copilul. Uitati-va la el cand articuleaza, dati-i timp.

Ulterior, vorbiti mult cu cel mic. Spuneti-i ce faceti si ce face el. Pana la doi ani, limbajul ar trebui sa fie deja mijlocul principal de comunicare. Daca nu se intimpla asa, nu trageti de timp. Cel mic poate fi ajutat.

Nicoleta Burlacu, psiholog: “Daca acest lucru se face inainte de virsta de 2 ani si jumatate, asteptarile in urma terapiei sunt foarte foarte mari".

Credinta populara este ca baietii isi dezolva mai tarziu limbajul decit fetitele. La o diferenta de vreo doua luni, de fapt. Teoretic, la 16 luni, acestia pot stapani un vocabular de cel mult 30 de cuvinte. Or, sunt fetite care stiu si 50! Asta nu inseamna ca toti copiii trebuie sa fie la acest nivel... maxim. Ori ca cei care spun doar "mama", "tata", "apa", sau "pa-pa” la plecare au o problema.

In toata povestea cuvintelor, pana pe la sase ani, mamei ii revine rolul principal de interlocutor.  Raspundeti-i copilului de fiecare data cand vorbeste. Nu criticati greselile de gramatica, doar modelati-le. 

Dovada faptul ca acum Aylin vorbeste. Mama ei s-a inscris la facultatea de psihologie tocmai pentru a o ajuta copilul. Micuta a facut permanent terapie – iar rezultatele s-au vazut.

Beneficiile terapei cu animale pentru copiii cu diverse afectiuni. Cum le imbunatateste starea o astfel de sedinta
Beneficiile terapei cu animale pentru copiii cu diverse afectiuni. Cum le imbunatateste starea o astfel de sedinta
CSID
Ce se întâmplă când aprindem o țigară afară, la soare. Avertismentul medicilor
Prezervativul salvează de fapt fertilitatea. Explicația medicilor specialiști
Ce se întâmplă cu organismul nostru dacă nu ne hidratăm corespunzător
Simptomele care indică 8 afecțiuni diferite. Situația în care trebuie să mergeți la chirurg
"Fă ceva, că mai ai 6 luni de viaţă!" Riscurile la care se expun cei care nu mai au control asupra greutăţii
Cum apare boala parodontală sau caria dentară. Medicii vorbesc despre tratamentele potrivite
copil trist
Eşecul nu este o catastrofă, ci... normalitate. Cum ne ajutăm copilul să aibă încredere în el