Americanii încep testarea clinică a unui medicament pentru malarie în tratarea Covid-19
Grupul elveţian Novartis a obţinut acordul Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) în vederea efectuării unui test clinic pentru medicamentul pentru malarie hidroxiclorochină, pentru tratarea bolii COVID-19.
Medicamentul generic care există pe piaţă de mai multe decenii a obţinut în această lună acordul FDA pentru utilizarea împotriva COVID-19, dar deocamdată nu există dovezi ştiinţifice că funcţionează.
În prezent nu există medicamente aprobate oficial pentru tratarea COVID-19.
Teste pe 440 de pacienți
Novartis intenţionează că recruteze în următoarele săptămâni 440 de pacienţi pentru efectuarea unui test clinic de faza a 3-a (stadiu târziu), în peste 12 locaţii din Statele Unite. Rezultatele vor fi raporte cât mai curând posibil, a precizat compania.
Utilizarea medicamentului, care este aprobat şi pentru lupus şi artrita reumatoidă, a crescut după ce a fost promovat de preşedintele Donald Trump, dar au apărut şi îngrijorări că sprijinul administraţiei de la Casa Albă pentru folosirea unui medicament neaprobat pentru COVID-19 a scurtcircuitat procesul de reglementare al FDA.
Companii precum Novartis, Roche şi Gilead Sciences testează medicamente mai vechi, dezvoltate pentru tratarea altor boli, pentru posibila folosire a lor în tratarea în epidemia de coronavirus.
Gilead tocmai a extins un studiu clinic pentru medicamentul remdesivir destinat tratării Ebola.
Efecte secundare periculoase
Cu toate acestea, există temeri că promovarea hidroxiclorochinei de către Trump şi alţi oficiali drept un medicament care poate ”schimba jocul” în cazul COVID-19 a lăsa în umbră efectele secundare periculoase, cum ar fi pierderea vederii şi problemele cardiace.
Directorul general al Novartis, Vas Narasimhan, a spus la rândul său că medicamentul este luna dintre marile sale speranţe pentru folosirea în epidemia de coronavirus.
În prezent sunt în derulare alte câteva studii referitoare la hidroxiclorochină, inclusiv la University of Washington şi University of Minnesota, precum şi la National Institutes of Health.
Divizia Sandoz a grupului Novartis s-a angajat să doneze 130 de milioane de doze de hodroxiclorochină. Sanofi a anunţat la rândul ei că va dona 100 de milioane de doze de hodroxiclorochină, unor 50 de ţări.
Sursa: C.A., News.ro
Etichete: coronavirus, teste, tratamente, malarie,
Dată publicare:
20-04-2020 11:17