Autorităţile sanitare, în alertă. Carne de porc dintr-o zonă de risc cu pestă, în România
Autorităţile sanitare sunt în alertă după ce într-un magazin alimentar şi în depozite din Bucureşti şi din Timiş a fost descoperită carne de porc ungureasca, provenind dintr-o zonă cu restricţii din cauza pestei porcine africane.
Mai mult de două tone de cârnaţi, şuncă şi slănină au fost retrase şi urmează să fie distruse. Pentru că marfa nu ar fi trebuit să părăsească Ungaria, poliţia anchetează o posibilă fraudă alimentară.
Primul lot de carne suspectă a fost găsit miercuri, la un control de rutină, într-un magazin din Bucureşti.
Rareș Hăbeanu: ”Au fost identificate 58 de kilograme de produse din carne, se pare de provenienţă din Ungaria, dintr-o zonă de restricţii ca urmare a evoluţiei pestei porcine africane. Aveau ștampila hexagonală, înseamnă că produsele respective puteau fi comercializate numai pe teritoriu ungar.”
Cele 60 de kilograme de carne de porc erau sub formă de produse preparate - cârnaţi, şuncă şi slănină. Ștampila hexagonala înseamnă şi că acestea nu au fost tratate termic la 70-80 de grade, care inactivează şi virusul pestei porcine africane. Pentru că marfa nici nu ar fi trebuit să ajungă în România, conform procedurilor nu se mai fac analize de laborator. Inspectorii au dispus retragerea de la raft şi distrugerea prin incinerare.
Inspectorii au mers pe firul documentelor şi au ajuns la depozitul din Capitală care făcuse livrarea. Au mai găsit încă 200 de kg carne din Ungaria cu acelaşi tip de ştampila. După ce au anunţat autoritatea centrală, inspectorii din Timiş au oprit încă 1200 de kg - cu aceeaşi sursă dintr-un depozit.
Reprezentanţii industriei româneşti a cărnii se declară şocaţi că un focar de pestă porcină africană din afara ţării le afectează interesele.
Dana Tănase, director executiv Asociația Română a Cărnii: ”Pentru noi este o lovitură în plus! Cred că este importantă notificarea de către autorităţile române a autorităţilor maghiare. Ar trebui ca prin sistemul rapid de alertă, în baza trasabilităţii, să fie notificate toate judeţele. Poate în afară de Timiş mai sunt şi alte judeţe care ar fi putut primi marfă cu această marca de identificare.”
Oamenii care ar consuma carne infestată nu păţesc nimic. Însă dacă resturile de alimente ajung la animale, poate apărea o nouă epidemie.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!