Autoritățile române își actualizează bazele de date cu bărbaţi care au făcut armata sau ar putea fi încorporaţi
Autorităţile române se grăbesc să îşi actualizeze bazele de date cu bărbaţi care au făcut armata sau ar putea fi încorporaţi în cazul unui război.
Ministerul Apărării susține că demersurile se fac periodic și nu ar avea legătură directă cu invazia din Ucraina. În instituții se fac liste cu angajații care au stagiul militar și cu tinerii între 18 și 35 de ani.
Direcţia de Înzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă din Primăria Capitalei a cerut la începutul săptămânii direcţiilor din subordine să actualizeze datele privind personalul care ar putea fi mobilizat la locul de muncă în caz de de război. Sunt vizaţi angajaţii care au făcut armata şi rezerviştii, dar şi tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani care îndeplinesc condiţiile pentru încorporare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit unei hotărâri de guvern din 2007, instituţiile publice, de la primării şi autorităţi, până la ministere, dar şi operatorii economici, au obligaţia de a transmite periodic listele cu personalul strict necesar care ar putea fi obligat să asigure continuarea activităţii în caz de mobilizare, stare de asediu sau chiar de război.
Primăria Capitalei susţine că acest demers nu are legătură directă cu războiul din Ucraina şi nu a fost iniţiat de primarul general. Termenul limită de transmitere a listelor este ziua de 4 martie.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat Planul de Mobilizare a Economiei Naționale pentru Apărare, valabil în perioada 2021-2024, iar în baza acestui document, direcția de specialitate are obligația de a întocmi și actualiza pentru perioada menționată, documentele de mobilizare la locul de muncă pentru personalul propriu.
Şi oficialii Ministerului Apărării Naţionale susţin că Armata nu face nicio mobilizare.
Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN: „Instituţiile statului care trebuie să asigure serviciile esenţiale într-un caz de stare de asediu, mobilizare său război. Ttrebuie să continue să funcţioneze şi din 4 în patru ani se completează o bază de date cu cetăţenii care lucrează în cadrul acestei instituţii care într-un caz ipotetic de stări ar fi mobilizat la locul de muncă.”
Şi Direcţia de Sănătate Publică Mureş le transmite medicilor de familie din judeţ ca până pe 11 martie să trimită lista bărbaţilor cu afecţiuni medicale care nu pot îndeplini serviciul militar, deşi actualizarea tabelului se face în fiecare an, în noiembrie.
"Tabelul Nominal cu cetăţenii români, bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care au fost înregistraţi cu afecţiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar", transmite DSP Mureş.
Cel mai probabil, cei menţionaţi în listele medicilor nu ar fi mobilizaţi în caz de război. Potrivit legii, în cazul unui conflict militar, sunt înrolaţi doar bărbaţi apţi medical de până în 55 de ani, inclusiv cei care nu au apucat să facă stagiul militar.
Ministerul Apărării Naţionale atrage atenţia că în acest moment, în ciuda stării de război din ţara vecină, în România serviciul militar obligatoriu este suspendat, o decizie în vigoare încă din 2005. Dar şi că situaţia s-ar putea schimba, iar armata ar deveni obligatorie pentru bărbaţii de până în 35 de ani, numai în cazul în care s-ar emite un Decret de instituire a stării de război, de asediu sau de mobilizare.