CSM a dat aviz negativ propunerii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr

×
Codul embed a fost copiat

Războiul dintre Ministrul Justiției și procurorul General al României s-a purtat și luni, dar în fața procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii. 

Astfel, CSM a dat aviz negativ propunerii de revocare din funcție a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

Tudorel Toader a reiterat că vrea să îl revoce pe Augustin Lazăr din funcția de șef al Ministerului Public.

În replică, cel vizat de critici spune că Raportul de evaluare nu este altceva decât un eseu bazat pe detractări și că miza întregului scandal ar fi de fapt dosarul violențelor din 10 august.

În cadrul şedinţei a fost audiat Augustin Lazăr și a fost discutat raportul întocmit de ministrul Justiţiei privind activitatea managerială de la Parchetul General.

Citește și
Augustin Lazăr
Lazăr spune că nu i-a fost asigurat dreptul la apărare în procedura de revocare din funcție

Avizul CSM cu privire la revocarea procurorului general este consultativ, iar președintele României, Klaus Iohannis, poate să țină cont sau nu de acest aviz, atunci când va lua o decizie în privința revocării.

Oficialii europeni au spus foarte clar în raportul MCV că Guvernul de la București și ministrul Justiției ar trebui să suspende aceste proceduri privind revocările de la nivelul Ministerului Public.

Cu toate acestea, ministrul Tudorel Toader nu vrea să țină cont de această recomandare, spunând clar și răspicat că și astăzi, la aproape o lună de la declanșarea acestei proceduri își menține ideea că Augustin Lazăr trebuie să plece de la șefia Parchetului General și că Ministerul Public trebuie să revină la o stare de normalitate.

În șeința CSM, cei doi și-au susținut punctele de vedere. Pe de o parte, ministrul Justiției a reiterat acele reproșuri - acte și fapte, cum le intitulează el - la adresa lui Augustin Lazăr, plecând de la modul în care a reacționat la schimbările legislative și modul în care a gestionat situația de la Direcția Națională Anticorupție, dar mai ales controversata problemă a protocoalelor secrete care au fost încheiate între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații.

Din aceste motive, a explicat din nou Tudorel Toader, el insistă în continuare ca Augustin Lazăr să fie schimbat.

Replici tensionate la CSM 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general Augustin Lazăr au avut un schimb de replici în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM.

"Spuneţi dumneavoastră românilor care au stat luni sau ani în puşcării şi după aceea li s-a spus că fapta nu există, nu aţi comis-o sau nu are elemente constitutive ale unei infracţiuni. Ce îi spuneţi dumneavoastră, un parchet din secolul XXI, unui om care a stat trei ani în puşcărie sau doi ani şi după aceea: 'Domne, ne pare rău, nu eşti vinovat, nu ai comis fapta'. Eu nu am exprimat o neîncredere în sistemul judiciar, exprim o neîncredere în modul în care dumneavoastră v-aţi exercitat şi încă vă exercitaţi prerogativele manageriale. Mă bucur că am încheiat această dezbatere. Am urmărit cum v-aţi înroşit progresiv şi vocea vă tremura şi mă gândeam: 'Doamne Dumnezeule, poate se opreşte la timp să nu evolueze mai mult'. V-aţi înfierbântat aşa un pic. Puteam continua dezbaterea neoficial şi clarificam cum este posibil ca dumneavoastră să vă spălaţi pe mâini de multe atribuţii. Eu nu am pretenţia că am evaluat toate faptele dumneavoastră, pentru că aş deveni un biograf al dumneavoastră, ceea ce nu mi-am propus şi nici nu îmi propun", a spus Toader, la finalul şedinţei Secţiei de procurori, care a durat peste două ore, potrivit Agerpres.

În replică, Augustin Lazăr i-a spus lui Toader că el nu se află în campanie electorală.

"Eu apreciez îngrijorarea domnului ministru că m-am îmbujorat la faţă. Şi domnia sa a făcut-o. (...) Eu vreau să spun oamenilor care au stat în puşcării că nu procurorul general i-a condamnat şi că există căi legale pentru oamenii care simt că au fost prejudiciaţi într-un fel sau altul. Întotdeauna au existat căi legale pentru a se afla adevărul. Asta este dintotdeauna. Eu nu aş vrea să stărui pe această idee, că nu sunt în campanie electorală. Eu sunt magistrat al Ministerului Public. (...) Nu trebuie să insinuăm că cineva a făcut o conspiraţie în aşa fel încât să influenţeze un dosar", a menţionat procurorul general.

Tot acum, Tudorel Toader a refuzat să răspundă întrebărilor procurorilor din Secţia CSM.

"Eu v-am dat un document, pe care dumneavoastră îl evaluaţi, analizaţi şi trageţi concluzia. Nu confundaţi competenţa de a pune întrebări şi de a chestiona ministrul Justiţiei. (...) Nu întrebaţi ministrul", le-a spus Toader membrilor CSM.

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat declanşarea procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a enumerat atunci 20 de puncte privind activitatea procurorului general, printre care: probleme grave de comportament şi comunicare publică; probleme grave de management; lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii; discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului; contestarea deciziilor Curţii Constituţionale; neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin proiectul de management prin utilizarea pe scară largă a delegărilor în funcţii de conducere; critici aduse Parlamentului şi Guvernului; modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august; încălcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI.

Tudorel Toader mai declara că dosarul de candidatură depus în anul 2016 de procurorul general Augustin Lazăr nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activităţii profesionale.

De asemenea, Toader afirma că în dosarul de candidatură de la MJ se afla o ordonanţă de clasare pe numele preşedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, s-a descoperit că această ordonanţă nu a fost întocmită de Augustin Lazăr, ci de un alt procuror, Cristian Lazăr.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ iar decizia o ia şeful statului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Revenire spectaculoasă la FCSB! Anunțul oficial
NEWS ALERT Revenire spectaculoasă la FCSB! Anunțul oficial
Citește și...
Șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, ar putea fi revocată. Solicitarea depusă la CSM
Șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, ar putea fi revocată. Solicitarea depusă la CSM

Sezonul revocărilor ajunge și la Înalta Curte de Casație și Justiție. După Laura Codruța Kovesi și Augustin Lazăr, ar putea fi revocată şi şefa instanţei supreme.

Lazăr spune că nu i-a fost asigurat dreptul la apărare în procedura de revocare din funcție
Lazăr spune că nu i-a fost asigurat dreptul la apărare în procedura de revocare din funcție

Procurorul general al României, Augustin Lazăr susţine că nu i-a fost asigurat dreptul la apărare în procedura de revocare a sa din funcţie.

Iohannis, despre încercarea lui Tudorel de a-l revoca pe Lazăr: ”Este pe lângă lege”
Iohannis, despre încercarea lui Tudorel de a-l revoca pe Lazăr: ”Este pe lângă lege”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că abordarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în privinţa numirii Adinei Florea la şefia DNA şi a revocării lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general al României este "pe lângă lege". 

Parchetul a prezentat documente despre numirea lui Augustin Lazăr.
Parchetul a prezentat documente despre numirea lui Augustin Lazăr. "Afirmații manipulatorii"

Parchetul General a publicat sâmbătă pe site o serie de informaţii privind modul în care s-a făcut numirea lui Augustin Lazăr în aprilie 2016.

Recomandări
Specialiștii avertizează. Scumpirile sărăcesc România, deficitul bugetar va continua să crească
Specialiștii avertizează. Scumpirile sărăcesc România, deficitul bugetar va continua să crească

Scumpirile ne vor sărăci bugetele și anul acesta, dar și în 2025, în vreme ce statul va cheltui mai mult decât va avea în vistierie.  

Trei români au fost arestați în Spania pentru exploatarea altor români. Cum erau tratate victimele
Trei români au fost arestați în Spania pentru exploatarea altor români. Cum erau tratate victimele

Trei români au fost arestați în Spania, în regiunea Alicante, pentru trafic de persoane, după ce ar fi exploatat la muncă în ferme din Franța și Spania, timp de 2 ani, alți români.  

Rușii îl sfidează pe Vladimir Putin și continuă să vină la mormântul lui Navalnîi. ”În Rusia, după represiune, vine alinarea”
Rușii îl sfidează pe Vladimir Putin și continuă să vină la mormântul lui Navalnîi. ”În Rusia, după represiune, vine alinarea”

Liderii occidentali salută curajul miilor de ruși care au asistat vineri la funeraliile lui Aleksei Navalnîi, asumându-și riscul de fi suporta consecințe grave, pe loc sau mai târziu.