Așteptăm un milion de infectări de Covid, în valul 5. Măștile textile nu vor mai fi permise. Ce program vor avea magazinele

×
Codul embed a fost copiat

Pregătiți-vă pentru un val 5 al pandemiei cum altul n-a mai fost. Autoritățile din sănătate avansează cifre care dau fiori. Există indicii tot mai clare că varianta Omicron, extrem de contagioasă, ar putea produce aproape un milion îmbolnăviri.

În aceste conditi, masca de protectie devine din nou obligatorie, inclusiv în aer liber. Persoanelor vulnerabile în special, li se recomandă să folosească măști chirurgicale și de tip FFP2.

De la începutul săptămânii, România este pe o curbă ascendentă. În ultimele 24 de ore, aproape 5 mii de oameni au aflat că au Covid, cu 25 la sută mai mulți ca ieri.

Numărul de cazuri a crescut de aproape trei ori într-o singură săptămână, situație în care autoritățile vorbesc acum despre un val 5 puternic, cu un număr dublu de îmbolnăviri față de cel precedent când au fost peste 400 de mii de îmbolnăviri.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ''Undeva între 800 de mii și un milion de cazuri pentru acest nou val, avem exemplu altor țări, unde acoperire vaccinală era mult mai mare și am văzut sute de mii de cazuri pe zi , Franța, Italia, Statele unite – au un milion de cazuri pe zi".

Citește și
Raed Arafat, masca
VIDEO. Care sunt singurele 2 tipuri de măști Covid permise în România, arătate chiar de Arafat
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Varianta Omicron rămâne cea mai contagioasă. Drept urmare purtarea măștii de protecție va fi din nou obligatorie atât pe stradă, cât și în interior.

Raed Arafat: “În stația de autobuz metrou, pe stradă, când circulă pe lângă tine oameni masca trebuie purtata. Este suficient să porți o discuție cu cineva care este infectat și poți să fii și tu infectat de aceasta. Măsura de port al măștii devine obligatorie. Este foarte contagios”.

Responsabilii sugerează să renunțăm la măștile din material textil și să folosim chirurgicale sau de tip FFP2.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ''Este o chestiune de bun simț, intrăm într-o zonă în care punem în discuție niște manopere simple, care nu sunt pentru altceva decât pentru protecția individuală și a comunității”.

Autoritățile recomandă purtarea acestor măști în special în zonele aglomerate, la școală, de elevi și profesori, dar și în spațiile unde lucrează un număr mare de angajați. Măsura intră în vigoare de sâmbătă.

Magazinele, restaurantele și terasele vor funcționa între orele 5 și 22 în localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori. În schimb, vor fi în continuare interzise activitățile din baruri, cluburi și discoteci.

Și programul angajaților urmează să fie modificat, iar oamenii să fie chemați în ture la serviciu, astfel încât să fie evitate aglomerările de persoane. Companiile și fabricile cu un număr mare de lucrători trebuie să introducă teste Covid săptămânale.

Extrem de important! Traseul pacienților Covid va fi modificat în valul 5 al pandemiei. Autoritățile vor înființa 160 de centre de evaluare ambulatorie a celor cu forme ușoare și medii de boală, care nu au nevoie de oxigen. Centrele se vor afla în curțile spitalelor, însă vor funcționa independent de camerele de gardă, iar pacientii vor avea la dispozitie o hartă interactivă și vor putea merge fără trimitere.

Adrian Marinescu: “Este clar că în varianta Omicron vom vorbi de multe infecții, cele mai multe vor fi ușoare și în unele cazuri avem nevoie de evaluare. Vor fi împărțite între formele severe de la camera de gardă și care au într-adevăr necesar de oxigen și intervenția rapidă și variante centrului de evaluare care presupune centre ușoare, dar și de aici vor fi pacienți, vom face computerul tomograf pulmonar”.

În plus, autoritățile vor emite autorizațiile pentru nevoi speciale în cazul a două medicamente antivirale inovative pentru tratamentul bolnavilor de Covid. De ele vor beneficia doar pacienții aflați la risc, cu comorbidități, și sub supravegherea medicului.

Chiar miercuri seară urmează să fie luată o decizile legată de carantină. Varianta discutată este perioada de carantină să fie redusă de la 14 zile la 10 zile, în cazul vaccinatilor cel puțin. Încă sunt dezbateri ce se va întâmpla în cazul celor care nu s-au imunizat. Asta după ce alte state au luat decizii similare - de pildă, Franța, care a redus până la 5 zile perioada de carantină pentru o persoană vaccinată cu test negativ. Se discută și despre testarea în și certificat verde.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Lista spitalelor din Capitală unde vor funcţiona cele 14 centre de evaluare pentru pacienţii Covid
Lista spitalelor din Capitală unde vor funcţiona cele 14 centre de evaluare pentru pacienţii Covid

14 centre de evaluare pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de Covid 19 vor funcționa în Capitală. 

VIDEO. Care sunt singurele 2 tipuri de măști Covid permise în România, arătate chiar de Arafat
VIDEO. Care sunt singurele 2 tipuri de măști Covid permise în România, arătate chiar de Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat miercuri, într-o conferință de presă, de ce a fost nevoie ca Guvernul să impună noi măsuri, prin care să interzică folosirea măștilor textile pentru combaterea Covid.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.