VIDEO. Care sunt singurele 2 tipuri de măști Covid permise în România, arătate chiar de Arafat

Ultima actualizare: 05-01-2022 16:57

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat miercuri, într-o conferință de presă, de ce a fost nevoie ca Guvernul să impună noi măsuri, prin care să interzică folosirea măștilor textile pentru combaterea Covid.

Arafat afirmă că măștile din material textil nu sunt eficiente în protejarea oamenilor față de noua variantă a coronavirusului, omicron, care este extrem de contagios.

”Această variantă, problema ei este că e foarte contagioasă. Contactul cu altă persoană, să te infectezi de la persoana respectivă, dacă ea este pozitivă, este unul foarte scurt, contactul necesar. E mai scurt decât era necesar pentru varianta Delta și variantele anterioare. Asta înseamnă că este suficient să porți o discuție cu cineva care este infectat, o scurtă perioadă, și poți să fii și tu infectat.

Din cauza asta, această măsură de port al măștii devine obligatorie în toate spațiile - deschise, închise. Excepțiile, care vor fi limitate și vor fi foarte clare, vor fi în ordinul ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne.” - a spus Arafat.

Secretarul de stat a subliniat faptul că este foarte important ca masca să fie purtată peste tot unde există mai mulți oameni adunați la un loc.

”Pe stradă se va purta, cu excepția momentului în care ai activități individuale. În stația de autobuz, în stația de metrou, când te duci pe stradă și circulă lângă tine oameni va fi purtată masca, așa cum este și în multe alte țări.

Activitate individuală, adică activitate sportivă, când ești singur în parc, nu ai alți oameni în jurul tău, este activitate sportivă în care ești singur, faci jogging, asta nu porți mască. Dar, în rest, circuli în afară, porți mască.” - a mai spus secretarul de stat.

 

Cele două tipuri de mască, acceptate de autoritățile din România, sunt: masca de tip medical, care de obicei are culoarea albastră și poate fi găsită în farmacii, precum și masca FFP2.

”Asta e o mască FFP2, care poate fi achiziționată și purtată. Bineînțeles, asta nu este obligatorie și este doar la alegerea persoanei. Oferă un grad de protecție mai înalt.” - a arătat Arafat.

 

Măsura privind obligativitatea purtării măştilor medicale, precum și FFP 2, intră în vigoare din momentul în care va fi emis ordinul comun al ministerelor Sănătății și Administrației și Internelor, cel mai probabil din 8 ianuarie.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO