Lista spitalelor din Capitală unde vor funcţiona cele 14 centre de evaluare pentru pacienţii Covid

Alexandru Rafila
Agerpres

14 centre de evaluare pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de Covid 19 vor funcționa în Capitală. 

Lista cuprinde 14 spitale mari din Capitală: Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Sfântul Ioan, Spitalul Universitar, Spitalul Colţea, Spitalul Cantacuzino, Spitalul Colentina, Spitalul Nicolae Malaxa, Spitalul Carol Davila, Spitalul Sfântul Ştefan, Spitalul Sfânta Maria, Spitalul Victor Babeş, locaţia din Pipera, Spitalul Th. Burghele, Spitalul Dimitrie Gerota.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a informat, miercuri, că în cursul săptămânii viitoare ar urma să devină disponibilă o hartă interactivă cu centrele de evaluare a pacienţilor COVID, conform Agerpres.

Pe această hartă ar urma să fie indicate şi toate centrele de testare, pe măsura semnării contractelor aferente de către medicii de familie.

Ministrul Sănătăţii a reamintit că marţi a avut loc o conferinţă cu reprezentanţii Direcţiilor de sănătate publică şi ai spitalelor care pot asigura asistenţă medicală pentru pacienţii COVID, dar şi pentru cei non-COVID care suferă de boli cronice.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Am identificat deja o listă de 160 de centre evaluare ambulatorie a pacienţilor cu forme medii, probabil, de boală. Dar, vom veni foarte repede şi cu criteriile legate de tipurile de pacienţi pe care îi vom direcţiona către aceste centre la nivel naţional. Cred că această listă se va completa şi în cursul săptămânii viitoare va fi disponibilă o hartă interactivă cu toate aceste centre, încât oamenii să ştie unde se pot adresa, pe de o parte. Această hartă interactivă va cuprinde, pe măsura semnării contractelor de către medicii de familie, şi toate centrele de testare care vor deveni operaţionale la nivelul cabinetelor de medicină de famlie", a arătat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Rafila a subliniat că în centrele de evaluare ambulatorie nu îşi vor desfăşura activitatea doar medici de boli infecţioase, ci şi alţi specialişti. Serviciile vor fi decontate către spital ca servicii speciale. Totodată, la aceste servicii vor avea acces toate tipurile de pacienţi, indiferent dacă sunt asiguraţi sau neasiguraţi.

"Nu vă gândiţi că sunt nişte unităţi mobile pe care noi le ducem la un spital şi acolo se petrec lucrurile. Este vorba de ambulatorii integrate ale spitalelor sau de alte ambulatorii de specialitate. Ele există fizic în momentul de faţă, dar nu au fost folosite pentru acest scop în perioada anterioară. E foarte important ca pacienţii să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situaţie critică. Sigur că dacă ai un pacient în situaţie critică îl duci direct la Unitatea de Primiri Urgenţe", a explicat el.

Alexandru Rafila a susţinut că Ministerul Sănătăţii a făcut tot ce a fost posibil pentru a asigura creşterea accesului la testarea privind infectarea cu SARS-CoV-2, reamintind că a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

"Deja am definitivat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate forma contractului care va permite plata rapidă către medicii de familie a serviciilor legate de testare. Ele vor fi sub forma unui act adiţional la cel de vaccinare pentru medicii de familie care vaccinează sau unul separat, în cazul în care medicii de familie nu optează pentru serviciu de vaccinare", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii are în vedere înfiinţarea unor centre de recuperare, în care să lucreze medici pneumologi şi neurologi, pentru pacienţii care rămân cu sechele după COVID-19.

"Recuperarea pacienţilor post-COVID este o problemă care necesită o abordare pe termen mediu", a menţionat el.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
VIDEO. Care sunt singurele 2 tipuri de măști Covid permise în România, arătate chiar de Arafat
VIDEO. Care sunt singurele 2 tipuri de măști Covid permise în România, arătate chiar de Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat miercuri, într-o conferință de presă, de ce a fost nevoie ca Guvernul să impună noi măsuri, prin care să interzică folosirea măștilor textile pentru combaterea Covid.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.