Noul tip de serviciu militar, cu durata de trei luni, intra in vigoare de la 1 ianuarie. Cati tineri vor fi "luati la oaste"
Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, a declarat vineri seara ca la 1 ianuarie 2017 va intra in vigoare Legea rezervistilor voluntari care prevede o perioada de formare initiala de aproximativ trei luni pentru acumularea cunostintelor de baza.
Dupa sesiunea de trei luni urmeaza o convocare anuala. In acest interval rezervistii militari beneficiind de un stimulent financiar, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Mihnea Motoc, legea rezervistilor voluntari concepe "un sistem foarte judicios de antrenare atat a celor care au avut la un moment dat in cariera lor o formatie militara, cat si a celor care nu au niciun fel de pregatire militara".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Serviciul militar obligatoriu a fost introdus in anumite conditii in Lituania, vorbim de tarile aliate, in Romania a fost suspendat pe timp de pace in 2007, era firesc sa fie asa in conditiile in care mergeam spre constituirea unei armate profesioniste, exclusiv profesioniste, de atunci a trecut ceva timp si este evident ca s-a resimtit de ceva timp, cu ani in urma, un gol, o nevoie de a completa resursele pe care le putem mobiliza, pe care ne putem baza la un moment dat. In final s-a gasit o formula legislativa buna, avem adoptata legea rezervistului militar, lege care concepe un sistem foarte judicios de antrenare atat a celor care au avut la un moment dat in cariera lor o formatie militara, cat si a celor care nu au niciun fel de pregatire militara. In esenta este vorba de antrenarea acestora intr-o perioada de formare initiala, probabil 3,4 luni in care acumuleaza cunostintele de baza, dupa care, anual, se face o convocare de instructie, de doua saptamani, 15 zile, de actualizare a pregatirii, timp in care exista o relatie contractuala cu acesti rezervisti militari si un anumit stimulent financiar, un procent din salariul pe care il au in civilie", a precizat ministrul Apararii la Realitatea TV.
Mihnea Motoc a mai afirmat ca se are deja in vedere o prioritate in sensul ca se va merge pe alegerea celor care nu au un background militar, dar detin cunostintele necesare pentru a se familiariza mai usor cu tehnologia moderna cu care operam la ora actuala in armata.
Acesta a mai mentionat ca pentru anul viitor este estimat un numar de 2.700 de rezervisti voluntari care sa fie inclusi in respectivul program de formare militara.
"La ora actuala suntem intr-o faza avansata de pregatire a normelor metodologice pentru ca legea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017, deja avem in vedere o prioritate, vom merge mai ales pe cei care nu au background militar, dar au cunostintele necesare pentru a se familiariza mai usor cu tehnologia moderna cu care operam la ora actuala in armata, cu procedurile pe care le avem si contam pe o cifra estimativa pentru 2017 de 2.700 de rezervisti voluntari care ar fi antrenati in acest proces. Reactia pozitiva pe care am inregistrat-o pana acum din partea opiniei publice, e clar ca se constientizeaza nevoia de a avea o rezerva disponibila, bine pregatita, de a intari capacitatea noastra de aparare mai ales in vremurile pe care le traim, dar cred ca este si un fenomen de ordin social in sensul ca se resimte in formarea tinerilor, lipsa unei verigi pe care cred ca o vom complini prin acest program suplu", a mai spus Mihnea Motoc.
Ministrul a adaugat ca, in prezent, Armata Romana numara aproximativ 80.000 de efective, "peste 50.000 de militari avand experienta teatrelor de operatii".
Saptamana trecuta, Mihnea Motoc s-a declarat de acord cu ideea unui general de a inlocui armata obligatorie cu "pregatire militara voluntara pentru tineri", dupa cum au relatat Stirile PRO TV.
Sursa: Agerpres
Etichete: armata, ministrul apararii, Mihnea Motoc,
Dată publicare:
26-08-2016 22:40