Proiect al armatei: cu ce ar putea fi inlocuit serviciul militar obligatoriu. Si fetele ar putea fi "luate la oaste"
Unul dintre generalii Armatei Romane a propus un proiect privind pregatirea militara a tinerilor, in locul armatei obligatorii.
Un proiect de pregatire militara voluntara, cu o durata scurta de timp si care sa se adreseze liceenilor si studentilor, ar putea fi initiat la propunerea conducerii Diviziei 4 Infanterie 'Gemina' din Cluj. Potrivit comandantului diviziei, general maior Ioan Manci, acest proiect ar putea avea un efect benefic asupra tinerilor care ar participa, precum si un impact pozitiv asupra sanatatii poporului roman.
'Au trecut opt ani de la renuntarea la serviciul militar obligatoriu. La nivelul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie 'Gemina' am constituit un grup de lucru, cu implicarea institutiilor de aparare, ordine publica si securitate nationala, Prefectura Cluj, ISJ si UBB, si am demarat un proiect pilot de pregatire militara a tinerilor, liceeni si studenti, pe baza de voluntariat. Eu sustin ideea potrivit careia tinerii nostri sa participe la un asemenea program. Perioada de pregatire ar dura doua-trei saptamani si ar avea loc la finalul anului scolar, in perioada de tabere si scoli de vara pentru liceeni si in perioada de practica pentru studenti, tinerii urmand sa fie incazarmati intr-o unitate militara. Pentru sanatatea poporului roman, pentru sanatatea tinerilor, cred ca ar fi benefic un asemenea program de pregatire militara voluntara', a spus Ioan Manci.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Programul de antrenament s-ar adresa in egala masura baietilor si fetelor si presupune pregatirea acestora intr-o unitate militara, de la ora 05,30 pana la 22,00. Tinerii si-ar incepe ziua cu o serie de exercitii de inviorare, urmate de activitati organizatorice cum ar fi curatenia in dormitoare sau a a salii de mese, dar si un program de pregatire militara.
'Mi-as dori sa fie evaluati si sa gasim o forma de acordare a gradelor in rezerva pentru a realiza si acea rezerva voluntara care va pusa in aplicare de la 1 ianuarie 2017', a mai spus Manci.
Propunerea conducerii Diviziei 4 Infanterie 'Gemina' a fost trimisa Statului Major al Fortelor Terestre si promovata la nivelul Statului Major General.
Comandantul Diviziei 4 Infanterie 'Gemina' a participat, marti, la Cluj-Napoca, la inaugurarea primului muzeu in aer liber al diviziei cu tehnica militara. Actiunea a avut loc in cadrul unei serii de manifestari organizate cu ocazia implinirii a 100 de ani de la infiintare, in 1916, in timpul Primului Razboi Mondial.
Sursa: Agerpres
Etichete: razboi, armata, tineri, general, divizie,
Dată publicare:
16-08-2016 15:05