Proiect al armatei: cu ce ar putea fi inlocuit serviciul militar obligatoriu. Si fetele ar putea fi "luate la oaste"


Ultimul update: Vineri 19 August 2016 07:11
Data publicarii: Marti 16 August 2016 15:05
Categorie: Stiri actuale
Mai multi soldati asteapta inceperea ceremoniei de declarare a Capacitatii Operationale Initiale a Comandamentului multinational de divizie Sud-Est si a Capacitatii Finale a Unitatii de Integrare a Fortelor NATO, eveniment desfasurat la sediul Comandament

Unul dintre generalii Armatei Romane a propus un proiect privind pregatirea militara a tinerilor, in locul armatei obligatorii.

Un proiect de pregatire militara voluntara, cu o durata scurta de timp si care sa se adreseze liceenilor si studentilor, ar putea fi initiat la propunerea conducerii Diviziei 4 Infanterie 'Gemina' din Cluj. Potrivit comandantului diviziei, general maior Ioan Manci, acest proiect ar putea avea un efect benefic asupra tinerilor care ar participa, precum si un impact pozitiv asupra sanatatii poporului roman.

'Au trecut opt ani de la renuntarea la serviciul militar obligatoriu. La nivelul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie 'Gemina' am constituit un grup de lucru, cu implicarea institutiilor de aparare, ordine publica si securitate nationala, Prefectura Cluj, ISJ si UBB, si am demarat un proiect pilot de pregatire militara a tinerilor, liceeni si studenti, pe baza de voluntariat. Eu sustin ideea potrivit careia tinerii nostri sa participe la un asemenea program. Perioada de pregatire ar dura doua-trei saptamani si ar avea loc la finalul anului scolar, in perioada de tabere si scoli de vara pentru liceeni si in perioada de practica pentru studenti, tinerii urmand sa fie incazarmati intr-o unitate militara. Pentru sanatatea poporului roman, pentru sanatatea tinerilor, cred ca ar fi benefic un asemenea program de pregatire militara voluntara', a spus Ioan Manci.

Programul de antrenament s-ar adresa in egala masura baietilor si fetelor si presupune pregatirea acestora intr-o unitate militara, de la ora 05,30 pana la 22,00. Tinerii si-ar incepe ziua cu o serie de exercitii de inviorare, urmate de activitati organizatorice cum ar fi curatenia in dormitoare sau a a salii de mese, dar si un program de pregatire militara.

'Mi-as dori sa fie evaluati si sa gasim o forma de acordare a gradelor in rezerva pentru a realiza si acea rezerva voluntara care va pusa in aplicare de la 1 ianuarie 2017', a mai spus Manci.

Propunerea conducerii Diviziei 4 Infanterie 'Gemina' a fost trimisa Statului Major al Fortelor Terestre si promovata la nivelul Statului Major General.

Comandantul Diviziei 4 Infanterie 'Gemina' a participat, marti, la Cluj-Napoca, la inaugurarea primului muzeu in aer liber al diviziei cu tehnica militara. Actiunea a avut loc in cadrul unei serii de manifestari organizate cu ocazia implinirii a 100 de ani de la infiintare, in 1916, in timpul Primului Razboi Mondial.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO