Rusia si Iranul au incheiat un acord de colaborare in Siria. VIDEO: primul atac rusesc lansat de pe teritoriul iranian

Ultima actualizare: 19-08-2016 07:11

Regimurile de la Moscova si Teheran au demarat de marti cooperarea militara in Siria, sub pretextul luptei impotriva Statului Islamic.

Avioane de lupta ruse au decolat de la baza aeriana din Hamadan, din vestul Iranului, pentru a lansa atacuri aeriene in Siria, vizandu-i pe militantii din regiunea Alep, aceasta fiind pentru prima data cand aviatia rusa foloseste o baza iraniana pentru a lansa raiduri in Siria, transmite DPA, citata de Agerpres.

Ministerul Apararii rus a indicat marti ca bombardiere rusesti Tu-22M 3 si Su-34 au bombardat pozitii jihadiste la Deir ez-Zor si Idlib, in Siria, decoland de la baza Hamadan din Iran. In urma raidului au fost distruse cinci mari depozite cu arme, trei sedii ale unor comandamente jihadiste si o tabara a acestora, pe care teroristii o utilizau pentru a pregati batalia pentru Alep, a indicat o sursa din Ministerul Apararii rus, citata de TASS.

Amplasarea unor avioane de lupta si bombardiere rusesti la baza din Iran ofera aviatiei ruse o serie de avantaje. Potrivit presei arabe, acordul incheiat de Moscova cu Teheranul cu privire la utilizarea acestei baze va permite reducerea timpului de zbor cu 60%. Distanta dintre baza Hamadan si zona centrala a Siriei este de circa 900 de kilometri.

Pana acum, pentru aplicarea de lovituri aeriene in Siria, bombardierele rusesti Tu-22M3 decolau de pe aeroportul militar Mozdok (Osetia de Nord, Caucazul rus), intrucat baza aeriana rusa Hmeimim din Latakia nu este potrivita pentru acest tip de avioane de lupta, unele dintre cele mai mari din lume.

Dupa raidul aerian, directorul Consiliului National de Securitate al Iranului, Ali Shamkhani, a anuntat ca Teheranul si Moscova isi vor imparti facilitatile militare in lupta de combatere a terorismului global. „Cooperarea ruso-iraniana in lupta de combatere a terorismului din Siria este una strategica si vom imparti potentialul si facilitatile noastre din teren”, a declarat Ali Shamkhani, potrivit News.ro.

Diplomatii rusi si iranieni au discutat cu o zi inainte un plan suplimentar de actiune pentru rezolvarea crizei siriene. Anterior, presa rusa a relatat ca Moscova a cerut permisiunea Irakului si Iranului pentru utilizarea spatiului aerian in scopul lansarii unor rachete de croaziera asupra unor pozitii jihadiste in Siria.

FOTO: warfareww.com

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO