Armata a finalizat adăposturile anti-dronă de la Plauru. Cum arată acestea FOTO
Armata a terminat joi adăposturile anti-aeriene din apropierea graniței cu localitățile ucrainene vizate de atacuri ale Rusiei.
Militarii Brigăzii 10 Geniu au finalizat joi adăposturile construite în zona Plauru, pe care le-au predat primăriei Ceatalchioi, potrivit unei postări a Ministerului Apărării Naționale.
”Adăposturile sunt construite din cadre prefabricate din beton armat tip P2, combinate cu amenajări suplimentare executate la locul instalării – consolidarea incintei cu strat de saci de pământ și montarea de protecții la ambele capete (șicane de beton consolidate cu saci de pământ).
Acestea asigură protecția împotriva schijelor, fragmentelor și a undei de șoc generate de prăbușirea în proximitatea structurii a unei drone, chiar și în cazul în care aceasta poartă încărcătură de luptă care detonează la impactul cu solul”, arată MApN.
Construcţia celor două adăposturi a început marţi. Ele au 9,6 m lungime, 2 m lăţime (la interior) şi 1,5 m înălţime (la interior).
La finalul lunii august, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor ”elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”, informează News.
”Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a mai decis CNSU după ce, în urma atacurilor ruseşte vizând porturi din regiunea Odesa, fragmente ale unei drone au fost găsite în zona localităţii Plauru, iar la Chilia un proiectil a străpuns acoperişul şi tavanul enexei unei locuinţe.