Cine a descoperit resturile de dronă de la Plauru, imediat după ce Iohannis spunea că dronele nu au ajuns la noi
Resturi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul românesc, în localitatea Plauru din Tulcea.
Confirmarea vine după ce autoritățile din România, în frunte cu președintele, au negat acest lucru, în ciuda declarațiilor venite, inclusiv de la președintele Zelenski, potrivit cărora o dronă, lansată duminică noapte asupra portului Ismail, ar fi ajuns pe malul românesc.
„Dacă se confirmă că sunt elemente dintr-o dronă rusească, ar fi violare gravă a suveranității României”, a reacționat miercuri Klaus Iohannis. În acest timp, Ministerul Apărării anunță că a luat măsuri suplimentare, pentru securizarea spațiului aerian.
Klaus Iohannis, președintele României: „Am fost informat în timp real de ministrul Apărării cu privire la această descoperire şi am solicitat o investigație profesionistă a acestei descoperiri, circumstanţele în care au ajuns acolo. Dacă se confirma că e o dronă rusească, ar fi complet inadmisibil şi o violare gravă a suveranităţii României, stat aliat NATO”.
Abia după trei zile de la primele informații că o dronă rusească ar fi ajuns pe pământ românesc, președintele confirmă faptul că anumite componente care ar putea fi ale unei drone au fost găsite în județul Tulcea. Şi liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a participat prin videoconferinţă la summitul Ințiativei celor Trei Mări, care se desfăşoară la Bucureşti, s-a referit la incidentul din zona graniței: „Dragi colegi, chiar astăzi au fost confruntări în Chilia, port la Dunăre, chiar peste drum de malul românesc. Au avut loc atacuri asupra infrastructurii noastre din porturile Chilia, Reni, Izmail. Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi reușit „să pună piciorul”, cum avea de gând în Ucraina !!!”
Zona împădurită unde au fost descoperite resturile ține de localitatea Plauru și este situată la mai puțin de 500 de metri de granița României cu Ucraina.
Ucrainenii și o firmă privată au demonstrat primii incidentul
Descoperirea a fost făcută de primarul din Ceatalchioi şi confirmată de o echipă de specialiști militari, la câteva ore după ce președintele Klaus Iohannis dădea asigurări că nicio dronă rusească nu a atins teritoriul NATO.
„Nu a existat nicio piesă şi nicio dronă, şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România", dar sunt atacuri foarte aproape de graniță” spunea președintele Iohannis.
De altfel, pe rând, premierul nostru, ministrul de externe și mai mulți oficiali din ministerul Apărării au declarat în ultimele zile că dronele rusești nu au atins teritoriul României.
Pe de altă parte, în pofida dezminţirilor repetate ale responsabililor de la Bucureşti, analiștii de la GeoConfirmed au demonstrat cu date că o dronă rusească a căzut luni pe teritoriul României, în urma atacurilor de duminică noapte asupra portului ucrainean Ismail.
Investigația s-a bazat pe declaraţiile mai multor martori, o înregistrare video care surprinde momentul exploziei dronei și pe analiza formelor de relief din zonă. Același lucru l-au afirmat, încă din prima zi, și oficialii de la Kiev.
În ultimele ore, specialiști militari români care au scotocit zona din apropierea graniței ucrainene au descoperit mai multe fragmente suspecte. Nu se știe însă dacă aceste bucăți provin de la drone folosite în atacurile de luni noapte.
Klaus Iohannis: „Suntem alerţi şi în contact permanent cu ceilalţi aliaţi NATO, suntem foarte bine apăraţi în cadrul NATO. România beneficiază de garanţii de securitate foarte puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”
Expert: se pot detecta dronele, nu și resturile
Analiștii militari spun că sistemele noastre de apărare pot detecta dronele rusești, însă nu și resturile, dar nu ar fi lipsită de sens decizia de a disloca în zona Plauru sisteme de apărare aeriană și antidronă.
Virgil Bălăceanu, general în rezervă: „Există similitudini între sistemele de detectare, între sistemele ucrainene şi ceea ce avem în NATO şi a Armatei române, se pot detecta dronele în sine. Este foarte greu să detectezi însă resturi de dronă după ce a fost distrusă. Nu există niciun motiv de escaladare a conflictului de la rămăşiţele unor drone.”
Reprezentanții ministerului Apărării au anunțat că au fost stabilite măsuri de suplimentare, de monitorizare și de securizare a spațiului aerian după ultimele descoperiri.
Între timp, un nou atac cu drone a avut loc în noaptea de marți spre miercuri asupra districtului Ismail, din regiunea Odesa.
Au fost înregistrate numeroase explozii în portul ucrainean Chilia, vizibile din Chilia Veche, localitatea românească aflată peste Dunăre.
Potrivit guvernatorului regional, o persoană a murit. Portul dunărean Ismail a devenit rută principală de export pentru cerealele ucrainene după retragerea Rusiei din acordul mediat de ONU şi Turcia.