Zeci de militari caută rămășițele dronei care a căzut în localitatea Plauru din Tulcea. Reacția MApN după atacuri
Resturi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul românesc în localitatea Plauru din Tulcea. Confirmarea a venit după ce autoritățile noastre, în frunte cu președintele, negaseră acest lucru.
Asta în ciuda informațiilor din Ucraina care anunțaseră ca aparatul de zbor a cazut pe teritoriul romanesc.
Acum, Ministerul Apărării anunță că a luat măsuri suplimentare pentru securizarea spațiului aerian.
Abia după trei zile de la primele informații că o dronă rusească ar fi ajuns pe pământ românesc, președintele a confirmat că bucăți dintr-o dronă au fost găsite în județul Tulcea. Descoperirea a fost făcută de primarul din Ceatalchioi si confirmată de o echipă de specialiști militari.
Zeci de militari se află - joi - în pădurea din satul Plaurul. Caută în continuare rămășite ale dronei. Aria a fost extinsă, iar pe Dunăre două șalupe ale poliției de frontieră caută bucăți din dronă în apele fluviului.
Între timp, bucățile găsite miercuri au ajuns în laboratoarele MAPN, unde speciliștii vor stabili proveniența, dar și caracteristicile.
Miercuri noapte, în localitățile de pe malul dunării, Ceatalchioi, Chilia Veche, Pauru a fost iar panică. S-au auzit alarmele, iar zeci de drone au atacat portul Chilia Nouă din Ucraina.
S-a putut observa cum localitatea aflată peste Dunăre a fost atacată cu drone. Raidul a durat aproape 3 ore.
Ministerul Apărării Naționale: Nu au rezultat amenințări militare directe la adresa teritoriului național
„Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate noua serie de atacuri executate, în cursul nopții trecute, de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.
Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real, prin structurile responsabile, situația din spațiul aerian din proximitatea României, pe timpul atacurilor rusești. Din informațiile obținute prin sistemele electronice de supraveghere și prin celelalte mijloace de monitorizare nu au rezultat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României, generate de mijloacele de atac utilizate de forțele Federației Ruse.
În conformitate cu procedurile stabilite la nivelul MApN pentru astfel de situații, au fost desemnate echipe de cercetare în teren, inclusiv pe Dunăre, pentru verificări suplimentare.
Ministerul Apărării Naționale continuă să aplice măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate”, a transmis MApN.