Aproximativ 25.000 de angajaţi ai MAI vor acţiona de Revelion. Vor fi 60 evenimente publice, cu 120.000 de oameni

Poliția Română
Facebook / Poliția Română

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat, joi, că au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni producerea de incidente în ultimele zile ale acestui an şi în primele zile ale anului 2022, aproximativ 25.000 de angajaţi MAI acţionâd în acest sens.

Ministerul mai anunţă că, de Revelion, vor fi organizate aproximativ 60 evenimente publice la care ar putea participa peste 120.000 persoane. Cele mai semnificative vor fi organizate în Bucureşti (15.000 persoane), Craiova, Piatra Neamţ şi Ploieşti (câte 10.000 persoane).

O atenţie deosebită va fi acordată menţinerii climatului de siguranţă publică în Noaptea dintre Ani. Forţele Ministerului Afacerilor Interne vor fi suplimentate pentru a preveni comiterea de fapte ilegale şi pentru a putea acţiona rapid în sprijinul cetăţenilor, iar echipajele SMURD vor fi pregătite să intervină pentru acordarea primului-ajutor medical.

De Revelion vor fi organizate aproximativ 60 evenimente publice la care ar putea participa peste 120.000 persoane

MAI transmite că, potrivit estimărilor de la acest moment, de Revelion, vor fi organizate aproximativ 60 evenimente publice la care ar putea participa peste 120.000 persoane. Cele mai semnificative evenimente vor fi organizate în Bucureşti (15.000 persoane), Craiova, Piatra Neamţ şi Ploieşti (câte 10.000 persoane).

Reprezentanţii MAI atrag din nou atenţia asupra pericolului pe care îl pot reprezenta articolele pirotehnice. Utilizarea acestora poate provoca vătămarea corporală a persoanei care le foloseşte sau a celor din jur. Pentru a preveni producerea unor accidente grave, este mai bine ca articolele pirotehnice să fie utilizate în mediu securizat de personal specializat.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

În cadrul acţiunii "Foc de artificii", prin care începând cu 22 noiembrie au fost efectuate controale în întreaga ţara pentru a se verifica legalitatea operaţiunilor comerciale cu articole pirotehnice, efectivele MAI au indisponibilizat, în vederea confiscării, peste 85 de mii de kilograme de articole pirotehnice în valoare de peste 3 milioane de lei. Au fost constituite 677 de dosare penale, în cadrul cărora s-au constatat aproape 800 de infracţiuni, şi s-au aplicat aproximativ 230 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 200 de mii de lei.

În fiecare zi, vor acţiona în medie 1.500 de poliţişti rutieri, mobilizarea maximă fiind astăzi, vineri şi duminică

Având în vedere că mulţi cetăţeni vor alege să petreacă aceste zile departe de domiciliu, Poliţia Rutieră va lua măsuri pentru a asigura fluidizarea traficului şi evitarea blocajelor pe cele mai intens circulate drumuri în astfel de perioade. În fiecare zi, vor acţiona în medie 1.500 de poliţişti rutieri, mobilizarea maximă fiind astăzi, vineri şi duminică când se aşteaptă la valori mari de trafic.

Pe sectoarele de drum cu risc crescut de accidente, echipajele rutiere vor acţiona cu 280 de aparate de radar.

De asemenea, elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie vor monitoriza drumurile din aer pentru a putea comunica poliţiştilor rutieri zonele unde este nevoie de intervenţie pentru fluidizarea traficului sau prevenirea unor accidente. În total, pentru următoarele zile, 14 aeronave ale Inspectoratului General de Aviaţie sunt pregătite să execute, în special misiuni SMURD şi misiuni în sprijinul celorlalte structuri ale Ministerului.

Aeronavele IGAv pot desfăşura inclusiv misiuni de căutare, salvare şi evacuare din zona muntoasă având în vedere că mulţi cetăţeni vor petrece aceste zile la munte. De asemenea, jandarmii montani vor putea interveni în sprijinul celor care întâmpină probleme.

Aproximativ 5.000 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor fi mobilizaţi în fiecare zi pentru a putea acţiona în cazul unor situaţii de urgenţă, inclusiv cele produse de fenomenele hidro-meteorologice.

Peste 9.000 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, în perioada Anului Nou

Peste 9.000 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, în perioada Anului Nou, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice. Cei peste 9.000 de poliţişti se vor afla în teren şi vor acţiona cu peste 4.000 de autospeciale.

Dintre aceştia, aproximativ 5.300 de poliţişti sunt de la structurile de ordine publică, aproape 1.500 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri: transporturi, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de la acţiuni speciale şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

Totodată, activităţile de prevenire a răspândirii şi limitare a infectării cu noul coronavirus vor fi desfăşurate împreună cu partenerii instituţionali, acţionându-se pentru verificarea respectării măsurilor de protecţie sanitară, protejarea sănătăţii cetăţenilor şi pentru evitarea desfăşurării de activităţi ce ar putea duce la creşterea numărului de infectări.

Poliţiştii de la rutieră vor acţiona, pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi, pentru asigurarea fluenţei traficului şi prevenirea accidentelor.

Peste 7.000 de jandarmi vor fi prezenţi pentru a avea grijă ca toate spectacolele programate să aibă loc în spaţiul public, cu ocazia Revelionului, să se desfăşoare fără incidente şi în deplină siguranţă

În perioada următoare, se vor desfăşura activităţi suplimentare pentru prevenirea incidentelor şi a faptelor ilegale, în special în zonele aglomerate şi la manifestările publice. Peste 7.000 de jandarmi vor fi prezenţi în dispozitivele de pază ale Jandarmeriei, dar şi pe stradă pentru a avea grijă ca toate spectacolele programate să aibă loc în spaţiul public, cu ocazia Revelionului, să se desfăşoare fără incidente şi în deplină siguranţă.

Unele dintre manifestările tradiţionale de Anul Nou sunt cele din comuna Ruginoasa din judeţul Iaşi şi localitatea Oituz, din judeţul Bacău.

”Susţinem păstrarea obiceiurilor tradiţionale, dar nu vom permite manifestări care să pună în pericol siguranţa participanţilor. Peste 100 de jandarmi vor fi prezenţi pentru a se asigura că nu va exista contact violent între participanţi şi pentru ca nimeni să nu fie rănit. Forţele de ordine vor avea grijă ca pe timpul manifestărilor să nu fie folosite elemente care ar putea să producă accidentări ale participanţilor. Facem apel la toţi cei care aleg să participe la acest eveniment tradiţional să respecte recomandările forţelor de ordine”, anunţă MAI.

Ministerul mai afirmă că mânie va fi o seară în care o parte dintre restricţii sunt suspendate, însă ”cei care sunt în carantină sau izolare trebuie să rămână în case, iar în spaţiul public aglomerat trebuie să purtăm în continuare mască de protecţie”.

Forţele de ordine vor fi prezenţe în staţiunile montane pentru siguranţa turiştilor. Peste 300 de jandarmi montani se vor afla permanent pe traseele şi în staţiunile turistice, echipaţi şi pregătiţi să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale.

MAI recomandă persoanelor care vor alege să îşi petreacă timpul în staţiunile turistice montane să aibă un echipament adecvat, să se informeze asupra stării vremii, itinerariului, a condiţiilor climatice locale, să aibă asupra lor un telefon cu bateria încărcată şi să aleagă doar traseele montane deschise pe timp de iarnă.

Pentru perioada următoare, în special după Sărbătoarea Anului Nou, autorităţile se aşteaptă ca valorile de trafic prin punctele de frontieră să crească pe sensul de ieşire din România.

Drept urmare, la nivelul instituţiei au fost dispuse măsuri de adaptare atât a misiunilor, cât şi a resurselor umane şi materiale, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ al persoanelor care tranzitează graniţa.

De la începutul lunii decembrie până la data de 30 decembrie, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări, au efectuat formalităţile de control aproximativ 2,9 milioane persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 900 de mii de mijloace de transport. Dintre acestea, pe sensul de intrare au fost aproximativ 1,6 milioane persoane, iar pe cel de ieşire peste 1,3 milioane de cetăţeni români si străini. Pentru perioada următoare, este suplimentat numărul personalului planificat la controlul documentelor.

4.000 de poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat

La nivelul întregii ţări, aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat. Vor fi asigurate cu personal arterele de control pe sensul de ieşire din ţară, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine, alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune de fluidizare.

 

Cetăţenilor români şi străini care tranzitează frontiera naţională în această perioadă li se recomandă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional. La graniţa cu Ungaria sunt operaţionale 12 puncte de trecere a frontierei.

De asemenea, participanţii la trafic pot consulta aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră - www.politiadefrontiera.ro, în care sunt actualizaţi, în timp real, timpii de aşteptare la controlul de frontieră în funcţie de valorile de trafic prin punctele de trecere.

Poliţia de Frontieră a întărit dispozitivul de supraveghere al frontierei de stat şi acţionează în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona de competenţă.

IGSU transmite câ, în perioada imediat următoare, aproape 5.000 de pompieri vor asigura, zilnic, misiunile de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă, la nivel naţional.

Răspunsul la solicitările cetăţenilor va fi gestionat cu peste 3.600 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 41 de şenilate, 32 autofreze, 133 maşini de descarcerare, 323 ambulanţe SMURD tip B2, 39 unităţi de terapie intensivă mobilă (dintre care 7 specializate în tratament neonatologic), precum şi 42 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.

În domeniul preventiv, potrivit acţiunilor cuprinse în Planul de măsuri pentru sezonul rece, încă de la sfârşitul lunii noiembrie, inspectorii de prevenire derulează controale la unităţile de turism şi de agrement, spaţii comerciale, lăcaşuri de cult şi ansambluri mănăstireşti, construcţii şi alte amenajări similare ori, după caz, în zonele unde se vor organiza evenimente legate de datini şi obiceiuri specifice sezonului rece.

Astfel, în perioada 25 noiembrie – 26 decembrie a.c., pentru depistarea şi înlăturarea potenţialelor cauze de incendiu, pompierii au executat, la nivel naţional, 2.722 controale de prevenire. În urma acestor verificări, pentru nerespectarea normelor de securitate la incendiu, inspectorii de prevenire au aplicat 948 de amenzi, în cuantum de peste 2,7 milioane lei.

Totodată, pe durata acţiunilor de prevenire, desfăşurate la categoriile de obiective menţionate anterior, prioritară este şi verificarea respectării măsurilor pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2

”Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de folosirea necorespunzătoare, nu utilizaţi artificiile în încăperi şi spaţii închise, balcoane, holuri de bloc şi pe terase. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor de încălzire. Dacă respectaţi aceste reguli simple, veţi intra în siguranţă în noul an! ", transmite IGSU.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Scene memorabile la bordul unui avion. Pilotul și-a cerut iubita în căsătorie, chiar în fața pasagerilor
Scene memorabile la bordul unui avion. Pilotul și-a cerut iubita în căsătorie, chiar în fața pasagerilor

Pasagerii unei aeronave poloneze au asistat la o scenă demnă de o comedie romantică. Pilotul a ieșit din cabina lui, s-a așezat în genunchi și a cerut-o de soție pe partenera sa, însoțitoare de bord.

 

„Cine va răspunde pentru viețile noastre?”. Coșmarul prin care trec localnicii din Slănic Prahova, unde a apărut un crater
„Cine va răspunde pentru viețile noastre?”. Coșmarul prin care trec localnicii din Slănic Prahova, unde a apărut un crater

A fost o noapte tensionată la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe.

 

Eugen Mîrtz, discipolul lui Gregorian Bivolaru, a fost reținut. Primele declarații după audieri
Eugen Mîrtz, discipolul lui Gregorian Bivolaru, a fost reținut. Primele declarații după audieri

Instructorul de yoga din București considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru a fost reținut joi seară, pentru 24 de ore. Alături de el, și patru complici.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.