Aproape 14.000 de consumatori de droguri prinși cu stupefiante asupra lor au scăpat basma curată în ultimii 5 ani
În ultimii cinci ani, aproape 14.000 de consumatori de droguri prinși cu stupefiante asupra lor au scăpat basma curată, deși au comis o infracțiune pedepsită de Codul Penal.
Între ei s-a numărat inclusiv șoferul de 19 ani care a ucis doi studenți și a rănit alți trei, pe șoseaua din 2 Mai. Procurorii DIICOT au renunțat la urmărirea penală pentru că statul ar fi cheltuit prea mult în cazuri care au în vedere cantități de stupefiante mici.
Matei Vlad Pascu, șoferul de 19 ani care a ucis pe litoral doi studenți și a rănit alți trei după ce ar fi condus sub influența drogurilor, este unul dintre miile de români care au fost cercetați în ultimii ani pentru deținere de droguri în vederea consumului propriu. Dar nu a fost judecat niciodată. Pentru că procurorii au renunțat să îl urmărească penal.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andrei Lazăr, avocat: „Sunt foarte multe cazuri când persoanele sunt depistate cu cantități infime de droguri: urme de droguri pe o folie, o țigară... ca și cantitate ne referim la ceva infim: 0,005, 7 grame. Și se apreciază că nu e o infracțiune atât de gravă, dat fiind cantitatea foarte mică care este găsită asupra consumatorului și se consideră că nu mai e nevoie să fie urmărit penal.”
În fiecare an, între 2.000 și 3.000 de persoane, majoritatea tinere, sunt prinse cu droguri asupra lor și li se fac dosare penale. Legea de combatere a traficului şi consumului ilicit de droguri îi pedepsește și pe deținători cu închisoarea: de la 3 luni la doi ani - sau cu amendă. Doar că acuzații nu mai ajung în instanțe.
Așa s-a întămplat la Constanța cu o tânără pe care polițiștii au prins-o în urmă cu un an cu trei țigări cu canabis asupra ei.
„Nu există un interes public în urmărirea faptei, raportat la eforturile organelor de urmărire penală sau existenţa unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse”, a transmis Tribunalul Constanța.
Singurii consumatori de droguri care nu scapă de urmărirea penală, ba chiar sunt trimiși în judecată - uneori chiar prin acorduri de recunoaștere a vinovației, sunt cei prinși de poliție la volan. Însă, în aceste cazuri, chiar dacă este vorba despre cel puțin două infracțiuni pedepsele date sunt în majoritatea cazurilor cu suspendare.
Andrei Lazăr, avocat: „Se poate pune problema unei revizuiri a acestei legislații în ceea ce privește consumul de droguri. Însă, categoric, infracțiunea de consum de droguri este mult mai puțin gravă decât traficul de droguri propriu-zis. Dar noi trebuie să combatem cauza care determină acest consum. Cauza este introducerea pe piața românească. Aceste droguri nu le aduc păsările.”
Iar la DIICOT, aproape trei sferturi din cele peste 30.000 de dosare aflate în anchetă anul trecut, peste 21.000 vizau traficanții de droguri. Iar în ultimii trei ani aproape 6.000 traficanți au fost trimiși în judecată, unii chiar prin acorduri de recunoaștere a vinovăției. Doar anul trecut au fost confiscate peste o tonă de droguri, iar aproape jumătate erau de mare risc.