Aproape 14.000 de consumatori de droguri prinși cu stupefiante asupra lor au scăpat basma curată în ultimii 5 ani

×
Codul embed a fost copiat

În ultimii cinci ani, aproape 14.000 de consumatori de droguri prinși cu stupefiante asupra lor au scăpat basma curată, deși au comis o infracțiune pedepsită de Codul Penal.

Între ei s-a numărat inclusiv șoferul de 19 ani care a ucis doi studenți și a rănit alți trei, pe șoseaua din 2 Mai. Procurorii DIICOT au renunțat la urmărirea penală pentru că statul ar fi cheltuit prea mult în cazuri care au în vedere cantități de stupefiante mici.

Matei Vlad Pascu, șoferul de 19 ani care a ucis pe litoral doi studenți și a rănit alți trei după ce ar fi condus sub influența drogurilor, este unul dintre miile de români care au fost cercetați în ultimii ani pentru deținere de droguri în vederea consumului propriu. Dar nu a fost judecat niciodată. Pentru că procurorii au renunțat să îl urmărească penal.

Andrei Lazăr, avocat: „Sunt foarte multe cazuri când persoanele sunt depistate cu cantități infime de droguri: urme de droguri pe o folie, o țigară... ca și cantitate ne referim la ceva infim: 0,005, 7 grame. Și se apreciază că nu e o infracțiune atât de gravă, dat fiind cantitatea foarte mică care este găsită asupra consumatorului și se consideră că nu mai e nevoie să fie urmărit penal.”

În fiecare an, între 2.000 și 3.000 de persoane, majoritatea tinere, sunt prinse cu droguri asupra lor și li se fac dosare penale. Legea de combatere a traficului şi consumului ilicit de droguri îi pedepsește și pe deținători cu închisoarea: de la 3 luni la doi ani - sau cu amendă. Doar că acuzații nu mai ajung în instanțe.

Așa s-a întămplat la Constanța cu o tânără pe care polițiștii au prins-o în urmă cu un an cu trei țigări cu canabis asupra ei.

„Nu există un interes public în urmărirea faptei, raportat la eforturile organelor de urmărire penală sau existenţa unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse”, a transmis Tribunalul Constanța.

Singurii consumatori de droguri care nu scapă de urmărirea penală, ba chiar sunt trimiși în judecată - uneori chiar prin acorduri de recunoaștere a vinovației, sunt cei prinși de poliție la volan. Însă, în aceste cazuri, chiar dacă este vorba despre cel puțin două infracțiuni pedepsele date sunt în majoritatea cazurilor cu suspendare.

Andrei Lazăr, avocat: „Se poate pune problema unei revizuiri a acestei legislații în ceea ce privește consumul de droguri. Însă, categoric, infracțiunea de consum de droguri este mult mai puțin gravă decât traficul de droguri propriu-zis. Dar noi trebuie să combatem cauza care determină acest consum. Cauza este introducerea pe piața românească. Aceste droguri nu le aduc păsările.”

Iar la DIICOT, aproape trei sferturi din cele peste 30.000 de dosare aflate în anchetă anul trecut, peste 21.000 vizau traficanții de droguri. Iar în ultimii trei ani aproape 6.000 traficanți au fost trimiși în judecată, unii chiar prin acorduri de recunoaștere a vinovăției. Doar anul trecut au fost confiscate peste o tonă de droguri, iar aproape jumătate erau de mare risc.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Citește și...
Cât a costat o porție de fasole cu ciolan de Ziua Națională. A fost zi de sărbătoare în toate restaurantele din țară
Cât a costat o porție de fasole cu ciolan de Ziua Națională. A fost zi de sărbătoare în toate restaurantele din țară

A fost zi de sărbătoare în toate restaurantele din țară. Cele mai multe și-au schimbat meniurile, și i-au așteptat pe oaspeți cu mâncare tradițională.

 

Vremea bună de la mare i-a scos pe oameni din case. Cum s-au relaxat constănțenii la malul mării, de Ziua Națională
Vremea bună de la mare i-a scos pe oameni din case. Cum s-au relaxat constănțenii la malul mării, de Ziua Națională

Mai mulți constănțeni, dar și turiști ajunși la malul mării, au ales să se relaxeze pe faleză. Asta și pentru că vremea a ținut cu ei.

 

Lacrimi și durere la înmormântarea Ronei Hartner. Mesaj sfâșietor transmis de sora artistei:
Lacrimi și durere la înmormântarea Ronei Hartner. Mesaj sfâșietor transmis de sora artistei: "Asta e tot ce vreau"

Actrița Rona Hartner a fost condusă, vineri, pe ultimul drum la Cimitirul Bellu Catolic din București.

Recomandări
Ciolacu susține că
Ciolacu susține că "România ar fi rămas fără fonduri europene" de la 1 martie, dacă nu se luau măsurile fiscale

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri seară, că, dacă nu ar fi fost luate măsurile fiscale, România ar fi rămas de la 1 martie 2024 fără fonduri europene, iar acest lucru ar fi însemnat un dezastru naţional.

Un ostatic cu dublă cetățenie, israeliană și română, a murit în Fâșia Gaza. Care este situația prizonierilor
Un ostatic cu dublă cetățenie, israeliană și română, a murit în Fâșia Gaza. Care este situația prizonierilor

Autoritățile israeliene au confirmat moartea unui ostatic cu dublă cetățenie, israeliană și română, în Fâșia Gaza.

 

Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor
Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor

Republica Moldova, Israel și SUA s-au numărat printre țările care au transmis mesaje de Ziua Națională a României. De asemenea, NATO a felicitat țara noastră.