Apel al asociaților de pacienți: Persoanele cu HIV trebuie internate. Altfel, pe unii dintre ei îi condamnăm la moarte

spital

Asociaţiile pacienţilor cu HIV protestează faţă de ordinul anunţat de autorităţi de a bloca internarea in spitale a pacienţilor care nu sunt urgenţe majore, în cazul acesta pacienţii cu HIV.

Federaţia Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită autorităţilor să revină asupra deciziei, arătând că pacienţii cu HIV au nevoie uneori de internare imediată, chiar dacă nu pot fi încadraţi în categoria urgenţe majore. Fără investigaţii şi tratament adecvat atunci când apar problemele, în câteva săptămâni se ajunge la deces, conform News.ro.

Conform sursei citate, "acest ordin a amplificat şi agravat barierele" privind accesul la diagnostic, tratament şi îngrijiri medicale adecvate, pacienţii cu HIV confruntându-se cu lipsa accesului în spitale, la medicul curant, la analize specifice şi cu riscul de a rămâne fără tratamentul care le salvează viaţa. De la începutul pandemiei spitalele de boli infecţioase s-au închis pentru ei, sunt doar câteva locuri în ţară care aveau circuite separate şi mai puteau interna un pacient cu HIV. Prin acest ordin, practic li se interzice accesul total la îngrijiri medicale şi la medicii lor, au susţinut reprezentanţii UNOPA.

"Facem un apel disperat către toţi decidenţii responsabili să ia măsurile necesare pentru ca pacienţii cu HIV să nu fie sacrificaţi pe altarul pandemiei. Abordarea complexă a pacientului cu HIV nu se poate face acasă sau în ambulator, sunt multe situaţii în care este nevoie de internare. A bloca cu totul accesul la internare înseamnă că pe unii dintre ei care ajung acum în eşec terapeutic îi condamnăm la moarte. De multe ori este prea târziu în infecţia cu HIV şi se ajunge la deces, a face asta intenţionat, prin decizia autorităţilor, este inuman si strigător la cer. Vom ajunge să le recomandăm pacienţilor cu HIV să se îmbolnăvească cu COVID, ca sa aibă o şansă să fie trataţi în spitale. Sperăm ca Guvernul şi toţi cei responsabili să înţeleagă că vor răspunde pentru fiecare pacient cu HIV netratat la timp prin măsurile aberante şi nejustificate, pentru că nimeni nu merge la spital în această perioadă daca nu are nevoie imediat de spital”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, la 30 iunie 2021 erau în viaţă 17.012 persoane infectate HIV.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat, luni seară, că s-a emis un ordin pentru ca toate internările să fie suspendate timp de 30 de zile. Prevederile nu se aplică urgenţelor, femeilor însărcinate, pacienţilor oncologici sau celor care trebuie să facă dializă.

”Suntem nevoiţi să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităţilor medicale cu paturi suspendă internările pentru intervenţii chirurgicale şi alte tratamente medicale care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi programate”, a anunţat, luni seară, Raed Arafat.

Potrivit acestuia, prevederile nu se aplică urgenţelor, femeilor însărcinate, celor cu afecţiuni oncologice sau celor cu dializă.

Arafat a mai explicat că managerii distribuie personalul care devine disponibil din acest manevră către structurile care tratează pacienţii Covid pozitiv.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Autoritățile române suspendă toate intervențiile chirurgicale și internările care nu reprezintă urgențe
Autoritățile române suspendă toate intervențiile chirurgicale și internările care nu reprezintă urgențe

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat, luni seara, la finalul ședinței de Guvern, că unitățile sanitare publice din țară vor suspenda, pentru o periaodă de 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.