Apa Nova nu va plăti amenda de la DSP. Ce substanţe se folosesc pentru dezinfectare
Societatea "Apa Nova" nu va plăti amenda de 10 mii de lei, stabilită de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, pentru modul în care a gestionat problema cu apă potabilă din Capitală.
Reprezentanţii companiei susţin că apa a fost potabilă, probele proprii au fost conforme, iar cele ale DSP nu le-au fost prezentate. Declaraţiile au fost făcute marţi la staţia de epurare de pe râul Argeş, unde "Apa Nova" a organizat un tur al instalaţiilor.
ApaNova spune în continuare că apa pe care a livrat-o bucureştenilor nu a depăşit normele reziduale de clor, de maximum 0.5 miligrame pe litrul de apă şi nu a văzut până acum rezultatele testelor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Andrei Hostiuc, directorul Departamentului Sănătate şi Securitate ApaNova, spune că Apa Nova nu are „căderea de a cere rapoarte de încercare”. „Nu vrem să comentăm şi să extrapolăm în acest sens”, a spus el., „Amenda care a fost stabilită nu a fost acceptată de către conducerea ApaNova Bucureşti. Nu vom răspunde la nicio întrebare de natură în a ne duce într-o zonă politică.”
În schimb, reprezentanţii companiei au explicat mirosul simţit de bucureştenii din sectoarele 5 şi 6. Apa captată din Argeş ar fi avut un conţinut ridicat de amoniu. Ca să-l neutralizeze, s-ar fi folosit mai mult clor, însă în limita legală. Combinarea amoniului cu clorul din apă a dus la formarea cloraminei, un dezinfectat care nu este periculos în anumite concentraţii.
Adrian Stanciu, director producţie, explică: "un dezinfectant pe care nu-l folosim în mod uzual, el s-a format în apă ca urmare a dozării clorului şi a avut un miros mai intens."
Marţi, Apa Nova a organizat şi un tur prin staţia de epurare ca să explice procesul de filtrare.
Apa este captată din Argeş. Ajunge ulterior într-o staţie de epurare, apoi va fi transportată spre Bucureşti. Ca să fie potabilă, această apă destul de tulbure va fi tratată de mai multe ori. Mai întâi cu ozon, în butoaie imense. Apoi trece la filtrare şi decantare.
În momentul în care a ajuns la decantare, apa din Argeş este foarte murdară şi plină de impurităţi. Dar iată cum arată după ce a trecut prin procesul de decantare şi prin filtrare. Apa este mult mai curată, dar în continuare nu poate fi consumată.
"Nu este dezinfectată, poate fi încărcată cu microbiologie, deci, mai urmează o treaptă", spune Adrian Stanciu, director producţie.
Treapta de clorinare. Dacă este prea intensă, cantitatea de reziduuri de clor creşte. Aşa cum spune DSP că s-a întâmplat. Solicitaţi să comenteze refuzul ApaNova de a plăti amendă, cei de la DSP au anunţat că este dreptul companiei de a ataca amendă în instanţă.
2 milioane de bucureşteni sunt alimentaţi oficial cu apă de ApaNova. Compania spune că a investit în 18 ani o jumătate de miliard de euro în reţeaua de apă şi a modernizat 10 la sută din ţevile din capitală. Nu a putut oferi însă informaţii despre câţi bani urmează să investească şi câţi km de ţevi va repara.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!