Apa Nova cere o anchetă în legătură cu poluarea cu amoniu a râului Argeș

Ultimul update: Luni 04 Februarie 2019 14:22
Data publicarii: Luni 04 Februarie 2019 12:39
Categorie: Actualitate

Reprezentanţii Apa Nova cer investigarea unei presupuse poluări de pe raul Argeş, care i-a făcut să trateze apă potabilă din Bucureşti cu mai mult clor decât de obicei.

Conducerea distribuitorului de apă din Capitală spune în continuare că nivelul clorului nu a depăşit limita maximă admisă de lege, dar a cerut verificarea creşterii bruşte de amoniu, semn de posibilă deversare în râu a unor substanţe periculoase.

Mihai Savin, directorul adjunct al companiei, a declarat la Digi 24 că sunt suspiciuni că ar fi avut loc o deversare de substanţe periculoase. 

„Vom înregistra sesizări la toate autoritățile competente pentru a cerceta de unde provine acest amoniu. Au fost două fluctuații. A fost un vârf cam în jur de 30 minute care s-a ridicat la un 1 mil / l. După aceea o pauză o scădere sub 0,7. Ne cerem scuze tutoror bucureștenilor pentru acestă deficiență, adică acest miros care apare”, spune Mihai Savin, director adjunct Apă Nova.

În replică, reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor spun că nici vorbă de o creştere peste limitele admise de lege a amoniului din apa râului Argeş.

De altfel, sunt aşteptate de la Ministerul Sănătăţii rezultatele testelor microbiologice care să facă lumină în această controversă.

Comunicat Apa Nova: Sunt niște fluctuații de scurtă durată

Apa Nova cere o anchetă în legătură cu poluarea cu amoniu a râului Argeş pentru a identifica sursa încărcării apei brute captată la Stația Roșu. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare cu mai mult clor de către compania Apa Nova, fără a se depăși nivelul de clor rezidual așa cum prevede Legea Apei Potabile.

Compania a înregistrat astăzi sesizări la mai multe instituții competente pentru a demara o cercetare în privința sursei amoniului, întrucât potrivit datelor existente, există suspiciuni că ar fi avut loc o deversare de substanțe periculoase în râul Argeș. Sesizările s-au făcut după cum urmează, către: Administrația Națională Apele Române și Garda Națională de Mediu am solicitat întreprinderea verificărilor necesare, iar în situația în care suspiciunile se adeveresc să înainteze actul de constatare la organul local de cercetare penală. Iar către Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești și Parchetul de pe lângă Tribunalul Târgoviște am făcut plângere penală pentru contaminarea bazinului hidrografic al râului Argeș.

Administrația Apelor Române şi Ministrul Sănătăţii au declarat, acum câteva zile, că poluarea ar fi apărut în urma topirii zăpezii, fără să facă vreo declarație privind poluarea cu amoniu din alte surse.

După o analiză atentă a statisticilor și graficilor de activitate pe râu, specialiștii noștri au declarat că variația amoniului pe râul Argeș, nu pare să fie dintr-o încălzire a vremii sau topire a zăpezii. Sunt niște fluctuații de scurtă durată, ce pot semăna cu deversări de anumite substanțe în apă. Au fost două astfel de fluctuații: un vârf care a durat aproximativ 30 minute, care s-a ridicat la un nivel de 1 mil/l iar după aceea a urmat o pauză cu o scădere sub 0,7mil/l. Apoi au urmat alte 30 de minute când nivelul s-a ridicat la 1,2-1,3 mg/l.

Solicităm organelor abilitate să cerceteze și să ia măsurile care se impun.

Avocatul Poporului s-a sesizat cu privire la apa de la robinet din Bucureşti și gripă
Avocatul Poporului s-a sesizat cu privire la apa de la robinet din Bucureşti și gripă
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis
Iohannis, despre economie: "România trebuie să iasă din cercul vicios al experimentelor"
Protest la Ministerul Justiției: oamenii au aruncat cu pietre și vopsea
De ce stătea în spatele microbuzului fetița de 12 ani care a murit după ce a căzut
Mihai Șora, după anunțul lui Toader: "Noapte bună, România!"
Reacția lui Frans Timmermans, după ce a aflat că Guvernul a adoptat OUG pe Justiție
Cărțile de identitate se modifică. Cum vor arăta noile documente
Tudorel Toader si Augustin Lazar
Avertismentul lui Lazăr privind schimbarea legilor justiției: Sunt neconstituționale
Forțele Aeriene, în căutare de piloți tineri. Salariul maxim: 16.000 de lei
„Am făcut o greşeală destul de puternică". De ce a picat o tânără examenul auto
Apa Nova nu va plăti amenda de la DSP. Ce substanţe se folosesc pentru dezinfectare
Operă a lui Brâncuși, expusă la 25 de ani după ce a fost furată dintr-un cimitir
Cele mai importante schimbări aduse de OUG dată de Toader pe Legile Justiției