Avertisment din partea autorităților: Fructe și legume de import, vândute în piețe și magazine cu etichetă românească
Inspectorii de la Autoritatea Sanitar-Veterinară atrag atenția că pe rafturile magazinelor sau în piețe ajung legume și fructe etichetate fals.
Unele sunt aduse din import, dar comercianții pretind că sunt românești, ca să le poată vinde mai ușor. Iar oamenii n-au cum să le verifice proveniența. Ministrul Agriculturii spune că știe de aceste înșelătorii, dar nu le poate opri, deocamdată.
Inspectorii sanitari spun că descoperă tot mai des loturi de legume și fructe cu eticheta românească, dar care în realitate sunt aduse din import. Ultima descoperire a fost la mai multe depozite en gros și magazine din Brăila și Bacău.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihai Ponea, șef ANSVSA: "Au fost retrase de la comercializare peste 60 de tone de mere și usturoi din țări terțe, iar la raft cu eticheta cu proveniență din România. Au sancționat și au și închis acel operator economic, iar pentru o perioadă de timp acesta nu poate importa din alte țări".
Neregulile îi afectează pe fermierii români care spun că produsele lor nu mai au loc pe rafturile magazinelor din cauza legumelor și fructelor aduse din import, dar etichetate fals. Și vândute chiar la preț de produs românesc.
Mihai Chesnoiu, fermier: "Într-unul dintre magazine nu au mai schimbat ambalajul, au adus acel produs și l-au pus direct pe raft din lădițe din Turcia, cu eticheta de România, fără să reambaleze acea roșie. În acest an nu avem loc de acele depozite care reușesc să aducă cantități importante de marfă și să le ducă pe platformele marilor hypermarketuri".
Inspectorii ANSVSA sunt cei responsabili cu verificarea alimentelor care intră în țară. Ei spun că doar 20% din legumele și fructele aduse din import sunt analizate în laborator. Pentru restul de 80% sunt verificate documentele, care în unele cazuri sunt falsificate de importatori. În fața acestui fenomen, Ministrul Agriculturii ridică din umeri.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: "Ministerul Agriculturii face scheme de ajutor pentru fermierii care lucrează corect. Nu are atribuții pe antifraudă sau pe alte aspecte legate de etichetare. Prin intermediul dumneavoastră fac apel la institițiile care au atribuții în domeniul... pe antifraudă și pe etichetare incorectă".
Fenomenul îi afectează atât pe fermierii cât și pe consumatori, care nu au cum să verifice proveniență fructelor și legumelor și sunt nevoiți să creadă ce scrie pe etichetă.