Anul 2025 începe bine pentru fermieri. Nicio zonă din țară nu se mai confruntă cu secetă pedologică
Anul începe bine pentru fermieri. După un decembrie ploios, rezerva de apă din sol s-a refăcut. În acest moment, nicio zonă din țară nu se mai confruntă cu secetă pedologică, după cum arată măsurătorile meteo.
Este bine, în special, pentru grâu, rapiță și orz, plante cultivate în toamnă, care aveau nevoie de apă pentru a răsări. Apa din sol le va ajunge plantelor până în mai.
Nicăieri nu mai vedem secetă pedologică. Mare parte din țară este colorată acum cu verde închis, ceea ce înseamnă că pământul are un nivel optim de apă, inclusiv în Moldova, Dobrogea și Bărăgan, zone sensibile la secetă.
Oana Oprea, cercetător științific al ANM: „Rezerva de apă s-a îmbunătățit în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 de centimetri. Deși la ora aceasta ar trebui să avem strat de zăpadă care este foarte important pentru agricultură.”
Au ajutat mult ploile din decembrie. Mai bine de jumătate de lună a plouat liniștit, iar apa a intrat lent în sol. Cu doar o lună în urmă, în zona de sud a țării solul era uscat.
În apropierea acestei zone de pe hartă își are terenurile și Ștefan Muscă. Dacă în toamnă câmpul era uscat, acum mustește de apă.
Ștefan Muscă, agricultor: „Solul, când am însămânțat, era țărână. Nu era nici picătură de apă. În decembrie au venit ploi. Au venit liniștite, numai că pământul atâta suportă. S-a depășit cu 110 litri pe metrul pătrat. Acum ne rugăm de Ministerul Agriculturii să pornească stațiile de desecare pentru ca pânza freatică să se ducă un pic în jos.”
Ion Cioroianu, vicepreședintele Asociației Fermierilor din România: „Câmpul și-a completat necesarul de apă, plantele au o sursă suficientă de apă încât ne dă previziunea la o recoltă bună în 2025. Ne ajută până în aprilie, mai, ne ajută.”
Ploile din această perioadă au ajutat în special grâul. În ultimul an agricol, România a produs aproape 10 milioane de tone.
Cultura de grâu arată foarte bine în mare parte din țară. A avut un start bun în această toamnă, însă sunt foarte importante și ploile din primăvară, pentru ca, la final, să avem o recoltă bună. Grâul este, de altfel, una dintre puținele culturi la care am ieșit pe plus în 2024, comparativ cu recoltele din 2023.
Măsurătorile de umiditate în sol se fac cu ajutorul unor dispozitive pe care angajații Administrației Naționale de Meteorologie le introduc periodic în pământ. În toată țara sunt 68 de stații de măsurare.
Datele ajung la sediul central din București, iar pe baza lor sunt realizate hărțile de umiditate - importante pentru fermieri.