Peste 37.000 de pasari contaminate cu Salmonella, descoperite la o ferma din Romania
Sa mananci in aceste vremuri incepe sa devina tot mai riscant. Avem ziua si alarma in domeniul alimentar. Acum, peste 37.000 de pasari contaminate cu Salmonella au fost descoperite de inspectorii sanitar-veterinari la o ferma romaneasca.
Cei care gatesc carne cu aceasta bacterie pot face grave toxiinfectii alimentare. Din fericire, marfa nu a ajuns pe piata. Autoritatile au distrus 53 de tone.
Pasarile contaminate cu Salmonella au fost descoperite chiar de proprietarul fermei. Autoritatile nu au precizat din ce judet.
Cele 37.000 de zburatoare au fost sacrificate. Niciun kilogram din 53 de tone nu ar fi ajuns pe piata.
Salmonella este o bacterie patogena intestinala si se transmite prin furaje sau prin apa. Cei care mananca o pasare bolnava pot avea probleme mari.
Simptomele sunt greata, durerile abdominale, diareea si voma care apar in cel mult trei zile de la ingerarea alimentului contaminat.
Primii vulnerabili in fata bacteriei sunt copiii si varstnicii, in cazul carora infectia poate fi fatala.
Patronatele din industria alimentara incurajeaza verificarile facute de autoritati si spun ca e bine ca toate problemele sa fie scoase in evidenta si remediate pe loc.
Presedintele Romalimenta este insa de parere ca in spatele unor astfel de actiuni pot exista si manipulari.
ANSVSA a implementat in 2007 un program prin care verifica daca pasarile sunt sau nu contaminate cu Salmonella. Chiar daca au sau nu semnele bolii, fermierii sunt obligati sa sacrifice cateva exemplare din fiecare lot care urmeaza sa iasa pe piata. Daca analizele ies pozitive tot lotul se sacrifica.
O astfel de ferma infestata trebuie dezinfectata, iar repopularea cu pasari se face doar in momentul in care analizele de laborator vor arata ca nu mai exista niciun pericol.