ANIMAȚIE GRAFICĂ | Vortexul polar a făcut prăpăd în România. „La mine venise primăvara. Sunt din sud. Aici văd că e iarnă"
Vremea rea, dezlănțuită, de la început de aprilie, a făcut prăpăd în mare parte din țară. Unde nu a plouat, a nins ca în toiul iernii. Ninsoarea, care în unele locuri din țară nu s-a oprit deloc în ultimele 15 ore, a provocat haos în trafic.
Mai multe vechicule grele au derapat, iar utilajele nu au mai avut loc să vină să curețe asfaltul.
În alte locuri, drumarii nu au intervenit eficient, pentru că au expirat contractele de deszăpezire.
Vântul puternic a lăsat multe localități fără curent. Tot din cauza vântului, manevrele în porturile de la Marea Neagră au fost suspendate.
Șoferii au alunecat pe șosele ca pe un patinoar
Cu cauciucurile la mașini schimbate pentru vară, unii șoferi au alunecat ca pe un patinoar pe șoselele acoperite de zăpadă. Alții, mai ghinionști, s-au răsturnat. Un om a fost rănit în Vâlcea.
Drumul Național 73A a fost blocat mai multe ore între Râjnov și Predeal. Mai multe vehicule grele au derapat și n-au mai putut să urce în pantă, iar utilajele de deszăpezire nu au mai putut pătrunde pe șoseaua cu două benzi.
Șofer: „M-am întors că nu se poate circula”.
Nu toți șoferii au ținut cont de sfaturile polițiștilor și au riscat. Apoi, când au văzut că nu pot travesa cei șase kilometri de șosea, în pantă, cu 13 serpentine, au anunțat că au nevoie de ajutor.
Tirurile nu au mai putut să înainteze din cauza ninsorii.
Șofer: „Patru, cinci ore. A derapat că era gheață”.
Șofer: „Am chemat firma de tractări să ne scoată de aici”.
Ca să nu apară probleme și mai mari, după prânz, timp de cinci ore, Poliția a interzis traficul pe DN73A, pentru mașinile mai grele de șapte tone și jumătate. Chiar și așa, situația a fost dificilă. Chiar dacă polițiștii au permis accesul mașinilor mai mici de 7,5 tone pe porțiunea Râșnov-Predeal, acestea nu pot înainta din cauza faptului că o bandă este blocată cu camioane și TIR-uri.
În multe zone s-au format cozi imense de mașini
25 de centimetri măsura la amiază stratul de zăpadă în zona Predeal. Pe DN1 s-a circulat cu maximum 20-30 de kilometri la oră. Sunt foarte multe zone, unde s-au format coloane de mașini. La Timișul de Jos, traficul este blocat complet. Este o coloană de zece kilometri până la Predeal.
Șofer: „Am venit de dimineață dinspre București. Era zăpadă, atât, nicio urmă de plug. Niciun echipaj de poliție să îi oprească pe cei cu cauciucuri de vară. O bătaie de joc”.
În apărararea lor, cei de la Drumuri au spus că au trimis pe DN1 șase utilaje de deszăpezire, doar că acestea nu au putut acționa în continuu, pentru că au fost momente când și ele au rămas blocate în coloană.
Scuze și explicații au avut și cei responsabili să curețe șosele în Bistrița-Năsăud, în Pasul Tihuța, de exemplu, unde stratul de zădadă are 15 centimetri. Aici au fost trimise puține utilaje, pentru că acum trei zile a expirat contractul de deszăpezire.
Șofer: „Aici nu au pus sare deloc”.
Vortexul polar a făcut prăpăd în România
Acest episod de vreme severă, cu ninsori și vânt puternic, a fost determinat de o deplasare spre țara noastră a vortexului polar, un ciclon persistent și de mare anvergură de la polul nord. Aerul artic, rece, s-a îndreptat spre centrul și sud-estul Europei. El a fost vinovat și de furtuna Mathis, care a lovit, printre altele, Anglia, Franța, Spania și Germania.
Potrivit estimărilor meteo, vortexul polar va rămâne deasupra României până miercuri după-amiază, dacă nu intervin modificări în mișcarea maselor de aer.
Între timp va continua să ningă, iar la înălțime, la peste 1.400 de metri, vântul care va atinge viteze de peste 65 de kilometri pe oră, va viscoli zăpada, cum s-a întamplat la Rânca, de exemplu.
Cristi Tudor, reprezentant al DRDP Craiova: „Viscolește foarte puternic. Vizibilitate scăzută, aproape zero la rafală”.
Zăpada a creat probleme și în unele orașe. În Brașov, stratul de zăpada a ajuns la 14 centrimetri și unele străzi s-au blocat. Au fost probleme mai ales pe străzile înguste din oraș. O mașină de la salubritate nu a mai putut să înainteze.
Femeie: „La mine venise primăvara. Sunt din sud, dar aici văd că e iarnă”.
O iarnă care are și părți bune. Administratorii mai multor pârtii spun că stratul nou de zăpăda ar putea să permită schiul de Paște și chiar și de 1 Mai. Rău este totuși că, în mai multe locuri, frigul a distrus caișii și alți pomi care apucaseră să înflorească.
Autori: Teodora Puzdrea, Ana Maria Barbu, Ioan Vrâncean, Gigi Ciuncanu, Gina Obrejan, Rareș Năstase