Drumuri acoperite de zăpadă în mai multe județe. Ce amenzi riscă șoferii care circulă fără cauciucuri de iarnă
Deși suntem deja în luna aprilie, în multe zone din țară au revenit ninsorile și se circulă în condiții de iarnă. Prin urmare, șoferii care nu au mașinile echipate corespunzător, cu cauciucuri de iarnă, riscă amenzi usturătoare.
Așadar, este obligatoriu ca în sezonul rece să fie efectuată montarea cauciucurilor de iarnă. Aceste anvelope sunt fabricate special pentru a evita deraparea autovehiculelor sau a vehiculelor de transport atunci când temperaturile coboară sub 7 grade Celsius. În sezonul rece, distanța de frânare se mărește considerabil, iar aderența scade, lucru care crește riscul de producere a accidentelor rutiere.
Potrivit OG 5 2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Chiar dacă în Codul Rutier nu este specificată o dată de la care acestea ar fi obligatorii, șoferii care nu respectă acest lucru vor fi aspru amendați.
Contravenția este încadrată în clasa a IV-a și astfel, dacă această regulă nu este respectată, șoferul riscă să primească între 9 și 20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 lei și 2.900 de lei. Mai mult, Poliția Rutieră poate reține și certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.
Sfaturi pentru un drum mai lung în sezonul rece
În cazul unei călătorii în afara orașului, șoferii sunt rugați să verifice în prealabil starea traseului și dacă nu există drumuri oprite circulației sau blocate. Se mai recomandă o rezervă mai mare de combustibil, și o mică ”trusă” formată din săculeți de nisip și o lopată de zăpadă. Nu în ultimul rând, pentru o bună vizibilitate se recomandă un lichid de parbriz de iarnă, înlocuirea ștergătoarelor uzare și curățarea prealabilă a gheții depuse pe geamuri.
Zonele în care se circulă cu dificultate din cauza ninsorilor
Codul portocaliu de vreme rea a adus ninsoare marți dimineață, în zonele de munte. În centrul țării ninge abundent încă de azi-noapte, iar problemele au apărut rapid.
Circulația pe DN 1 s-a blocat o vreme între Brașov și Predeal după ce câteva tiruri au derapat pe serpentine. Acum se circulă alternativ.
În Harghita drumarii au restricționat accesul mașinilor de mare tonaj pe DN 13, între Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc. Continuă să ningă abundent și în municipiul Brașov, unde zăpada ajunge pe alocuri la 10 centimetri. Primăria a avertizat încă de luni cetățenii că vor fi probleme în trafic și le-a cerut să folosească transportul în comun pentru a evita blocajele.
Vântul a dărâmat umbrelele de la terasele din centru, acolo unde administratorii au ignorat avertismentele de vreme rea și nu au avut grijă să le strângă.
Pe o porțiune de câțiva kilometri din Transalpina, mai exact între Novaci și Rânca, s-a așternut un strat de zăpadă de câțiva centimetri. Drumarii au intervenit cu două utilaje pentru a curăța șoseaua, dar și pentru a împrăștia sare și nisip pe carosabil.
Și la Bacău s-a așternut un strat de zăpadă, după ce temperaturile au scăzut brusc, peste noapte. Deocamdată circulația este sub control, pentru că drumarii au apucat să împrăștie din timp material antiderapant pe șosele.
Iar pe Valea Oltului, vremea rea a provocat alunecări de teren, iar echipajele au intervenit pentru 2 mașini avariate din cauza căderilor de pietre.