Val de aer polar peste România. ANIMAȚIE GRAFICĂ - O remorcă luată de vânt a ajuns în fața unui TIR
Un val polar, însoțit de curenți puternici, ne demostrează că iarna poate avea putere și la final de martie.
Vântul turbat a răsturnat remorcile a două camioane aflate în mers, o femeie a fost rănită în Galați de un panou publicitar, iar în Iași, arborii au ajuns surcele. La munte, a nins viscolit și peste tot în țară, temperaturile au scăzut drastic. În unele locuri, și cu 10 grade față de ieri.
Pe drumul european 87, în Brăila, vântul care, la prânz, a suflat cu 70 de kilometri pe oră a aruncat pe contransens remorca unui TIR chiar în fața unui camion, care nu a mai putut să o evite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Șofer: „A venit o pală de vânt și mi-a răsturnat remorca.”
Aceasta este o reconstituire grafică a accidentului provocat de vântul devastator.
Curenții puternici, din direcția Nord-Vest, umflă prelata care acoperă remorca TIR-ului la fel ca pe un balon și ulterior aceasta este întoarsă într-un unghi de 90 de grade. Mai multe bucăți ușoare de lemn care erau în remorcă se înfig apoi ca niște săgeți în parbrizul camionului de care s-a izbit. Șoferul acestuia, un bărbat de 56 de ani, a fost rănit.
Tot vijelia a răsturnat și remorca unui camion care circula în Botoșani, pe drumul național 29C.
Iar în Suceava, 8 mașini parcate în curtea Jandarmeriei au fost avariate după ce acoperișul unei clădiri a căzut pe ele.
Cu 75 de kilometri pe oră la rafală, vântul a frânt copacii la Iași.
Un arbore cade peste rețeaua electrică a liniilor de tramvai - imediat după ce un mijlocul de transport intra în stație. Mai mulți pietoni reușesc să se ferească în ultimul moment.
Femeie: „Fugeau, da. Țipete.”
Bărbat: „Vântul a fost chiar foarte puternic. Este un pericol.”
Pericolul adus de vânt a fost simțit în Călărași - Dolj de fermieri. Pe suprafețe întinse, solariile - în care aveau răsaduri de roșii și căpșuni - au fost rupte.
Cu harta țării colorată aproape complet în portocaliu și în galben, problemele s-au ținut lanț toată ziua.
În Băcau șarpanta unui bloc a fost smulsă și aruncată 20 de metri pe un imobil de peste drum.
La Ciofrângeni - în Argeș, pompierii trimiși să taie un arbore șubred care risca să fie rupt de vânt nu au putut să înalțe scară, ca să îl taie. S-a decis închiderea traficului până când pericolul va fi îndepărtat.
O femeie de 35 de ani a a ajuns la spital în Galați cu leziuni în zona feței după ce a fost lovită de un banner publicitar rupt de vijelie.
La peste 1.500 de metri - în Carpații Meridionali de Curbură și în Munții Apuseni, vântul a atins viteze similare unui uragan - de până la 140 de kilometri pe oră.
Minus 4 grade sunt în acest moment în platoul Bucegi, dar vântul suflă napraznic și face ca temperatura resimtita să fie mult mai scazută, iar vizibilitatea este și ea foarte mică.
Pe Transalpina, în zona Rânca - Gorj, utilajele de la drumuri au fost trimise să curețe șoseaua, la fel ca în plină iarnă.
Iar oamenii au fost avertizați printr-un mesaj RO-Alert să rămână în locuințe.
Au fost zone unde a și nins, iar temperatura a scăzut cu 10 grade comparativ cu ziua de ieri.
În Fundata, de pildă, la prânz erau minus 6 grade. S-a depus și un strat subțire de zăpadă.
La Bâlea Lac - în schimb - are peste 2 metri iar temeratura minimă înregistrată a fost de minus 10 grade. Vântul a carui viteză nu a scăzut sub 100 de kilometri pe oră a oprit circulația telecabinei.
Meteorologii spun că vremea rămâne rece până spre sfârșitul săptâmânii.
Imagini cu berze zgribulite în cuiburile de la noi ori cu valuri care se produc pe râul Olt am putea să vedem și în zilele următoare.
Avertizările de vânt - cod galben și portocaliu - sunt în vigoare până mâine seară.
Reporteri: Marius Grama, Roxana Vlădășel, Elena Bejinaru, Daniel Moldovan, Natașa Paraschiv, Octavian Moldovan, Marilena Iordache, Teodora Puzdrea, Gigi Ciuncanu, Electra Ghiza