Angajat dus în fața procurorilor în dosarul corupției din vămi: „Nu ştiu, păi dacă ştiam, veneam ca proasta?”
Cei 26 de polițiști de frontieră și lucrători vamali duşi marți la sediul Direcției Naționale Anticorupție din Iași, au fost audiaţi, până târziu în noapte. La final, opt dintre ei au fost reţinuţi. Alţi 15 vor fi cercetați sub control judiciar.
Cu toții sunt suspectați că ar fi luat mită de la cetățeni moldoveni, ca să îi lase să treacă prin vămi, fără să îi controleze. Ultimii aduși la audieri la sediul Direcției Naționale Anticorupție din Iași au fost angajații de la Vama Borș, din județul Bihor.
Sandra Grădinaru, avocat: „Ar fi pretins și ar fi primit sume de bani, astea sunt acuzațiile, unii susțin că sunt nevinovați, alții deocamdată nu au dat declarații”.
Ovidiu Bulgariu, avocat: „În ceea ce îi privește pe clienții mei, pot spune că privesc posibile infracțiuni de corupție de pe raza județului Iași. Este vorba despre o serie de trei infracțiuni, trafic de influență, luare de mită și infracțiunea bilaterală de dare de mită.”
În total, sunt anchetați 26 de polițiști de frontieră și lucrători vamali care lucrează la birourile din cinci puncte de frontieră: Stânca-Costeşti, Albiţa, Oancea, Sculeni se află la granița cu Republica Moldova, al cincilea - Borș - în județul Bihor.
Cu toții sunt suspectați de fapte de corupție comise timp de un an. Procurorii DNA spun că ei ar fi cerut între 20 și 250 de euro mită de la cetățeni moldoveni, care ar fi vrut să traverseze vămile repede, fără controale.
Și pentru ca mărfurile să nu fie verificate, ar fi dat bani. Polițiști de frontieră și vameși au fost audiați iar birourile lor, percheziționate.
Reporter: Ce v-au spus?
Angajat vamă: „Nu ştiu, păi dacă ştiam, veneam ca proasta?”(n.r. angajatul vămii este un bărbat)
Reporter: Vă anchetează sau de ce v-au adus?
Angajat vamă: „Cine dracu ştie, sunt în concediu de 6 luni! Șpagă nu am luat, nu!"
Simona Bădăluță, avocat: „Acuzaţiile vizează presupuse fapte pe luare de mită, sunt convinsă că, la final, se va afla adevărul, se vor face cercetări. Clientul meu este acuzat că ar fi luat o mită de 20 de euro.”
Lidia Săplăcan, purtător de cuvânt DNA: „Perchezițiile au fost făcute într-o cauză care vizează infracţiuni de corupţie în legătură cu tranzitarea frontierei. Dosarul beneficiază de sprijin din partea Eurojust, Agenţia Uniunii Europene de cooperare în materie penală şi se efectuează în cooperare cu autorităţi judiciare din Republica Moldova.”
În Republica Moldova, anchetatorii suspectează 25 de persoane, care ar fi comis aproape 120 de fapte de corupție. Ar fi pretins și primit sume între 100 și 900 euro, susţin procurorii.