Zeci de polițiști și lucrători vamali, suspectați că au luat mită de la cetățeni moldoveni ca să nu-i controleze
Cinci puncte de frontieră au fost percheziționate, marți dimineață, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
26 de polițiști de frontieră și lucrători vamali sunt suspectați că ar fi luat mită de la cetățeni moldoveni ca să închidă ochii și să îi lase să treacă prin vămi mai ușor, fără să îi controleze. Percheziții au fost făcute și la domiciliile lor, dar și în Republica Molodva. Anchetatorii beneficiază și de sprijinul Agenţiei Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală.
La ora 6 dimineața, procurorii anticorupție intrau în birourile din cinci puncte de frontieră. Patru dintre ele, Stânca-Costeşti, Albiţa, Oancea, Sculeni se află la granița cu Republica Moldova, al cincilea - Borș - în județul Bihor.
Anchetatorii au plecat cu saci de probe. Potrivit DNA, acuzațiile sunt de luare de mită. Suspecții ar fi cerut între 20 și 250 de lei de la cetățeni moldoveni care ar fi vrut să traverseze vămile repede, fără controale. Surse apropiate de anchetă spun că ar fi vorba de mai multe nereguli: de la mărfuri care nu erau controlate cum trebuie, până la persoane care nu aveau acte în regulă sau autovehicule cu documente lipsă. 14 polițiști de frontieră și 12 vameși sunt vizați.
Faptele ar fi fost comise în perioada iulie 2021-septembrie 2022, spune DNA. Din Iași, șase polițiști de frontieră au fost duși la audieri, iar din Vama Borș patru lucrători vamali.
Simona Bădăluță, avocat: „Acuzațiile vizează presupuse fapte pe luare de mită, sunt convinsă că, la final, se va afla adevărul. Se vor face cercetări. Clientul meu este acuzat că ar fi luat o mită de 20 de euro”.
Lidia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA: „Perchezițiile au fost făcute într-o cauză care vizează infracțiuni de corupție în legatură cu tranzitarea frontierei. Dosarul beneficiază de sprijin din partea Eurojust, Agenția Uniunii Europene de cooperare în materie penală și se efectueaza în cooperare cu autorități judiciare din Republica Moldova”.
În Republica Moldova, anchetatorii suspectează 25 de persoane, care ar fi comis aproape 120 de fapte de corupție. Ar fi pretins și primit sume între 100 și 900 euro.