Operațiune amplă a procurorilor DNA. Sunt vizați vameșii corupți din mai multe puncte de trecere a frontierelor
Procurorii DNA Iași, în coordonare cu autorități din Republica Moldova și cu sprijinul Eurojust, au declanșat, marți, o amplă operațiune în cinci vămi din România.
Acțiunea ”vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră”.
Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba despre fapte care au fost comise în perioada iulie 2021 - septembrie 2022.
”În cursul zilei de 17 ianuarie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 31 locații situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor, din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și a Direcției de Operațiuni Speciale. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare” - se arată în comunicatul procurorilor anticorupție.
Peste 20 de persoane sunt audiate
Sunt vizați angajați ai punctelor de trecere a frontierei Borş, Stânca-Costeşti, Albiţa, Oancea, Sculeni. Asta înseamnă că patru dintre cele cinci se află la granița cu Republica Moldova.
Acuzațiile se referă la luare de mită și ancheta este una trans-frontalieră, având în vedere că procurorii noștri lucrează împreună cu autoritățile din Repiublica Moldova și beneficiază de sprijinul Eurojust. Este vorba de Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală.
Suspiciunile sunt legate de infracţiuni de corupţie în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021 - septembrie 2022, precizează DNA.
Potrivit informațiilor noastre, peste 20 de persoane sunt audiate, atât vameși, cât și polițiști de frontieră. Surse ale unei agenții de presă vorbesc despre 14 polițiști de frontieră și 12 vameși.
Procurorii au în vizor de o mulțime de nereguli: de la mărfuri care nu erau controlate așa cum trebuie, până la persoane cu acte în neregulă care treceau frontiera și autovehicule cu documente lipsă,care, de asemenea, tranzitau granița.