Ancheta in cazul pacientei moarte dupa o transfuzie gresita de sange continua. Adevarul inspaimantator care a iesit la iveala
La Politia Capitalei continua audierile menite sa faca lumina in cazul pacientei care a a murit la Spitalul de Arsi, dupa ce i s-a facut o transfuzie gresita de sange.
Cazul pacientei care s-a stins in Spitalul de Arsi dupa o transfuzie cu o alta grupa de sange scoate la iveala inca un adevar inspaimantator. Asistenta care a facut testele preliminare nu ar fi avut pregatirea necesara. Asta desi un ordin al ministrului Sanatatii a stabilit clar ca acest lucru intra in atributiile asistentelor.
Ancheta a intrat intr-o noua etapa: cea in care este chemat in fata ofiterilor de la Omoruri personalul medical care a fost de garda in noaptea respectiva. Marti a dat explicatii una dintre cele doua asistente care au fost de serviciu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Politistii si procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucuresti inca nu au pus vreo persoana sub acuzare, fiind asteptate rezultatele examenelor de laborator de la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici” in cele doua dosare. Anchetatorii au cerut documentele medico-legale privind cauzele celor doua decese, astfel incat sa se stie daca faptele pot fi incadrate la culpa medical, au declarat, pentru News.ro, surse din randul anchetatorilor.
Anchetatorii au audiat, din 15 iulie pana in prezent, mai multi angajati de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala, printre care seful sectiei ATI de la Spitalul de Arsi, dr. Adrian Stanculea, asistenta sefa a aceleiasi sectii, si medicul Tudor Stancioiu, cel care l-a ingrijt pe barbatul care avea viermi intr-o rana.
Fiica barbatului care a murit la Spitalul de Arsi a fost audiata in 22 iulie si tot atunci ea le-a spus anchetatorilor ca vrea sa se constituie parte civila in dosar. Femeia a spus, dupa audieri, ca angajatii spitalului nu si-au facut datoria si sunt responsabili pentru decesul tatalui sau, transmitandu-le acestora: “Sa le fie rusine”.
Medicul Camelia Roiu, care a filmat pacientul cu viermi in rani de la Spitalul de Arsi, a fost audiata in 19 iulie, la Politia Capitalei, in calitate de martor, ea declarand ca se simte in nesiguranta si este obligata sa asiste neputincioasa la "un malpraxis generalizat practicat si girat de toate autoritatile". Camelia Roiu a declarat, dupa ce a fost audiata, ca in urma sesizarilor pe care le-a facut pentru neregulile din spital, nu numai ca situatia nu s-a schimbat, dar a primit si amenintari de la fostul director al Spitalului de Arsi si de la Alin Tucmeanu, in perioada in care acesta era secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
“Ma simt intr-o stare de nesiguranta totala, sunt obligata sa asist, neputincioasa la un malpraxis care este practicat si girat de toate autoritatile. (...) Am facut totul in beneficiul pacientilor si al lor (al celorlalti doctori, n.r.) pentru ca si ei, sunt convinsa, vor sa trateze pacientii in alte conditii, nu sa-i vada murind zi de zi. Eu, efectiv, nu am mai suportat sa vad atata moarte in jurul meu si sa asist neputincioasa la asa ceva”, a mai spus Camelia Roiu.
Medicul sustine ca rata de supravietuire in sectia de Terapie Intensiva este extrem de mica, de sub 10%, nu doar din cauza ranilor cu care vin pacientii, ci mai mult din cauza infectiilor nosocomiale. Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti fac cercetari si in cazul pacientei careia i-a fost facuta o transfuzie gresita la Spitalul de Arsi.
Camelia Roiu spune ca asistentele erau fortate sa faca ilegal transfuzii, desi nu aveau specializarea respective, iar Unitatea de Transfuzii Sangvine (UTS) nu este autorizata. “Au fost foarte mari nereguli, in sensul ca unitatea de transfuzii nu era autorizata, asistentele au fost nevoite sa faca determinari de grup de sange, ele nefiind calificate in acest domeniu. Consider ca cea mai mare responsabilitate este a sefului UTS, care a girat aceasta activitate neautorizata si ilegala. (...) In garda respectiva, in noaptea, respectiva au fost doua asistente, una dintre ele am inteles ca a determinat grupul de sange si a facut compatibilitatea. (...) Asistentele au fost nevoite, obligate, li s-a reprosat dupa aia, cand au incercat sa spuna ca nu este treaba lor si nu pot sa-si asume aceasta responsabilitate si s-a reprosat de catre seful de sectie ca ele stiau din start, de la angajare ca vor face lucrul asta, desi in fisa postului nu este spus asa ceva. Adrian Stanculea este seful sectiei”, a precizat Camelia Roiu.
Un raport al Directiei de Sanatate Publica Bucuresti pe tema igienei din Spitalul de Arsi a fost trimis, in 15 iulie, la Politia Capitalei, fiind depus la dosarul celor doua morti suspecte. Inspectia Sanitara a dispus, in 14 iulie, suspendarea activitatii in sectia ATI a Spitalului de Arsi din Capitala, pana la remedierea deficientelor constatate, spitalul fiind amendat cu 6.000 de lei. Ministerul Sanatatii preciza ca masurile pe care trebuie sa le ia spitalul sunt: igienizarea totala a sectiei ATI, montarea de plase la geamuri acolo unde este nevoie si remedierea instalatiei de climatizare.
Sursa: Pro TV
Etichete: ancheta, decese, audieri, spitalul de arsi,
Dată publicare:
26-07-2016 13:14