Cine este importatorul gunoiului descoperit în Portul Constanța. Traseul deșeurilor
Anchetă de amploare în Portul Constanța Sud Agigea, unde polițiștii de frontieră și procurorii au descoperit zeci de containere pline cu deșeuri stropite cu o substanță toxică.
Resturile erau trecute în documentele de import drept mărfuri la mâna a doua - dar în realitate, spun anchetatorii, erau gunoaie aduse din Marea Britanie de o navă sub pavilion olandez. Anchetatorii vorbesc despre 2.000 de tone de deșeuri intrate ilegal în România.
Gunoaiele au fost descoperite după ce autorităţile au decis să verifice suplimentar toate containerele care vin din Marea Britanie, după Brexit. În actele firmei care le-a importat, resturile erau trecute drept mărfuri la mâna a doua.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Teodor Niță, procuror: „Nu avea nicio legătură documentația de însoțire cu continul containerelor. un procentaj de 60-70-80 la sută sunt gunoaie și cele care mai erau cît de cât în stare bună din obiectele de acolo erau tratate timp de 22 de ore cu niște substanțe, ceva dezinfectant, substanțe care sunt toxice, inclusiv cutii de lapte pentru copii.”
Anchetatorii sunt de părere că deşeurile erau stropite cu dezinfectant ca să nu atragă şobolanii şi gândacii, care ar fi fi ridicat suspiciunea autorităţilor.
Pe de altă parte, procurorii susţin că până să ajungă în România, containerele pline cu tone de resturi au trecut prin trei porturi din Europa unde fost descărcate şi urcate din nou pe navele de transport. Importatorul - spun anchetatorii - este o firmă din Bucureşti.
Anchetatorii susţin că firma din Bucureşti ar fi importat gunoi de aproape doi ani, iar acesta ar fi al cincilea transport ajuns în România. Asta înseamnă peste 50 de containere şi cel puţin două mii de tone de gunoi.
Teodor Niță, procuror: "Gunoaiele le aruncă în gropile noastre de gunoi, în munţii noştri de gunoi şi în felul ăsta se curăţa tara de la destinatar şi se încarcă România. Pentru că România are o mare problemă, este într-un risc major să devină lada de gunoi a întregii Europe şi nu numai."
Transportul de gunoaie urma să ajungă în Bucureşti, la o firmă care deţine mai multe hale de sortare. De aici, bunurile care se recuperau dintre resturi urmau să fie trimise în magazinele care vând mărfuri la mâna a doua. Şi la această firmă, procurorii au făcut percheziţii. Contactaţi de Ştirile ProTV, reprezentanţii societăţii nu dorit să comenteze situaţia.
Alexandra Cîrstea, purtător de cuvânt Garda de Coastă: „Sunt cercetaţi doi cetăţeni români şi un cetăţean britanic, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de exporturi sau importuri de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu şi folosirea de acte nelegale la autoritatea vamală."
În ultimii doi ani, Garda de Mediu a descoperit 15 importuri ilegale de gunoi.
Acum câteva zile, 700 de tone de resturi aduse din Italia au fost găsite în Bihor. Firma importatoare a fost amendată cu 60.000 de lei. Pentru că România să nu se transforme în groapa de gunoi a Europei, Ministerul Mediului promite că va înăspri controalele.
Potrivit activiştilor de mediu, nu există cifre oficiale privind cantitatea de deşeuri care intra în România din alte ţări. Tot ei susţin că resturile sunt adesea importate ilegal, sub pretextul că sunt diverse bunuri, şi ulterior trimise către fabricile de ciment unde sunt arse. În replică, patronatul din industria Cimentului a transmis că "industria cimentului nu importa şi nu a importat nicioda deşeuri periculoase."
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!