Mormane de gunoaie, colectate de localnici în Valea Motrului, după o vizită a Inspectorului PRO

Dată publicare: 08-02-2020 07:51
Dată actualizare: 08-02-2020 08:14


O parte din gunoiul care a umplut albia râului Motru, în Gorj, a fost strâns de localnici în urma unui material, făcut de Inspectorul PRO, care a arătat cât de poluată este zona.

Reprezentanții Apelor Române au luat legătura cu autoritățile locale, care au scos sătenii la curățenie. În timp ce oamenii, recunosc rușinați că tot ei sunt cei care sufocă râul cu gunoaie, primarul speră că vor învăța să respecte natura.

O mare de gunoaie îneca Valea Motrului, lângă Padeş, în Gorj, la începutul anului, când echipa Inspectorului Pro a filmat în zonă. Primarul comunei care implementase de câteva luni colectarea selectivă în localitate, arată înspre localnici.

Albia Motrului este în continuare sufocată de gunoaie. De exemplu, pe marginea râului zăcea şi un cuptor cu microunde. O schimbare totuşi s-a produs, primarul a scos sătenii la curăţenie după ce Apele Române s-au sesizat în legătură cu situaţia din comună.

Au răspuns la chemare aproximativ 200 de oameni, între care şi angajaţi de la Ocolul Silvic şi Apele Române. Localnicii sunt conştienţi că gunoaiele nu ajung singure în rău.

Localnică: „Poluarea vine de la noi, că doar cine aruncă.”

Primarul promite amenzi de câteva sute de lei pentru cei care vor fi prinşi că aruncă deşeuri. Dar şi administraţia locală riscă o sancţiune de până la 90.000 de lei de la Apele Române dacă situaţia se va repeta.

Serafim Antonie, primar comuna Padeș: „Ne luptăm noi cu noi să facem curăţenie şi să înțelegem să nu mai aruncăm în natură deşeurile. Toţi cu care stau de vorbă „eu nu arunc, eu nu arunc”, dar tot noi le aruncăm.”

Alexandru Buduran, şef Secţia Gospodărire a Apelor Gorj: „Recunoaştem că şi în urma reportajului făcut de dumneavoastră la Pro Tv noi ne-am autosesizat am luat legătura cu autorităţile locale. Din păcate e această mentalitate cum că cei de la Apele Române ar trebui să intervină.”

La finalul zilei oamenii adunaseră câteva camioane pline cu gunoaie de pe marginea râului. Dar este vorba doar de o porţiune mică din cei câţiva kilometri de albie de pe raza comunei.

Sursa: Pro TV

Tags: motru, gorj, gunoaie, ape,


VIDEO PROTVPLUS.RO