Analiză INSP asupra cazurilor de Covid-19 în România. Județele care conduc topul deceselor

30-06-2020 13:51


Românii mai au de așteptat! Deocamdată nu se vor mai bucura de noi măsuri de relaxare, anunță ministrul sănătății, îngrijorat că în ultimele două săptămâni, s-au înregistrat tot mai multe cazuri de Covid 19.

Dacă vor apărea focare în zone turistice, acestea vor intra în carantină, spune Nelu Tătaru. Imaginile filmate la mare, în weekend, au demonstrat că prea puțini mai respectă măsurile de distanțare, și ca atare, riscul de îmbolnăvire crește.

Pe 1 iulie, urma să fie anunţată a patra etapă de relaxare. Dar pentru că în ultimele 2 săptămâni tot mai mulţi români s-au îmbolnăvit.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: ”Am avut azi o sendință a grupului ştiinţific, s-a luat decizia să amânăm această relaxare. Acolo unde vom vedea că avem transmitere comunitară accentuată şi vom avea focare vom lua măsuri restrictive. Înseamnă carantinare sau izolarea acelor locaţii în extenso asupra întregii localităţi sau asupra întregii zone".

La terapie intensivă sunt acum 210 pacienţi. Şi vor fi tot mai mulţi dacă transmiterea comunitară se accentuează. Ce înseamnă asta? Numărul R O arată câte persoane infectează un bolnav confirmat. De la 1 iunie, la noi este în creştere, adică peste 1, spune Societatea romană de epidemiologie.

Dacă R O este mai mare decât 1, însemna că epidemia e în creştere. Dacă R O este sub 1, epidemia se afla în scădere. Noi creştem!

Virgil Musta, Grupul ştiinţific COVID din Ministerul Sănătăţii: ”Transmiterea colectivă insemană că dacă într-un grup foarte mare dacă sunt 1, 2 contaminaţi riscă să îi îmbolnăvească pe ceilalţi şi astfel apar focare cu multe persoane contaminate, aceste focare trebuiesc identificate, izolate ca să nu se propage că există riscul ca pandemia să se propage şi să scape de sub control".

În weekendul care a trecut am văzut un număr mare de oameni pe litoral, veniţi de peste tot din ţară. Fără măşti, fără distanţare socială. Ce ne spune epidemiologia, care este şi matematică? Atunci când mergem în alte zone decât cele în care locuim, intrăm în contact cu mai multe persoane. Şi dacă nu respectăm distanta şi nu purtăm mască de protecţie, automat creşte riscul de infecţie.

Ludovic Orban, premier: "Chiar m-am îngrijorat, vă spun sincer, când am văzut niște imagini care aproape nu s-au mai respectat nici o regulă. Și pe plajă, dacă la început așezarea a fost conformă, încetul cu încetul s-a intrat într-o devălmășie și aproape nu se mai respecta nicio regulă. Sigur, înțeleg că e aglomerație, dar și pe terase trebuie respectate regulile de distanțare care sunt stabilite. Aici poate trebuie gândită o alt fel de programare a mersului la masă".

S-a dovedit deja că SARS Cov -2 afectează plămânii, vasele de sânge, ficatul, rinichii, pancreasul şi creierul. Ţinteşte fără milă orice vulnerabilitate.

Am prmit o nouă statistică, grăitoare în ceea ce privește evoluția COVID-19 în România. Vorbim de o radiografie făcută de Institutul Național de Sănătate Publică pentru săptămâna 22 iunie- 28 iunie.

INSP sintetizează cele mai importante tendințe de îmbolnăvire cu Covod-19 în România. Aici regăsim 3 județe Brașov, Argeș și Vrancea care din nefericire conduc în topul deceselor 49,5% dintre cei care și-au pierdut viața provin din aceste județe.

Pe de altă parte se păstrează tendințele pe care le-am tot văzut în țara noastră. Cele mai multe persoane care s-au îmbolnăvit aveau vârsta trecută de 60 de ani, iar 94% dintre cei care au murit din cauza Covid-19 aveau comobirdități (boli cronice) cum ar fi diabet, afecțiuni pulmonare, cancer și diabet.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO