România impune sancțiuni unei companii din Rusia. ANAF a blocat conturile Aeroflot
România se aliniază sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat conturile reprezentanței din România a companiei aeriene rusești Aeroflot.
„Se dispune blocarea fondurilor deținute de entitatea AEROFLOT — Reprezentanță, CUI 6320110, controlate indirect de persoanele fizice listate Vitaly Gennadyevich Savelyev, Igorevich Poluboyarinov și Sergey Viktorovich Chemezov”, se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial. De asemenea, Fiscul a blocat și trei conturi ale Aeroflot.
Aeroflot este cea mai mare companie aeriană din Rusia, fiind controlată de stat. Aeroflot a anunţat și-a suspendat zborurile internaţionale începând cu data de 8 martie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Occidentul a impus sancţiuni drastice în sectorul transportului aerian, închizându-şi spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti şi oprind livrările de piese de schimb, în special de la Boeing şi Airbus, în urma intervenţiei militare a Rusiei în Ucraina.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat recent că autoritățile române au identificat trei companii și două persoane fizice din Rusia care alimentează financiar Kremlinul și că ANAF impune sancțiuni.
Cine sunt cei trei ruși care controlează Aeroflot
Mikhail Igorevich POLUBOYARINOV este directorul general al OJSC Aeroflot. OJSC Aeroflot este cea mai mare companie aeriană din Federația Rusă. OJSC Aeroflot nu numai că furnizează servicii guvernului rus, dar generează și o sursă importantă de venituri pentru acesta. Aeroflot a operat zboruri ilegale către Crimeea ocupată, potrivit Jurnalului Oficial al UE.
La 24 februarie 2022, după etapele inițiale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, Mikhail Igorevich POLUBOYARINOV, alături de alți 36 de oameni de afaceri, s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin și cu alți membri ai guvernului rus pentru a discuta impactul acțiunilor întreprinse în urma sancțiunilor occidentale. Faptul că a fost invitat să participe la această reuniune arată că este membru al cercului cel mai apropiat al lui Vladimir Putin și că sprijină sau pune în aplicare acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea Ucrainei. De asemenea, acest lucru arată că este unul dintre oamenii de afaceri importanți, implicat în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venit guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.
Vitaly Savelyev este ministrul transporturilor al Federației Ruse și membru al consiliului de administrație al Căilor Ferate ruse, numit în această funcție de guvernul Federației Ruse. Este fostul director general al Aeroflot.
În octombrie 2021, Rusia s-a angajat într-o concentrare fără precedent de forțe militare la frontiera cu Ucraina sau în apropierea acesteia, precum și în interiorul regiunii ocupate din Crimeea, care aparține Ucrainei. Forțele armate ruse au efectuat exerciții militare la scară largă în acea regiune. Aceasta a condus la escaladarea conflictului și a pus o presiune destabilizatoare asupra Ucrainei. Căile Ferate ruse, din al căror consiliu de administrație face parte dl Savelyev, au transportat personal militar și echipamente militare ale forțelor armate ruse în zonele din apropierea frontierei cu Ucraina.
Serghei Chemezov este unul dintre asociații apropiați cunoscuți ai președintelui Putin, împreună cu care a fost detașat la Dresda ca ofițer KGB. De asemenea, este membru al Consiliului suprem al „Rusiei Unite”. Profită de legătura sa cu președintele rus, fiind promovat în funcții de conducere ale unor întreprinderi de stat. Este președintele concernului Rostec, cea mai mare corporație de stat producătoare din domeniul apărării și din cel industrial din Rusia. În urma unei decizii a guvernului rus, Technopromexport, o filială a Rostec, plănuiește să construiască centrale producătoare de energie în Crimeea, sprijinind astfel integrarea acesteia în Federația Rusă.
În plus, Rosoboronexport, o filială a Rostec, a sprijinit integrarea întreprinderilor de apărare din Crimeea în industria de apărare din Rusia, consolidând astfel anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă.