Ambasadorul Rusiei, enervat din cauza unui editorial din Romania: "Nu este necesar sa se dea cuvantul la orice badaran"

Ultima actualizare: 01-04-2015 07:02
Oleg Malginov

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, a reactionat dur fata de un articol semnat de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan pe o platforma romaneasca online de opinii si editoriale.

Editorialul se numeste "Ispita fascista a tovarasului Putin" si a fost publicat pe contributors.ro.

"Vladimir Putin a devenit campionul global al barocului comunisto-fascist. In aceste zile, la hotelul “Holiday Inn” din Sankt Petersburg, sub patronajulul partidului “Rodina” de orientare putinista, are loc ceea ce antifrastic se numeste “Forumul Conservator”. Sunt prezenti reprezentanții unor formatiuni extremiste, neo-naziste, nostalgicii “Ordinii Europene” proclamate de Hitler si maniacii suprematismului alb, antisemiti de toate culorile, xenofobi isterici și alte creaturi pe care, in chip normal, le numim crackpots. Cei care au incercat sa protesteze au fost ridicati de politie" - se arata in inceputul materialului semnat de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan, care a fost preluat si de Romania Libera.

Intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, ambasadorul Malginov spune ca "nu este deloc necesar ca pe paginile publicatiilor centrale sa se dea cuvantul la orice badaran". Mai mult, ambasadorul rus sustine ca "republicarea despre care este vorba sa ramana pe constiinta echipei editoriale".

"Am primit cu surprindere si dezamagire articolul publicat in ziarul Romania Libera din 26 martie cu titlul «Ispita fascista a tovarasului Putin» luat de pe Contributors.ro.

Am considerat intotdeauna si consider ca presa poate si trebuie sa prezinte pareri diferite asupra problemelor actuale, inclusiv a celor de politica externa. Este absolut normal cand mass-media exprima opinii si evaluari care nu coincid cu punctul tau de vedere. in acelasi timp, lumea contemporana a surselor informationale este un spatiu in care se releva principiile morale ale societatii si valorile specifice oamenilor dintr-o tara sau alta.

in decursul a putin mai mult de trei ani de lucru in Romania in calitate de Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Federatiei Ruse am facut cunostinta mai multor oameni foarte buni, educati, priceputi, care isi cunosc in detaliu meseria, cei cu care deseori nu am cazut de acord, am polemizat, discutand despre probleme destul de complicate ale politicii europene si mondiale. Cred ca nu ma voi insela daca voi spune ca in acest rastimp am reusit sa simt sufletul poporului roman in care s-au pastrat si sunt pazite cu grija valorile ortodoxe si devotamentul fata de idealurile umaniste si europene.

Bineinteles, fiecare societate consista din oameni diferiti. Dar nu este deloc necesar ca pe paginile publicatiilor centrale sa se dea cuvantul la orice badaran. Republicarea despre care este vorba sa ramana pe constiinta echipei editoriale. E foarte regretabil ca asemenea text i-a starnit interesul. Iar pentru mine portalul informational Contributors.ro si ziarul Romania Libera au incetat sa existe ca surse de mass-media demne de respect.

Imi inchipui ce ecouri le poate provoca reactia mea destul de emotionala. Cu toate acestea, sunt convins ca ratiunea si moralitatea societatii romanesti in sfarsit vor prevala.

Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Federatiei Ruse in Romania, O. Malginov"

La scurt timp, a venit si reactia celor vizati de ambasadorul rus, Vladimir Tismaneanu si Marius Stan:

"Ne este teama, autorilor acestui articol, ca domnul ambasador confunda luciditatea cu badarania. Badaranie sa fi fost si cand Hillary Clinton a comparat invazia Crimeii cu aceea a Cehoslovaciei de catre Hitler? Plecand de la un concept al unui mare istoric, Fritz Stern, noi scriam despre o ispita fascista. Se pare ca e mai mult decat o ispita. Domnul ambasador socoate ca poate da lectii presei din Romania, o tara libera, membra in UE si NATO, despre ce sa publice si ce sa cenzureze. Credem ca e vorba de o confuzie istorica: Romania nu mai este o “democratie populara”. Pactul de la Varovia a sucombat in urma cu multi ani. Suntem in anul de gratie 2015, iar libertatea presei este garantata constitutional in Romania. La fel si libertatea de opinie. Daca dl ambasador isi permite sa reactioneze astfel, de o maniera intimidanta, la articolul nostru, maine vine in mod sigur randul altora. E nevoie sa i se spuna ca Romania nu este un protectorat rusesc".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO