Ambasadorul Rusiei, enervat din cauza unui editorial din Romania: "Nu este necesar sa se dea cuvantul la orice badaran"

Oleg Malginov

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, a reactionat dur fata de un articol semnat de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan pe o platforma romaneasca online de opinii si editoriale.

Editorialul se numeste "Ispita fascista a tovarasului Putin" si a fost publicat pe contributors.ro.

"Vladimir Putin a devenit campionul global al barocului comunisto-fascist. In aceste zile, la hotelul “Holiday Inn” din Sankt Petersburg, sub patronajulul partidului “Rodina” de orientare putinista, are loc ceea ce antifrastic se numeste “Forumul Conservator”. Sunt prezenti reprezentanții unor formatiuni extremiste, neo-naziste, nostalgicii “Ordinii Europene” proclamate de Hitler si maniacii suprematismului alb, antisemiti de toate culorile, xenofobi isterici și alte creaturi pe care, in chip normal, le numim crackpots. Cei care au incercat sa protesteze au fost ridicati de politie" - se arata in inceputul materialului semnat de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan, care a fost preluat si de Romania Libera.

Intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, ambasadorul Malginov spune ca "nu este deloc necesar ca pe paginile publicatiilor centrale sa se dea cuvantul la orice badaran". Mai mult, ambasadorul rus sustine ca "republicarea despre care este vorba sa ramana pe constiinta echipei editoriale".

"Am primit cu surprindere si dezamagire articolul publicat in ziarul Romania Libera din 26 martie cu titlul «Ispita fascista a tovarasului Putin» luat de pe Contributors.ro.

Citește și
scut antiracheta
Comandantul fortelor NATO din Europa: Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra Romaniei din cauza scutului antiracheta
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Am considerat intotdeauna si consider ca presa poate si trebuie sa prezinte pareri diferite asupra problemelor actuale, inclusiv a celor de politica externa. Este absolut normal cand mass-media exprima opinii si evaluari care nu coincid cu punctul tau de vedere. in acelasi timp, lumea contemporana a surselor informationale este un spatiu in care se releva principiile morale ale societatii si valorile specifice oamenilor dintr-o tara sau alta.

in decursul a putin mai mult de trei ani de lucru in Romania in calitate de Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Federatiei Ruse am facut cunostinta mai multor oameni foarte buni, educati, priceputi, care isi cunosc in detaliu meseria, cei cu care deseori nu am cazut de acord, am polemizat, discutand despre probleme destul de complicate ale politicii europene si mondiale. Cred ca nu ma voi insela daca voi spune ca in acest rastimp am reusit sa simt sufletul poporului roman in care s-au pastrat si sunt pazite cu grija valorile ortodoxe si devotamentul fata de idealurile umaniste si europene.

Bineinteles, fiecare societate consista din oameni diferiti. Dar nu este deloc necesar ca pe paginile publicatiilor centrale sa se dea cuvantul la orice badaran. Republicarea despre care este vorba sa ramana pe constiinta echipei editoriale. E foarte regretabil ca asemenea text i-a starnit interesul. Iar pentru mine portalul informational Contributors.ro si ziarul Romania Libera au incetat sa existe ca surse de mass-media demne de respect.

Imi inchipui ce ecouri le poate provoca reactia mea destul de emotionala. Cu toate acestea, sunt convins ca ratiunea si moralitatea societatii romanesti in sfarsit vor prevala.

Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Federatiei Ruse in Romania, O. Malginov"

La scurt timp, a venit si reactia celor vizati de ambasadorul rus, Vladimir Tismaneanu si Marius Stan:

"Ne este teama, autorilor acestui articol, ca domnul ambasador confunda luciditatea cu badarania. Badaranie sa fi fost si cand Hillary Clinton a comparat invazia Crimeii cu aceea a Cehoslovaciei de catre Hitler? Plecand de la un concept al unui mare istoric, Fritz Stern, noi scriam despre o ispita fascista. Se pare ca e mai mult decat o ispita. Domnul ambasador socoate ca poate da lectii presei din Romania, o tara libera, membra in UE si NATO, despre ce sa publice si ce sa cenzureze. Credem ca e vorba de o confuzie istorica: Romania nu mai este o “democratie populara”. Pactul de la Varovia a sucombat in urma cu multi ani. Suntem in anul de gratie 2015, iar libertatea presei este garantata constitutional in Romania. La fel si libertatea de opinie. Daca dl ambasador isi permite sa reactioneze astfel, de o maniera intimidanta, la articolul nostru, maine vine in mod sigur randul altora. E nevoie sa i se spuna ca Romania nu este un protectorat rusesc".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Rusia si Ungaria pregatesc
Rusia si Ungaria pregatesc "alianta gazelor ieftine". Romania risca sa fie inconjurata de tari prietene cu Moscova

Ambasadorul rus in Ungaria a confirmat ca Moscova si Budapesta se pregatesc sa formeze o axa a gazelor ieftine care ar putea slabi unitatea UE si crea un nou bloc rusesc in estul Europei

Comandantul fortelor NATO din Europa: Rusia a exercitat
Comandantul fortelor NATO din Europa: Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra Romaniei din cauza scutului antiracheta

Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra Romaniei si Poloniei din cauza sistemului antiracheta NATO, afirma generalul american Philip Breedlove, comandantul fortelor NATO din Europa.

Raspunsul Romaniei dupa amenintarea lansata de Rusia:
Raspunsul Romaniei dupa amenintarea lansata de Rusia: "Sistemul antiracheta este defensiv. Nu are nimic de-a face cu Rusia"

Sistemul antiracheta este pur defensiv si nu are nimic de-a face cu Rusia, a precizat, Bogdan Aurescu, exprimand solidaritatea deplina cu Danemarca, dupa ce ambasadorul rus la Copenhaga a declarat ca navele daneze vor deveni tinte ale rachetelor ruse.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.