Comandantul fortelor NATO din Europa: Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra Romaniei din cauza scutului antiracheta


Ultimul update: Miercuri 25 Martie 2015 07:05
Data publicarii: Duminica 22 Martie 2015 14:48
Categorie: Stiri externe

Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra Romaniei si Poloniei din cauza sistemului antiracheta NATO, afirma generalul american Philip Breedlove, comandantul fortelor NATO din Europa.

Generalul avertizeaza ca Moscova intentioneaza sa continue aceasta atitudine cu toate tarile participante la scutul antibalistic. In cursul unui seminar pe teme de securitate organizat la Bruxeles, generalul Breedlove a facut referire la amenintarile la adresa Danemarcei proferate de ambasadorul rus in Copenhaga, Mihail Vanin.

"Aceste amenintari sunt doar urmatorul pas", a spus Breedlove, notand ca, anterior, Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra Romaniei si Poloniei.

"Orice alta tara care vrea sa se alature acestui sistem de aparare (antiracheta) va fi supusa presiunilor politice si diplomatice" din partea Rusiei, a subliniat Breedlove. Rusia va considera tinte legitime toate tarile care vor gazdui instalatii antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice, a avertizat sambata ambasadorul rus in Copenhaga, Mihail Vanin, amenintand ca navele militare daneze risca sa fie atacate daca Danemarca se va alatura sistemului antiracheta.

"Daca Danemarca se va alatura sistemului antiracheta, care este controlat de Statele Unite, acest lucru va insemna ca navele militare daneze vor fi tinte ale rachetelor nucleare ruse. Este important sa se stie acest lucru", a declarat ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, intr-un interviu acordat publicatiei Jyllands-Posten.

"Nu cred ca danezii inteleg foarte bine situatia. Participarea la sistemul antiracheta va fi in detrimentul relatiilor dintre tarile noastre. Toate tarile care se vor alatura sistemului antiracheta NATO in viitor vor fi tinte ale rachetelor balistice ruse", a adaugat Vanin.

"Comentariile ambasadorului Rusiei sunt inacceptabile. S-a depasit limita", a reactionat ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard, citat de Associated Press.


 

Tags: rusia, nato, romania,

Ambasador rus:
NATO a urmarit cele mai ample exercitii militare ale rusilor din ultimii ani. Gen. Ben Hodges:
VIDEO PROTVPLUS.RO