Ambasada Italiei a scos la licitatie jumatate din singurul parc public ramas pe Calea Victoriei. Culisele afacerii
O jumatate din singurul parc public ramas pe Calea Victoriei din Capitala a fost scoasa luni la vanzare. Este vorba despre 3 mii de metri patrati aflati in proprietatea statului italian.
Licitatia va avea loc pe 23 mai, iar pana atunci cine are 5 milioane si jumatate de euro poate viziona terenul de peste drum de Academia Romana. Ambasada sustine ca Guvernul de la Roma a decis vanzarea. Pe de alta parte, Primaria Capitalei ar avea prioritate la cumparare.
Vazuta din satelit bucata de teren de peste 3 mii de metri patrati arata ca un dreptunghi muscat, iar pretul ei ar fi de aproape 1800 de euro pe metru patrat.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Are o deschidere de 50 de metri la Calea Victoriei, iar oamenii locului sustin ca nu stiau pana acum ca ar apartine guvernului italian. Ba chiar primaria a facut mai multe investitii aici si a administrat aceasta zona din banii publici.
Batrana: “Nu stiam ca este al italienilor pana acum."
Barbat: “Asta este un parc, e monument istoric, Primaria Municipiului Bucuresti trebuia sa dea un spatiu compensatoriu nu parc.”
Zona este chiar pazita de o firma angajata de Primaria Sectorului 1.
Paznic: “Nu stiam ca e a italienilor in Romania, eu stiam ca e romanesc.Nu stim ce pazim si cat.”
Anuntul de vanzare a aparut pe site-ul Ambasadei Italiei la Bucuresti. Parcul va fi vandut la licitatia de pe 23 mai alaturi de alte proprietati din Galati, Targoviste sau Braila si Constanta.
Pe planul cadastral scrie ca reconstituirea proprietatii este facuta pe baza Contractului de Schimb autentificat la Tribunalul Ilfov in 1939, lasand de inteles ca ar fi existat un schimb de terenuri intre statul roman si cel italian in Perioada Interbelica. Coincidenta sau nu, anuntul de vanzare vine chiar la o saptamana dupa ce primarul Capitalei a anuntat ca va reverifica toate retrocedarile de spatii verzi facute in ultimii ani, ca sa rascumpere sau sa recupereze terenurile.
Dan Trifu, vicepresedinte Ecocivica: "Vedeti bine ca noi spunem coincidenta, dar pana la urma se potrivesc foarte bine. Nu mi se pare o initiativa corecta a statului Italian avand in vedere ca pun pe piata atatea masini in Romania care contribuie si ele la infrigementul pus de Comisia Europeana si ar fi un gest frumos sa doneze acele cateva mii de metri patrati statului roman."
Intr-un raspuns scurt, Ambasada sustina ca vanzarea face parte din planul Guvernului Italian de valorizare imobiliara. Pana acum Primaria nu a dat niciun raspuns daca va participa la licitatie sau nu, sau daca va impune regim de zona verde, fara drept de constructie zonei.
Dan Trifu, vicepresedinte Ecocivica:"Vreau sa avertizez toti cumparatorii de buna credinta intre ghilimele ca ne aflam in fata unui spatiu protejat, verde, un spatiu care nu-si va schimba niciodata destinatia."
Adica nimeni nu poate construi cladiri cu destinatie de afacere sau locuinta. Mai mult, nu pot fi facute schimbari, imbunatatiri ori amenajari ale parcului fara acordul Ministerului Mediului.
De jur imprejurul micului colt cu verdeata sunt numai cladiri frumoase: Palatul Ghica, Academia Romana sau Casa Vernescu. Pana acum, peste 36 de hectare de parcuri si zone verzi au fost retrocedate in Capitala.