Ancheta DNA in cazul vanzarii la licitatie a Hotelului Astoria. CFR a luat 9 milioane euro si i-a dat cumparatorului inapoi 7
Dupa 10 ani de anchete si investigatii dosarul controversatei vanzari a hotelului Astoria din Capitala, care a apartinut statului, ajunge intr-un final, in instanta.
Hotelul Astoria de la Gara de Nord a fost construit inainte celui de-al Doilea Razboi Mondial si a apartinut inca de atunci societatii feroviare. In urma cu 10 ani insa, complexul a ajuns in proprietatea unei companii private, pe un pret de nimic. Procurorii anticoruptie spun ca vanzarea hotelului a pagubit statul roman cu peste 2 milioane 600 de mii de euro si acuza doi directori ai Societatii Feroviare de Turism.
Povestea incepe in 2007 cand Societatea Feroviara de Turism a incheiat cu o firma de avocatura 2 contracte de asistenta juridica. Statul ar fi trebuit sa plateasca lunar avocatii, dar nu a facut-o. Afacerea s-ar fi petrecut in birourile Societatii Feroviare de Turism, fara aprobarea consiliui de administratie al societatii, asa cum ar fi fost normal, sustin procurorii DNA. In contul unei datorii de 17 mii de euro pe care societatea o avea fata de o casa de avocatura, sefii de atunci ai SFT au decis vanzarea hotelului, prin executare silita.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Hotelul Astoria a fost scos la licitatie pentru suma de 9 milioane de lei. Un singur client s-a prezentat si a cumparat cladirea care, spun procurorii DNA, valora aproape dublu. Cu banii primiti, societatea feroviara de turism si-a platit datoria catre firma de avocatura. Au mai ramas 7 milioane de lei, iar acesti bani au fost inapoiati noului proprietar al hotelului Astoria, adica a celui care castigase licitatia.
Dragos Penca, reprezentant Orhideea Gardens, spunea in 2009: “Noi am platit 9 milioane de lei pe hotel. 7 milioane ne-au fost returnati".
Practic, societatea de stat a primit banii cu o mana si i-a dat inapoi cu celalata. Motivul invocat la vremea respectiva: CFR platea chirie pentru ca folosea inca spatiile din hotelul Astoria. Procurorii spun acum ca aceasta plata nu ar fi fost justificata in acte.
Fostul ministru al Transporturilor recunoaste ca “Normal ca o oarescare vinovatie exista in calitate de ministru pt pierderea unui asset, printr-o manevra ilegala. Dar nu pot sa spun ca este o vinovatie grava…”
Astazi, DNA i-a trimis in judecata pe directorii de atunci ai Societatii Feroviare de Turism, Luminita Gliga si Cosmin Udor, pe care ii acuza de abuz in serviciu, dar si pe executorul judecatoresc Bogdan Dumitrache, pe care il acuza de infractiunea de stabilire a unei valori diminuate cu ocazia executării silite.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, dna, CFR, ludovic orban, gara de nord, avocat, vanzari, dosar, executare silita, hotel astoria,
Dată publicare:
03-04-2017 19:13